Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riemu repesi Pariisin Montmartrella – HS seurasi ranskalaisten EM-juhlaa

Pariisilaiset olivat helpottuneita ja onnellisia, kun Ranskan maajoukkue voitti Irlannin neljännesvälierissä.

Erkki Kylmänen HS

Pariisi

Sitten alkaa huuto, jossa on kimeä kirkuva nuotti tanakoilla bassovivahteilla. Se on ääni joka lähtee ihmisistä, kun Ranska tekee maalin. Helpotuksen ääni. La Chope du Chateau Rougen väki hyppii, halaa ja nauraa: Griezmann! Griezmann! Griezmann!

Ranskan jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Antoine Griezmann on juuri vienyt Ranskan 2–1 johtoon ja jatkopeleihin EM-turnauksen neljännesvälieräottelussa Irlantia vastaan.

Näin ranskalaisfanit juhlivat joukkueensa menestystä – ilmeet kertovat ilon
Näin ranskalaisfanit juhlivat joukkueensa menestystä – ilmeet kertovat ilon
HS seurasi pariisilaisen katukahvilayleisön reaktioita Ranskan ja Irlannin neljännesvälieräottelussa sunnuntaina iltapäivällä. Toimittaja: Erkki Kylmänen, kuvaus: Joonas Brandt, leikkaus: Esa Juntunen.

On kuin kahvilan seinien sisään olisi sekunnin murto-osassa rakennettu äänien valli, joka ei murru.

La Chope du Chaeteau Rouge sijaitsee rue Mullerin ja rue de Clignancourtin risteyksessä Montmartrella Pariisissa. Se on viihtyisä, hyvällä maulla sisustettu kahvila ja baari. Ranskan ottelupäivänä baaritiskin kulmalle on viritetty valkokangas ottelulähetyksen seuraamista varten.

Kahvilaan kookoontunut yleisö on lähes yksinomaan paikallista väkeä. Sunnuntaisena iltapäivänä heitä yhdistää kantakahvilan lisäksi jalkapallo. Kantaväen etninen kirjo ulottuu Afrikasta Pohjois-Ranskaan ja Espanjan rajoilta Aasiaan, ikähaitari sylilapsista vaareihin. Sukupuolijakauma on melko tasainen, miehiä on enemmistö, mutta aika ajoin kuulostaa siltä kuin asia olisi päinvastoin.

Yksi miehistä on Francois Ribas. Hän erottuu joukon keskellä punaisessa paidassa ja lippalakissa. Hän asuu muutaman korttelin päässä kahvilasta, joka on ollut hänen kantapaikkansa yli kaksikymmentä vuotta.

”Yhteen aikaan myös työskentelin täällä”, hän kertoo.

Ottelun aikana hänen, kahvilayleisön eturivissä istuneiden Sarah Graun ja taiteilija Ghassin kasvoilta kuvastuu jalkapallonäytelmän koko kaari kohtaus kohtaukselta.

Kun ennen ottelun alkua Lyonin stadionilla kaikuu Marseljeesi, myös kahvilan yleisö laulaa mukana, ylimpänä äänenä Sarah Grau.

”Minä rakastan jalkapalloa”, hän kertoo ottelun jälkeen, vaikkei ehkä tarvitsisi. Rakkaus näkyy muutenkin.

Kun Irlanti saa jo parin minuutin pelin jälkeen rangaistuspotkun ja Robbie Brady laukoo pallon pilkulta maalin, Sarahin kasvot puhuvat yhtäaikaa epäuskosta ja toivosta.

Taiteilija Ghass näkee Irlannin maalissa oikeudenmukaisuutta, jonka juuret ovat maiden vuosien takaisessa kohtaamisessa.

Vuonna 2009 Ranska pudotti Irlannin vuoden 2010 MM-kisoista, kun ratkaisevassa ottelussa hyökkäjätähti Thierry Henry syötti kädellään voittomaalin.

”Ei olisi aivan väärin, jos Irlanti voittaisi” Ghass virnistää.

Joonas Brandt
Francois Ribais jännitti Ranskan puolesta baarissa, jonka vakioasiakas hän ollut yli 20 vuotta.
Francois Ribais jännitti Ranskan puolesta baarissa, jonka vakioasiakas hän ollut yli 20 vuotta.

Mutta ei Irlanti voita. Ottelun puoliajalla Francois Ribas toivoo, että Ranska loisi toisella jaksolla niin monta maalintekopaikkaa, että ne riittävät tasoituksen ja voittomaalin tekemiseen.

”Näissä kisoissa Ranska ei ole tehnyt paljon maaleja, mutta loppuminuuteilla olemme iskeneet”, hän muistuttaa.

Tällä kertaa ei tarvitse odottaa niin kauan. Griezmann puskee ensimmäisensä 58 minuutilla ja laukoo toisen kolme minuuttia myöhemmin. Ja seuraavat pari minuuttia huudetaan. Kovaa.

”Se oli stressaavaa, mutta hauskaa”, Sarah Grau sanoo ottelun jälkeen, kun baarin työntekijät alkavat kolistella tuoleja ja pöytiä paikoilleen. Hän jatkaa kuin valmentaja lehdistötilaisuudessa:

”Ensimmäiset 30 minuuttia olimme huonoja. Emme olleet tarpeeksi aggressiivisia, vaikka hallitsimme palloa. Toisella jaksolla paransimme paljon, pelasimme terävämmin ja teimme maalit. Nyt olen onnellinen!”

Jopa taiteilija Ghass ilveilee tyytyväisyyttään, kun Irlanti ei sittenkään saanut hyvitystä vanhasta vääryydestä. Ehkä ensi kerralla Henryn käsisyöttöä ei enää muista kukaan.

Lähtiäisiksi Sarah Grau ja Ghass halaavat ystäviään. Francois Ribas painaa lippalakin päähänsä ja suunnistaa kotia kohti. Kun Ranska pelaa puolivälierässä, he ovat paikalla taas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?