Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL:n veteraanitoimittaja: Uusi suomalaispolvi on positiivinen ja kilpailuhaluinen, ei ylimielinen

Suomen nuoret NHL-lupaukset tietävät taitonsa ja sanovat asian ääneen. Sitä ei pidä pitää ylimielisyytenä, toteaa edmontolainen toimittaja Jim Matheson, joka on kirjoittanut NHL:stä yli 40 vuotta.

Urheilu
 
Jen Fuller / Getty Images
Patrik Laine ei ole häikäistynyt NHL:n varaustilaisuudessa saamastaan mediahuomiosta.
Patrik Laine ei ole häikäistynyt NHL:n varaustilaisuudessa saamastaan mediahuomiosta. Kuva: Jen Fuller / Getty Images

Buffalo

”Ennen suomalaiset pelaajat sanoivat, että "minä yritän olla niin hyvä kuin voin olla”, sanoi Edmonton Journalin toimittaja Jim Matheson Helsingin Sanomille Buffalossa.

”Nyt he sanovat suoraan, että ’minä haluan olla paras’. Siinä on se ero.”

Hockey Hall of Famen jäseneksi kutsuttu Matheson on toiminut Edmonton Oilersin hovikirjoittajana vuodesta 1972 lähtien. Hän on vuosien varrella kohdannut paljon suomalaispelaajia.

Joukkoon mahtuvat vanhemman sukupolven hiljaiset suomalaiset, jotka antoivat peliesitysten puhua puolestaan.

”Jari [Kurri] ei avannut suutaan ollenkaan," muisteli Matheson. "Ensimmäisellä kaudellaan liigassa hän oli täysin hiljaa. Toki hän ei ollut koko liigan ykkösvaraus, hän oli neljännen kierroksen varaus.”

Jari Kurri oli vuonna 1980 draftin 69. varaus. Teemu Selänne sen sijaan varattiin ensimmäisellä kierroksella numerolla 10 Winnipegiin vuonna 1988.

”Teemu ei sanonut paljoa siitä, miten hyvä hän oli, mutta hän piti puhumisesta ja jäällä hän oli pelkkää salamaa. Hän ei tehnyt maalia ja sitten mennyt penkille istumaan. Hän tuuletti kunnolla ja halusi kaikkien tietävän, että hän oli innoissaan. Siksi me kutsuimme häntä The Finnish Flashiksi.”

Edmontonin toisesta suuresta suomalaispelaajasta Esa Tikkasesta piisaa muistoja.

”Esa oli erilainen. Kun hän tuli meille ensimmäisen kerran vuoden 1985 playoffeissa, hän oli niin kaikkitietävä, että muut pelaajat halusivat toivottaa hänet tervetulleeksi saman tien vanhaan tapaan partaveitsellä”, Matheson muistelee.

”Häntä pidettiin aluksi nuijana. Hän ei ollut tyypillinen suomalainen. Tikkaselle ei tehty karvojenajoa, mutta muu joukkue olisi halunnut tehdä sen. He sanoivat, että tämän junnun olisi hyvä pitää suu kiinni. Uskon, että joukkueenjohto kielsi tervetuliaisrituaalin”.

Matheson muistaa myös Raimo Summasen.

”Raimo Summanen oli täydellisen hiljainen. Hän ei koskaan sanonut yhtään mitään. Hän oli hiljainen kuin kirkon rotta.”

Sportsnetin toimittaja Marc Spector kirjoitti Edmonton Oilersin ja Calgary Flamesin 1980-luvun nuijasotia muistuttavista verisistä otteluista kirjan ”The Battle of Alberta.”

Suomalaispelaajat ohitetaan kirjan värikkäissä muisteloissa lyhyillä maininnoilla.

”En ymmärrä, mitä Esa sanoo”, antoi Spector selitykseksi.

”Soitin Jarille, ja yritin saada hänet muistelemaan tiettyjä maaleja ja tilanteita Flames-otteluista, mutta Jari käänsi keskustelun hyvin nopeasti muitten tekemiin maaleihin ja kehui muitten suorituksia. Hän ei yksinkertaisesti halua kehua omilla saavutuksillaan.”

Uuden sukupolven esiinmarssi pohjoisamerikkalaisessa mediassa on hyvä osoitus parempaa englantia puhuvasta ja paremmin valmistautuneesta suomalaispelaajakannasta.

