Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laineella elämän onnellisin päivä

Kolme suomalaista jääkiekkoilijaa valittiin NHL-joukkueisiin viiden ensimmäisen joukossa.

Urheilu
 
Timothy T. Ludwig / USA Today
Kakkosvaraus Patrik Laine puki korokkeella ylleen Winnipeg Jetsin pelipaidan.
Kakkosvaraus Patrik Laine puki korokkeella ylleen Winnipeg Jetsin pelipaidan. Kuva: Timothy T. Ludwig / USA Today

Buffalo

Suomalaisen jääkiekon kulta-aika alkoi NHL:n varaustilaisuudessa perjantai-iltana Buffalossa. Kolme suomalaispelaajaa istui Buffalo Sabresin kotihallin First Niagra Centerin mediatilassa samanaikaisesti haastateltavana NHL-seurojen edustajien tuotua viisi ensimmäisenä varattua nuorta huippupelaajaa jututettaviksi.

”Tämä on elämäni onnellisin päivä”, sanoi Patrik Laine ja katsoi mikrofonimereen. Winnipeg Jetsin sininen pelipaita päällä, etukäteen ommeltu nimi selässä ja lippis päässä.

Winnipegiläismedia kysyi ensin tietenkin Teemu Selänteestä. ”Tiedän, että hän on valtavan suosittu pelaaja ja persoona Winnipegissä”, sanoi Laine. ”Hän teki pari maalia tulokaskaudellaan, ja koko kaupunki räjähti. Toivon, että voin ehkä jonain päivänä tehdä jotain samanlaista ja olla vähän samankaltainen persoona.”

Kolme suomalaista varattiin ensimmäistä kertaa viiden ensimmäisen joukossa: Patrik Laine toisena Winnipeg Jetsiin, Jesse Puljujärvi neljäntenä Edmonton Oilersiin ja ensimmäisenä puolustajana London Knightsin Olli Juolevi viidentenä Vancouver Canucksiin.

”On se aika uskomatonta”, sanoi Laine. ”Se kertoo jotain Suomesta maana ja meistä pelaajina. Aika hienoa tosiaan.”

”Hän oli erittäin nöyrä Jetsin haastatteluissa”, sanoi Winnipeg Jetsin toimitusjohtaja Kevin Cheveldayoff Helsingin Sanomille. ”Hänellä on itseluottamusta. Hän on nöyrä henkilö, joka haluaa pelata jääkiekkoa ja olla siinä paras.”

Jets oli tutkinut Laineen taustat tarkasti ja haastatellut esimerkiksi hänen entisiä opettajiaan Tampereella.

”Kaikki sanoivat hänestä samaa,” sanoi Cheveldayoff. Jets sai haluamansa.

”Olen aina halunnut päästä NHL:ään pelaamaan, ja nyt on mahdollisuus pelata ensimmäinen peli Edmontonissa”, sanoi 20 metrin päässä Laineesta seissyt Jesse Puljujärvi.

Buffalon yleisö kohahti, kun Columbus Blue Jacketsin kykyjenetsijöitten päällikkö Ville Sirén kävi ilmoittamassa, että Blue Jackets varaa kolmannella vuorollaan kanadalaisen Pierre-Luc Dubois’n.

Jackets ei varannut Puljujärveä, jota yleisesti pidettiin varauslistan kolmosena.

Columbuksen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen sanoi Helsingin Sanomille olevansa iloinen suomalaispelaajien menestyksestä.

”Totta kai. Mutta minun täytyy vain pitää sydän kylmänä sillä tavalla, että yritetään tehdä paras mahdollinen päätös Blue Jacketsille”, sanoi Kekäläinen HS:lle jo torstaina.

Dubois on erittäin hyvä pelaaja ja myöhemmin hyvin mahdollinen keskikentän tarpeisiin Columbuksessa. Hän oli Blue Jacketsin listoilla kolmosena. Pelaaja, joka läpäisi kaikki mahdolliset testit hänet varanneen seuran toivomalla tavalla.

