Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydämessäni Islanti on jo Euroopan mestari

Maanantai-illan trilleri oli kisojen ensimmäinen ottelu, jonka aikana sykkeeni nousi ja hengitykseni tiheni, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Joonas Kuisma.

Urheilu
 
Joonas Kuisma Helsingin Sanomat
Islanti sekosi voitosta – tältä näytti Reykjavíkin keskustassa
Islanti sekosi voitosta – tältä näytti Reykjavíkin keskustassa
Islantilaiset riemuitsivat voittoaan Englannin joukkueesta jalkapallon em-kisoissa. Islannin pääkaupungin Reykjavíkin keskusta oli tupaten täynnä hurraavia ihmisiä. Kuva: Reuters.

Kahden vuoden välein tunnen sisimmässäni kummallisen läikähdyksen. Kaikissa jalkapallon arvokisoissa tulee nimittäin hetki, jonka tietää muistavansa lopun ikäänsä.

Se on hetki, joka on esteettisesti kaunis, pelillisesti ratkaiseva, tai joka päättää täydellisen kertomuksen. Hetki, jonka voi palauttaa vuosia myöhemmin kirkkaana mieleensä ja muistaa samalla itsensä sellaisena kuin silloin joskus oli.

Vuonna 1998 läikähdyksen aiheutti Zinedine Zidanen puskumaali Brasiliaa vastaan MM-finaalissa. Vuoden 2012 EM-kisoissa Mario Balotelli riisui unohtumattomasti paitansa välierässä Saksaa vastaan. MM-kisoissa 2014 mieleeni painui lähtemättömästi Kolumbian James Rodríguezin virheetön kaukolaukaus Uruguayn verkkoon.

Michael Dalder
Aron Gunnarsson juhli Islannin voittoa Englannista 27. kesäkuuta.
Aron Gunnarsson juhli Islannin voittoa Englannista 27. kesäkuuta.

Vuoden 2016 EM-kisat ovat vielä kesken, mutta ikimuistoisesta läikähdyksestäni ei ole enää epäselvyyttä. Tunsin sen päätösvihellyksen soidessa ottelussa, jossa Islanti pudotti Englannin jatkosta.

Maanantai-illan trilleri oli kisojen ensimmäinen ottelu, jonka aikana sykkeeni nousi ja hengitykseni tiheni.

Eiväthän he voi pystyä siihen, mietin. Islantihan on Tampereen kokoinen maa, jonka pelaajat ovat ikänsä ihailleet Valioliigaa ja sen pelaajia. Vastahan Englanti äänesti itsensä ulos Euroopan unionista. Nytkö he lähtevät mantereelta häviämällä jalkapallossa?

Islanti taisteli painien voittoon vastoin kaikkia odotuksia. Kun pelaajat juhlivat kentällä Nizzassa ja ulkoilmakatsomo Reykjavíkissä purkautui riemuun kuin Hekla-tulivuori, oli neljännesvälierän kertomus viimein täydellinen.

”He eivät edes yrittäneet pelata vaan vain puolustivat, puolustivat ja puolustivat”, Portugalin Cristiano Ronaldo tuhahti, kun hänen joukkueensa oli nyhjännyt alkusarjassa 1–1-tasapelin Islantia vastaan.

”Minusta se osoittaa mitätöntä mentaliteettia. He eivät tule tekemään mitään näissä kisoissa.”

Nyt Islanti ja Portugali ovat molemmat kahdeksan parhaan joukossa. Kävi kisoissa lopulta miten tahansa, on Islanti sydämessäni jo Euroopan mestari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?