Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan tiputtanut Italia oli alusta asti parempi

Urheilu
 
Lee Smith / Reuters
Italian Graziano Pellè (vas.) laukoo Italian toisen maalin ohi Espanjan maalivahdin David de Gean.
Italian Graziano Pellè (vas.) laukoo Italian toisen maalin ohi Espanjan maalivahdin David de Gean. Kuva: Lee Smith / Reuters

Italia–Espanja 2–0

Saint-Denis

Kun suuren jalkapallostadionin yleisö toisessa päädyssä huutaa riemuaan avaruuteen ja toinen pääty istuu hiirenhiljaa, tuntuu kuin omistaisi stereot, joissa toinen kaiutin ei toimi.

Kun hyökkääjä Graziano Pellè oli ratkaissut Stade de Francella pelatun EM-jalkapallon neljännesvälieräottelun Espanjaa vastaan Italian hyväksi 2–0 -maalillaan, italialaispäädyn desibelit painoivat turhat ilmat rinnasta, ja espanjalaiset istuivat totisina ja hiljaisina paikoillaan.

Jotkut heistä itkivät.

Voitollaan Italia otti hyvityksen viime EM-kisojen loppuottelun tappiolleen ja meni EM-kisojen puolivälieriin, missä se kohtaa maailmanmestari Saksan.

Tavallaan Italia oli Espanjaa vastaan vahvempi maa jo ennen kuin peli edes alkoi. Kannattajien metelöintikisassa ennen ottelua sinisen italialaispäädyn ylivoima oli kiistaton.

Eikä kentällä näyttänyt ensimmäisellä jaksolla hetkeäkään siltä, että Espanja voittaisi. Italia oli parempi kaikessa. Jos David de Gea olisi yhtään huonompi maalivahti, Italia olisi johtanut puoliajalla kolmella tai neljällä maalilla.

Italialaisyleisö repesi huumaavaan huutomyrskyyn ensimmäisen kerran ottelun 33. minuutilla.

Italia sai vapaapotkun keskeltä, runsaan 20 metrin päässä maalista, kun Espanjan toppari Sergio Ramos kaatoi Graziano Pellèn.

Hyökkääjä Éderin kova laukaus painui Espanjan muurin ohi vasemmalta puolen. Espanjan maalivahti de Gea torjui laukauksen ja ehti vielä paluupalloon yhtä aika Italian Emanuele Giaccherinin kanssa, mutta pomppuun enää ei.

Puolustaja Giorgio Chiellini survoi pompun sekalaisella polvisäärinilkkaosumalla maaliin ja Italia johti 1–0.

Espanjan puolustus pelasi tilanteessa niin kuin se pahimmillaan pelaa ja oli paluupalloista sekuntikaupalla myöhässä. Jalkapallossa sekunti on kuitenkin enemmän kuin ratkaiseva aika.

Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun toppari Leonardo Bonuccin johdolla Italia puolusti yhtenäisesti, ahkerasti ja tiiviisti. ”Me tiesimme että meidän täytyy juosta, haluta voittoa ja tehdä kovasti töitä”, Bonucci totesi ottelun jälkeen.

Italia kykenikin järjestämään ylivoiman Espanjan pallollista pelaaja vastaan lähes joka kerta kun Espanja ylitti keskiviivan.

Espanjan pelintekijä Andres Iniesta, ja varsinkin vasemmalla laidalla pelannut Nolito, joutuivat useamman kerran pienellä alueella yksin neljää italialaista vastaan.

Espanjalta onnistui harvoin edes tuttu pallonriisto heti oman pallon menetyksen jälkeen, kun italialla oli lähes koko ajan alueellinen miesylivoima pallon lähettyvillä.

Toisella jaksolla Espanja paransi peliään huomattavasti. Hyökkäykset muuttuivat vaarallisemmiksi, ja de Gean loisto-otteet jatkuivat, kun hän torjui muun muassa Éderin läpiajon.

Espanja rakensi useita tilanteita, jotka päättyivät vuorollaan muun muassa Iniestan ja Piquet’n laukauksiin.

Espanjan paras tilanne tuli minuuttia ennen varsinainen peliajan loppua, kun Piquet pääsi ohjamaan de Gean puolesta kentästä antaman vapaapotkun jälkitilanteessa pallon kohti Iltalian maalia, mutta veteraanimaalivahti Gianluigi Buffon torjui.

Ja seuraavasta hyökkäyksestään Italia ratkaisi ottelun.

Vaihdosta kentälle tullut Lorenzo Insigne lähetti pitkän pallon Italian vasemmalta hyökkäyssivustalta oikealle laidalle, toinen vaihtopelaaja Matteo Darmian otti pallon haltuun, kuljetti rangaistusalueen rajaa kohti ja syötti pallon maalin eteen, missä se ohjautui espanjalaispuolustajan jalan kautta Pellèlle, joka laukoi pallon maaliin.

Ottelu ratkesi tavalla, jolla Italian valmentaja Antonio Conte saattoi toivoakin sen ratkeavan.

Conten joukkueen tavassa pelata jalkapalloa puolustusta jopa olennaisempia ovat aggressiiviset vastahyökkäykset. Ne ovat usein säälimättömän nopeita ja samaan aikaan sekä harjoiteltuja että luovia.

Espanjaa vastaan Italia voitti ensimmäisellä jaksolla laukaukset maalia kohti peräti 7–2.

”Tänään tarvitsimme jotain ihmeellistä, Saksaa vastaan tarvitsemme jotain superihmeellistä”, Conte sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?