Jarmo Kekäläinen on aina sanonut, ettei pelaajia saa varata passin kantta katsomalla vaan on valittava paras pelaaja.

Puljujärvi putosi niin yllättäen Edmontonin syliin, ettei hänelle ollut edes tehty omalla nimellä varustettua paitaa, kuten lähes kaikille muille ensimmäisen kierroksen varauksille. Yllättävä tilanne ei ihmetyttänyt Kärppien hyökkääjää.

”Tiesin kyllä, että siinä voi sattua mitä vain. En ole mitenkään yllättynyt,” sanoi Puljujärvi.

Puolustajalupaus Olli Juolevi lähti vuosi sitten Jokereista Kanadaan. Hän pelaa jatkossakin Kanadassa, koska Vancouver Canucks varasi hänet.

”On hienoa päästä pelaamaan kanadalaisessa joukkueessa”, sanoi Juolevi. ”Kanada on kumminkin lätkän kotimaa, kaikki tietävät sen.”

Varaustilaisuuden yllätys ja ilopilleri suomalaisittain oli Helsingin IFK:n sentteri Henrik Borgström, jonka Florida Panthers varasi 23. vuorolla. Hän jäi vuosi sitten ilman varausta mutta nousi nyt ykköskierrokselle, mikä on harvinaista.

Borgström piti kasvupyrähdystä yhtenä syynä. ”Olin oikeasti aika heiveröinen. Kasvoin kahdessa vuodessa tosi paljon. Viime vuonna sain voimaa, ja sitä kautta luistelu meni eteenpäin. Luulen, että se oli se iso juttu,” sanoi Borgström, joka ei ollut edes huomannut, että hänen Panthers-paitansa selässä oli hänen oma nimensä.

”En tsiigannut sinne ollenkaan,” huudahti Denverin yliopistoon seuraavaksi suuntaava Stadin kundi, joka ilmoitti myös, ettei hän ole ”maailman skrodein jätkä”.

”Alkaa jo vähän väsyttää, kun en ole saanut skruudattua.”

Buffalossa ei nähty järisyttäviä pelaajakauppoja. Detroit Red Wings kauppasi Venäjälle lähtevän Pavel Datšjukin sopimuksen Arizonaan. Puolustajalupaus Jakob Chychrun ihmetteli jonkun vinkattua hänelle silmää Arizonan pöydästä.

Sitten Coyotes teki vaihtokauppoja Red Wingsin kanssa ja varasi hankkimallaan vuorolla Chychrunin.

Varaustilaisuuden toisena päivänä lauantaina huudettiin vielä 11 suomalaisnimeä lisää. Viisi suomalaista on huudettu ensimmäisellä kierroksella aikaisemmin vuonna 2002. 15 suomalaista on eniten sitten vuoden 2004.

Vuosi 2002 jää yhä ennätykseksi 26 suomalaisvarauksella. Vuonna 2001 kuultiin suomalainen nimi 20 kertaa. 2001–2002 varaustilaisuudet olivat yhdeksän kierroksen mittaisia, nyt vain seitsemän.

Suomen maine maailman johtavana maalivahtitehtaana on pienellä tauolla. Viidentoista varatun suomalaispelaajan joukossa ei ollut yhtään maalivahtia ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

Juttuun on liitetty Olli Juolevin kuva varaustilaisuudesta. Alun perin sen paikalla oli kuva Calgaryn varaamasta Matthew Tkachukista.

Timothy T. Ludwig
Jesse Puljujärvi, 4.
Jesse Puljujärvi, 4.
Timothy T. Ludwig
Olli Juolevi varattiin viidentenä Vancouver Canucksiin.
Olli Juolevi varattiin viidentenä Vancouver Canucksiin.
Timothy T. Ludwig
Henrik Borgström, 23.
Henrik Borgström, 23.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!