Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä pieninkin pärjää vaikka laji olisi kuningas jalkapallo

Nyt se on varmaa – tuli yllätykselliset jalkapallon EM-kisat. Siitä ovat pitäneet huolen kisojen kaksi ensikertalaista: yhtenäinen Islanti ja Gareth Balen johtama Wales.

Erkki Kylmänen HS

Pariisi

Pariisilaisen hotellin laajakaista piiputtaa. Video latautuu hitaasti, hitaasti, hitaasti, mutta latautuu kuitenkin. Äkkiä ääni rämähtää kaiuttimista niin, että tietokone tärähtää.

Walesin pelaajat Aaron Ramseysta Gareth Baleen hyppivät ja pomppivat tauluteeveen edessä ja karjuvat ilosta: Englanti on pudonnut jalkapallon EM-kisojen kahdeksan parhaan joukosta.

Pudottaja on Islanti, Walesiakin paljon pienempi jalkapallomaa, jonka suurin tähti pelaa Norjassa ja paras pelaaja Swanseassa – maa, jossa on enemmän tulivuoria kuin ammattilaisjalkapalloilijoita, kuten englantilainen entinen huippupelaaja Gary Lineker totesi.

Kiitos Islanti, walesilaiset sanovat. He ovat samaan aikaan sekä iloisia että vahingoniloisia. Isompiaan on urheilussa hyvä muistuttaa siitä, ettei koko kaikkea merkitse – varsinkin isoaveljeä, joka asuu iholla kiinni.

Vuonna 2016 eurooppalaisen jalkapallon kahdeksan parasta maata ovat Italia, Saksa, Portugali, Puola, Belgia, Ranska, Wales ja Islanti.

Joukkoon eivät mahdu kaksinkertainen maanosan mestari Espanja, lajin emämaaksi sanottu Englanti tai monien suosikiksi noussut ja laadukasta jalkapalloa pelannut Kroatia.

Kuka olisi uskonut?

No, ainakin walesilaiset ja varsinkin islantilaiset.

Tiukassa paikassa urheilumenestys usein riippuu uskosta omiin mahdollisuuksiin. Joukkuepelissä kyse on yhteisestä tahdosta, luottamuksesta ja itseluottamuksesta sekä tinkimättömästä työstä yhteisen päämäärän eteen.

Esimerkiksi Italian, valtavan jalkapallomaan, valmentaja Antonio Conte sanoo ennen jokaista ottelua saman asian: Meillä ei ole tarpeeksi taitoa, tarvitsemme muuta. Se muu on voitontahdolla ladattu työ joukkueen eteen. Sama koskee sekä suuria että pieniä ja niitä, joilla taitoa on tarpeeksi.

Näissä kisoissa Islanti on jo osoittanut, että pieninkin voi pärjätä vaikka laji olisi maailman suurin.

Eikä Wales kauas ole jäänyt.

Islantilaisten itseluottamus ja usko tiivistyy ruotsalaisen Lars Lagerbäckin työparin, toisen päävalmentajan Heimir Hallgrímssonin sanoihin Englanti-ottelun jälkeen.

”Jankutan teille samaa joka kerta. Ette ole vielä nähneet meitä parhaimmillamme.”

Islannin tavoin Wales on edennyt puolivälieriin yhtenäisenä joukkueena, mutta joukkueessa on myös jotain, mitä islantilaisilta puuttuu: maailmanluokan pelaaja Gareth Bale.

Jalkapallossa pelaajan tasoa voi mitata monella tavalla. Ratkaisevaa on se, kuinka paljon yksilöstä on hyötyä joukkueelle.

Balen kohdalla EM-kisoissa vastaus on selvä: kolme maalia eli puolet joukkueen maaleista ja 11 laukausta kohti maalia pelkästään alkulohkon otteluissa. Lisäksi Bale on ollut mukana rakentamassa lähes jokaista Walesin vaarallista hyökkäystä.

Real Madridin joukkuekaveriinsa, jalkapallon supertähteen Cristiano Ronaldoon verrattuna Bale on ollut tähän mennessä joukkueelleen tärkeämpi ja hyödyllisempi pelaaja.

Jalkapallomaana Wales on Islantiin verrattuna vanha maa. Islannin nousu jalkapalloilun eurooppalaiseen eliittiin noin kymmenessä vuodessa on ihme sinänsä.

Islanti on myös todennäköisesti ainoa jalkapallomaa maailmassa, jonka päävalmentaja tuntee maan jalkapalloilun läpikotaisin päivittäisen juniorityön arkisia vivahteita myöten.

Heimir, etunimellä ilman patronyymia sen perässä, kuten islantilaiset tapaavat itseään kutsua, on ollut rakentamassa maan valmentajakoulutusta, junnutyötä ja halleja vuosikausia.

Tavallisten islantilaisten asenteista jalkapalloa kohtaan kertonee parhaiten Islannin lääketeollisuusliiton toimitusjohtajan Jakob Falurin HS:lle lähettämä kirje, jonka keskeinen sisältö on tässä:

” Koko kansa on tullut hulluksi! Ne meistä, jotka eivät ole Ranskassa, ovat liimautuneet tv:n ääreen. Siis aivan kaikki. Maanantain suuren voiton jälkeen Reykjavikin keskusta kirjaimellisesti räjähti. Ilotulitukset ja juhlat jatkuivat aamutunneille asti.”

”Kun tulin työpaikalleni tänään, työtoverini, tylsät keski-ikäiset miehet, jotka yleensä pukeutuvat mustiin pukuihin, saapuivat toimistolle sonnustautuneina Islannin joukkueen t-paitoihin ja puhuivat ainoastaan jalkapallosta. Työt saivat odottaa!”

”Elämä on kaunista!”

Islantilaisen Jakob Falurin kirje HS:lle kokonaisuudessaan.

Michael Dalder / Reuters
Islannin Aron Gunnarsson juhli Nizzassa maanantai-iltana. Englanti oli lyöty.
Islannin Aron Gunnarsson juhli Nizzassa maanantai-iltana. Englanti oli lyöty.
Kai Pfaffenbach / Reuters
Englannin kapteeni Wayne Rooney ehkä tajusi voitontahdon voiman liian myöhään.
Englannin kapteeni Wayne Rooney ehkä tajusi voitontahdon voiman liian myöhään.
Darren Staples / Reuters
Wales tähti Gareth Bale (oik.) juhli maalia Aaron Ramseyn, Hal Robson Kanun ja muiden kanssa neljännesvälieräottelussa Pohjois-Irlantia vastaan.
Wales tähti Gareth Bale (oik.) juhli maalia Aaron Ramseyn, Hal Robson Kanun ja muiden kanssa neljännesvälieräottelussa Pohjois-Irlantia vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!