Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK Fotbollin myyntipäällikkö Raakel Koittola perusti joukkueen naisille – suosio yllätti

Tavoitteena oli perustaa yksi joukkue. Nyt joukkueita on jo neljä.

Urheilu
 
Kimmo Räisänen
Jasmin Huaman Gutiérrez (vas.) ja Marja Hosseiniq kampailevat pallosta Stadin Mimmien harjoituksissa.
Jasmin Huaman Gutiérrez (vas.) ja Marja Hosseiniq kampailevat pallosta Stadin Mimmien harjoituksissa. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

Naisten harrastejalkapallo Helsingissä

  Naisten harrastejalkapallo on kasvattanut Helsingin piirissä tasaisesti suosiotaan.

  Sarjoissa pelatut ottelut ovat muotoa 7 vastaan 7.

  Tällä hetkellä sarjoissa pelaa 66 joukkuetta, kun viime vuonna luku oli 61.

  Harrastesarjat on jaettu kolmeen tasoon: Mestaruus, Ykkönen ja Kakkonen

  Pääosa joukkueista on kaveriporukoita

  Seuroista harrastejoukkue on esimerkiksi HJK:lla, PuiU:lla, Gnistanilla ja FC Viikingeillä.

  Piiri pitää kasvaneen syyn selityksenä esimerkiksi Unelma Cuppia ja vihreiden kenttien lisääntymistä.

Oli pelottavaa edes kysyä sitä. ”En ole ennen pelannut jalkapalloa. Saanko tulla mukaan treeneihin?”

Kolme vuotta sitten Raakel Koittola uskalsi kuitenkin tehdä niin. Eduskunta-avustajana toiminut Koittola meni työnantajansa jalkapalloharjoituksiin, joissa kaikki muut olivat miehiä.

”Minua jännitti treenejä edeltävänä iltana aivan sairaasti, kun luulin olevani niin huono. Mietin, että saankohan edes olla siellä”, Koittola muistelee.

Treenit sujuivat hyvin ja nainen jäi sille tielleen. Viime elokuussa hänestä tuli Veikkausliiga-seura HIFK:n uusi myyntipäällikkö.

Pian työn alkamisen jälkeen toimistoväki lähti perinteikkäälle Maarianhaminan reissulle, jonka ohjelmaan kuului seuran ikämiesjoukkueen peli. Koittola kysyi työkavereiltaan, voisiko hän alkaa pelata IFK-paidassa. ”Jos olet yli 35-vuotias mies”, hänelle vastattiin.

Koittola päätti tehdä asialle jotain. Hän aikoi madaltaa kynnystä sille, että naiset pääsisivät harrastamaan höntsäjalkapalloa.

Marraskuun lopussa hän kirjoitti seuran verkkosivuille viestin. Siinä ilmoitettiin, että HIFK perustaa kesäkaudelle 2016 uuden naisten harrastejoukkueen nimeltä Stadin Mimmit, johon etsittiin pelaajia.

”Aiempaa kokemusta et tarvitse – tarkoituksena on nauttia jalkapallosta, sen opettelusta ja hyvästä seurasta. Mikä kaikkia meitä yhdistää, on into oppia potkimaan palloa ja nauraa”, Koittola kirjoitti.

Kiinnostuneiden vastauksia alkoi tulvia sähköpostiin. Koittola vastasi jokaiselle henkilökohtaisesti. Vastausviestejä piti lähettää 110 kappaletta.

”Meillä oli talvella vapaaehtoiset harjoitukset Töölön kuplahallissa. Kun puolikkaalla kentällä pelattuihin treeneihin saapui 60 naista, aloin miettiä, mitä oli tullut tehtyä.”

Stadin Mimmit perusti lopulta neljä joukkuetta yhden sijaan. Korkeimman taitotason ryhmässä pelaavat koko ikänsä lajia harrastaneet. Se siirtyy ensi kaudeksi liiton kilpasarjoihin.

Muissa joukkueissa on pelaajia, jotka ovat saattaneet potkaista palloa ensimmäistä kertaa punapaidassa. Kaikille ryhmille on järjestetty joukkueenjohtaja ja valmentaja.

Joukkueilla on myös omat Facebook-ryhmät, joissa on talven mittaan jaettu elämäntarinoita. ”Meitä on ikähaitarilla 18–61. On sairaanhoitajaa, poliisia ja toimittajaa. On pitkäaikaisia IFK-faneja, jotka itkevät, että vihdoin hekin pääsevät pelaamaan tähti rinnassaan.”

Kaikkein tärkein asia Koittolalle on harrastetoiminnan sosiaalinen puoli. Stadin Mimmit on naisten autonominen tila, jossa he voivat tehdä samoja asioita kuin miehet porukoissaan: saunoa, järjestää kisakatsomoita ja verkostoitua.

”Nyt me voimme tehdä yhdessä juttuja, kysellä kuulumisia ja olla olemassa toisillemme.”

Oman tilan löytäminen ei ole miesvaltaisessa urheilukulttuurissa helppoa. Koittola kokee, että naisena häntä ja hänen mielipiteitään jalkapallosta vähätellään jatkuvasti.

Naispuolinen myyntipäällikkö on yhä harvinaisuus, ja työssä törmää säännöllisesti jalkapallomaailman konservatiivisuuteen. Jos Koittola menee baariin katsomaan Copa Américan finaalia, häneltä kysytään mihin hänen miehensä jäi. Jos hän menee otteluun, on paikalla selittämässä aina ”joku oman elämänsä vitosdivarikoutsi, jonka asenne naisiin on se, ettei tuo tiedä edes, mikä on paitsio.”

”Miten nainen voisi olla oma itsensä suhteessa jalkapalloon? Siten, ettei lajin parissa tarvitse olla lasten tai miehen kautta, vaan vain siksi, että rakastaa pelata ja katsoa sitä”, Koittola pohti viime syksynä. Löytääkseen vastauksen kysymyksiinsä hän perusti Stadin Mimmit.

Kuvatekstiä oikaistu: Valkopaitainen pelaaja on Anna-Kaisa Peräniitty.

Kaisa Rautaheimo / HS
Raakel Koittola
Raakel Koittola
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?