Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vancouver ja Florida varasivat Stadin kundeja – ”En tsiigannut sinne ollenkaan”

Urheilu
 
Timothy T. Ludwig / USA Today Sports
Olli Juolevi oli varaustilaisuudessa puolustajien ykkönen.
Olli Juolevi oli varaustilaisuudessa puolustajien ykkönen. Kuva: Timothy T. Ludwig / USA Today Sports

Buffalo, Yhdysvallat.

Helsingin IFK:n sentterilupaus Henrik Borgström veti perjantaina Florida Panthersin paidan päälleen.

Viime vuonna jo varauskelpoinen Borgström oli perjantain yllätysvalinta Buffalon First Niagara Centerissä pidetyssä NHL:n varaustilaisuudessa. Perjantaina varattiin vain ensimmäinen kierros, eli ensimmäiset 30 pelaajaa, ja Borgström saattoi olla heistä yllättävin valinta.

Varauksestaan erittäin iloisesti yllätynyt syksyllä Denverin yliopiston jääkiekkojoukkueeseen liittyvä nuorukainen kävi tekemässä haastattelut englanniksi ja suomeksi sekä tapasi NHL:n edustajat. Sitten joku kertoi, että Floridan oli todella täytynyt suunnitella yllätysvarausta etukäteen - Panthersin uudella logolla varustetun pelipaidan selkään oli ommeltu nimi "BORGSTROM".

Jouni Nieminen
Henrik Borgström ei tiennyt itse, että paidan selässa oli valmiiksi oma nimi.
Henrik Borgström ei tiennyt itse, että paidan selässa oli valmiiksi oma nimi.

"En tsiigannut sinne ollenkaan!", nauroi Borgström. Koko hässäkässä hän ei kertaakaan tullut edes ajatelleeksi, että paidassa oli oma nimi.

Vesalasta Vaaralaan (”Vaaralasta dallaa Stadin puolelle parissa minsassa”) muuttanut Henrik Borgström oli alunperin Jokereitten junnu, mutta hänet tiputettiin joukkueesta heiveröisyyden takia. Jokerin ei auttanut muu kuin siirtyä vihollisen puolelle ja vetää punaiset päälle.

"Pelasin siellä kymmenen vuotta", hän kertoi Buffalossa uusi punainen paita päällään. Tässäkin kissapeto rinnassa. "Se on ihan taaksejäänyt juttu. En tykkää Jokereista enää. En mä jaksa kattoo mitään KHL:ää."

Nyt pari vuotta myöhemmin iloinen nuorukainen on NHL-joukkueen ensimmäisen kierroksen varaus. Los Angeles Kingsin Tanner Pearson taisi olla viimeinen varausta vaille jäänyt pelaaja, joka vuodessa nousi Top-30 joukkoon draftissa.

"Sen jälkeen tuli kasvupyrähdys. Olin 175 senttiä pitkä enkä tiedä lukeeko vieläkin Nordiksella joissain papereissa, että painoin 58,5 kiloa. Olin oikeasti aika heiveröinen. Sitten kasvoin kahdessa vuodessa tosi paljon.”

”Viime kesänä sain voimaa ja sitä kautta luistelu meni eteenpäin. Luulen, että se oli se iso juttu, luistelu meni eteenpäin ja sai ehjän kesän ja kausikin oli suhteellisen ehjä. Ei isoja takapakkeja", pudotteli Borgström Buffalossa hyvin stadilaiseen tyyliin.

Seuraavaksi vuorossa on Denverin yliopisto.

"Vähän jännittää, en ole ikinä asunut yksin. Vähän jännittää lähteä. Nyt on vielä innostus päällä, ehkä lähempänä alkaa jännittää enemmän. Nyt on odottava fiilis", sanoi Henrik Borgström, joka Patrik Laineen tavoin valitteli nälkäänsä, mutta stadilaisittain.

"Alkaa jo vähän väsyttää, kun en ole saanut skruudattuu."

Jouni Nieminen
”En tykkää Jokereista enää. En mä jaksa kattoo mitään KHL:ää”, sanoo Henrik Borgström.
”En tykkää Jokereista enää. En mä jaksa kattoo mitään KHL:ää”, sanoo Henrik Borgström.

Itä-Helsingin Kontulasta kotoisin oleva London Knightsin Olli Juolevi sai suuren kunnian tulla valituksi ensimmäisenä puolustajana vuoden 2016 NHL:n varaustilaisuudessa.

"Kyllä odotin varausta aika ylhäältä, mutta kun Jesse meni vasta nelosena, mietin, että mitähän täällä oikein tapahtuu, että missä mennään, menenkö vasta numerolla 15," mietti Juolevi hieno sininen Canucks-paita päällään.

"Mutta aika levollisin mielin olin loppujen lopuksi. Olen aika paljon jännittänyt sitä koko tilaisuuden alkua, mutta kun näin, miten [Auston] Matthews meni ja tilaisuus alkoi, alkoi myös olo helpottaa."

Pelattuaan kauden kanadalaisen junnujääkiekon malliseura London Knightsissa, Juolevi saa jäädä jääkiekon kotimaahan aloittamaan ammattilaisuransa. Edellinen Canucksin ykköskierroksella varaama pakki oli traagisesti moottoripyöräonnettomuudessa menehtynyt Luc Bourdon vuonna 2005.

Bourdon oli Pittsburgh Penguinsin Kris Letangin parhaita ystäviä. Juolevi muistuttaa pelityyliltään hieman Letangia. Hyvin liikkuva uuden ajan pakki.

Juolevi muuttaa Kanadan länsirannikolle mielellään.

"Olen Londonissa oppinut, miten Kanadassa suhtaudutaan lätkään," hän sanoi Helsingin Sanomille. "On aivan sama, onko oma joukkue sarjan viimeinen tai ensimmäinen, omaa joukkuetta kannatetaan loppuun asti.

”Ja ihmiset myös tietää jääkiekon hyvin. On hienoa päästä pelaamaan kanadalaisessa NHL-joukkueessa. Kanada on kumminkin lätkän kotimaa, kaikki sen tietää."

Vancouver on tuttu paikka. Juolevi pelasi kanadalaisen junnukiekon tähtien ottelussa siellä kerran, Bobby Orrin valmentamassa joukkueessa.

"Kävin Vancouverissa pelaamassa CHL:n Top Prospects -pelin. Olin siellä pari päivää. Ihan nätin näköinen paikka. Vuoria ja vettä. Olen kuullut, että se on yksi hienoimmista kaupungeista NHL:ssä."

Kuten kaikilla muillakin, nyt vuorossa on kesäharjoittelu myös Olli Juolevilla.

"Mun kropassa pitää tehdä vähän kaikkea. Siinä on aika iso homma, täytyy saada vähän lihasta tänne luitten ympärille. Olen kauden aikana saanutkin voimaa aika hyvin. Nyt oli draft-vuosi ja kautta pelattiin pitkälle. En ehdi kauaa harjoitella Suomessa."

"Totta kai tästä varauksesta saa hirveän lisäbuustin harjoitteluun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?