Positiivisella kamppailumielellä liikkeelle lähteneet suomalaiset ymmärretään joskus median kautta väärin.

Patrik Laine sai pohjoisamerikkalaisen median niskakarvat pystyyn kesäkuun alussa ilmoittamalla, että hän saattaa olla parempi jääkiekkoilija kuin NHL-draftin ykkösvaraukseksi kaavailtu Auston Matthews.

Rehellinen toteamus tulkittiin joittenkin mielissä ylimielisyydeksi. NHL:n varaustilaisuudessa on pyörinyt huhu siitä, että Winnipeg Jets harkitsee kakkosvaraustaan.

”Hänessä on itsevarmaa tyyliä, mutta se ei ole liiallista, se ei ärsytä”, sanoi Edmonton Oilers TV:n Tom Gazzola.

”Englanti on hänen toinen kielensä. Hän on hyvä pelaaja, joka vastasi sanoihinsa peliesityksellään. Siinä mitä hän sanoi ei ole mitään vikaa.”

”Huhujen mukaan Winnipeg Jets on harkitsemassa uudelleen hänen valitsemistaan. En usko huhuilla olevan mitään perää. Minusta se koko huhu oli huvittava. Jets on saamassa helvetinmoisen maalitykin. Winnipegillä ei ole ollut sellaista sitten Finnish Flashin.”

Olli Juolevin raportoitiin pohjoisamerikkalaisessa mediassa sanoneen pari viikkoa sitten järjestetyn NHL Combine -testitilaisuuden yhteydessä, että hän pitää itseään koko varaustilaisuuden parhaana ja etenkin älykkäimpänä puolustajana. Tämäkin toteamus tulkittiin ylimielisyydeksi joillakin tahoilla.

”Näin Juolevin pelit Memorial Cup -turnauksessa paikan päällä”, sanoi Gazzola.

”Hän teki erittäin hyvän vaikutuksen. Hän luistelee sulavasti, erittäin hyvä peliäly. En usko, että hän on yhtään ylimielinen. Sellainen huhu on liikkeellä, että hän on sanonut olevansa draftin paras ja älykkäin puolustaja”, Gazzola sanoo ja kertoo asioiden oikean laidan.

”Olin paikalla, kun hän sanoi sen Combine-testeissä, eikä hän sanonut sitä mitenkään ylimielisellä tavalla. Lausunto tulkittiin väärin, koska kysymys johdatettiin tahallaan tiettyyn suuntaan. Hänet yritettiin saada sanomaan, että hän on paras puolustaja. Hänen englanninkielen taitonsa on todella hyvä. Sitä lausuntoa ei oltu tarkoitettu ylimieliseksi kuten jotkut ihmiset sanoivat."

”Minua ei haittaa yhtään se, että pelaaja sanoo mielipiteensä,” sanoi Jim Matheson.

”Parempi niin kuin sanoa ’haluan pelata missä tahansa joukkueessa, joka minut varaa’. Haluaisin kuulla edes kerran yhden pelaajansa sanovan, ettei halua pelata tuossa joukkueessa, vaan haluaa pelata tässä joukkueessa. Olli Juolevi saa huomenna tietää, joutuuko hän palelemaan meidän kanssamme Edmontonissa vai pääseekö hän Arizonaan.”

Viime vuoden draftin kaksi kärkipelaajaa puhuivat aivan samaan tapaan kuin Laine, eikä kukaan hämmästellyt.

”Patrik Laine on vain kaveri, joka puhuu mielellään. Samanlainen tilanne kuin viime vuonna. Jack Eichel sanoi haluavansa olla parempi kuin Connor McDavid. Siinä ei ollut mitään vikaa. Emme me ihmetelleet, miksi hän niin sanoi. Kunnon terveessä kilpailussa ei ole mitään vikaa.”

Matheson muisteli 23 vuoden takaista tapahtumaa, jolloin ykkösenä varattiin kohuttu kanadalaishyökkääjä.

"Ainakaan hän ei sano, ettei kukaan muista numero kakkosta, kuten Alexandre Daigle sanoi vuonna 1993. Laine voisi sanoa, ettei kukaan muista numeroa kolme, mutta sieltä tulee toinen suomalainen [Jesse Puljujärvi]", nauroi Matheson.

Vuoden 1993 draftin kakkosvaraus oli Chris Pronger.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?