Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antero Mertaranta kannustaa EM-kisoissa ihastunutta selostajakollegaa: ”Jos joskus menee hieman yli, niin so what”

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
Bo Stranden
Antero Mertaranta
Antero Mertaranta Kuva: Bo Stranden

Islantilainen tv-selostaja Guðmundur Benediktsson on yllättäen noussut yhdeksi jalkapallon EM-kisojen suurimmista puheenaiheista – todelliseksi nettihitiksi.

Selostajasuuruus Antero Mertaranta on myös kiinnittänyt huomiota islantilaiseen, jonka tunteikkaissa, äänijänteitä ravisuttelevissa selostuksissa mennään äärirajoille.

”Islantilaiskaveri on näyttänyt, mikä on koko selostustyön ydin: pitää heittäytyä täysillä työhön, pitää pystyä herättämään katsojissa voimakkaita tunteita. Kaikki eivät siitä taatusti tykkää, mutta ei pidäkään tykätä”, Mertaranta kertoo.

”Jos joskus menee hieman yli, niin so what. Se ei edelleenkään tarkoita sitä, että selostaja aliarvioisi katsojia. Tärkeintä on tehdä työtä tunteella.”

Nykyään MTV Sportille erityisesti jääkiekkoa ja yleisurheilua selostava Mertaranta tunnetaan niin ikään monista tunteikkaista, jopa legendaarisiksi yltäneistä purkauksistaan. Uransa alussa Mertaranta selosti jalkapalloa Yle Urheilulle, ja jo silloin hän antoi usein palaa sydämensä kyllyydestä.

”Muistan esimerkiksi Englannin cupin finaalin vuodelta 1993. Selostustiloissa oli tosi ahdasta ja lisäksi kaksi italialaiskollegaa poltti samanaikaisesti tupakkaa.”

”Ajattelin pistää oikein kunnolla ranttaliksi, jotta saisin lisää tilaa. Karjunnan aloitettuani ei mennyt kuin hetki, kun he jo katsoivat minua kuin mitäkin hullua”, Mertaranta muistelee.

Erilaisista sloganeistaan, kuten ”Se on siinä” ja ”Ihanaa, Leijonat, ihanaa”, kuuluisa Mertaranta vakuuttui henkilökohtaisesti ennen kaikkea vuoden 1994 jalkapallon MM-kisoissa, joissa eräs kolumbialaisselostaja sekosi täysin maansa iskettyä tärkeän maalin.

”Kaveri selosti siinä vieressäni ja huusi kurkku suorana ainakin kaksi minuuttia putkeen. Hänen äänessään oli lisäksi sellaista vouvou-meininkiä, ja silloin viimeistään hiffasin, että tässä työssä pärjää vain itseään likoon laittamalla”, Mertaranta sanoo.

Yksi hänen totaalisista purkauksistaan nähtiin jääkiekon vuoden 1999 MM-kisoissa, kun Leijona-pakki Jere Karalahti tasoitti pelin Venäjää vastaan (3–3) vain kaksi sekuntia ennen päätössummeria. Voitto ei tarkoittanut Suomelle muuta kuin, että joukkue pääsi aloittamaan jatkopelit samassa kaupungissa.

Kiekon painuttua verkon perukoille Mertaranta huusi: ”Kaksi sekuntia aikaa, kaksi sekuntia aikaa. Ja Venäjä on lyöty. Venäjä on lyöty. Nyt saa itkeä.”

”Sekosin täysin”, Mertaranta myöntää naurahdellen.

”Se oli niitä hetkiä, kun jotain kummallista vaan tapahtuu spontaanisti. Suomihan ei tosiaan edes voittanut peliä, mutta silti hehkutin viimeistä maalia kuin maailmanmestaruutta – ja ehkä vielä vähän päällekin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!