Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Superhyökkääjät Ronaldo ja Lewandowski kohtaavat tänään – molemmilla on varaa parantaa

Portugalin Cristiano Ronaldo on enää kahden maalin päässä EM-lopputurnauksen kaikkien aikojen maalitykin tittelistä ja maalin päässä nykyisestä ennätyksestä. Puolan tähden Robert Lewandowskin kisat ovat sujuneet tähän asti vailla suuria mainintoja.

Erkki Kylmänen HS

Pariisi

EM-jalkapallon pelaajabarometrin mukaan jalkapallon portugalilainen supertähti Cristiano Ronaldo on ollut tähän mennessä kisojen toiseksi paras hyökkääjä.

Siis toiseksi paras.

Edellä on Real Madridin seurakaveri Gareth Bale. Se tuskin sopii Ronaldolle kovin hyvin.

Portugalin torstaisen puolivälierävastustajan Puolan ja Bayern Münchenin tähti Robert Lewandowski löytyy barometrin hyökkääjälistalta vasta sijalta 17. Kaikkien pelaajien listalla hän ei mahdu sadan parhaan joukkoon.

Pelaajabarometri mittaa pelaajan onnistumista hänen omalle pelipaikalleen ominaisissa tehtävissä. Se hyödyntää monipuolista pelipaikkakohtaista dataa, jota kerätään kaikista EM-otteluista ja laskee pelaajille pisteitä, joiden mukaan ranking muodostuu.

Tämän hetken listauksessa kärjessä ovat keskikenttäpelaajat. Ykkönen on Belgian Kevin de Bruyne, kakkonen Ranskan Dimitri Payet ja kolmonen Belgian Eden Hazard. Bale on neljäs, Ronaldo kahdeksas.

Onko Ronaldo siis pelannut huonosti?

Ei, mutta hänen omalle huipputasolleen on vielä matkaa. EM-kisojen ensimmäisten pelien lukuisten ohilaukausten ja hölmöjen Islanti-kommenttien jälkeen Ronaldon otteet ovat lähestyneet sitä, mitä häneltä odotetaankin.

Ronaldo on ollut erittäin yritteliäs, niin kuin aina. Hän on laukonut tai puskenut päällään neljässä ottelussa yhdeksän kertaa kohti maalia, kolmetoista kertaa ohi maalin ja vastustajat ovat peittäneet tai torjuneet laukauksen yksitoista kertaa.

Ronaldo on yrittänyt maalintekoa yhteensä 33 kertaa, reilusti enemmän kuin kukaan muu, ja vain kaksi vähemmän kuin koko Italian joukkue.

Esimerkiksi Balella laukauksia maalia kohti on kaksitoista, ohi neljä ja päin vastustajaa kaksi.

Ronaldon tehotilasto näyttää nyt kahta maalia ja kahta maalisyöttöä. Balella on yksi maali enemmän, mutta yksi maalisyöttö vähemmän.

Robert Lewandowskia ei tehotilastoissa näy. Puolan ykköstähti häviää esimerkiksi joukkuetoverilleen Arkadiuzs Milikille kirkkaasti.

Neljässä ottelussa Lewandowski on laukonut kohti maalia kahdesti, ohi kolmesti ja päin vastustajaa kolmesti. Maalitilasto näyttää nollaa.

Tilaston perusteella voisi sanoa, että Lewandowski on pelannut alle tasonsa ja odotuksiin nähden jopa huonosti. Se ei kuitenkaan olisi aivan totta.

Puolan hyökätessä Lewandowski osallistuu pelinrakentamiseen aktiivisesti. Hän tekee liikkeillään vastustajien puolustukseen tilaa, jota juuri Milik useimmiten hyödyntää. Puolustajien on pakko seurata Lewandowskin liikettä. Häntä ei voi jättää vapaaksi. Jälki olisi todennäköisesti tuhoisaa, jos niin kävisi.

Tiivistä puolustuspeliä pelaava Puola ei myöskään kykene luomaan otteluissaan maalintekotilanteita samalla tahdilla kuin Portugali tai vaikkapa Lewandowskin seurajoukkue Bayern München.

Enemmän vastahyökkäyksiin kuin pallonhallintaan luottava Puola on luonut turnauksen peleissä 55 maalintekoyritykseen johtanutta tilannetta. Niistä kaksitoista on päättynyt laukaukseen tai puskuun kohti maalia. Maaleja on syntynyt kolme.

Portugali on tehnyt maaleja vain kaksi enemmän, mutta maalintekoyrityksiä joukkue luo hyvällä tahdilla. Nyt niitä on koossa 74.

Vain Englanti, Belgia ja Saksa ovat pystyneet parempaan.

Perjantain puolivälieräottelussa Cristiano Ronaldolla on hyvät edellytykset jahdata EM-lopputurnausten kaikkien aikojen parhaan maalintekijän titteliä. Hän on enää vain maalin päässä Ranskan Michel Platinin yhdeksän maalin ennätyksestä.

Ronaldoa ennätykset motivoivat, samoin mahdollisuus viedä joukkueensa kohti suuren turnauksen finaalia.

Hän haluaa olla paras.

Joukkuepeliinsä luottavien puolalaisten mielestä liika individualismi saattaa kuitenkin olla myös rasite, kuten keskikenttäpelaaja Jakub Błaszczykowski totesi keskiviikkona.

”Portugalilla on paljon vahvoja yksilöitä, tietystikään se ei ole aina hyvä asia, koska jalkapallo on joukkuepeliä. Joukkueen yhteishenki on Puolan vahvuus.”

Torstai-iltana nähdään, osuuko Lewandowski joukkueensa tukemana vihdoinkin maalipuiden väliin vai viekö Ronaldo EM-turnauksen kaikkien aikojen maalikuninkuuden nimiinsä.

Oikaisu 30.6. kello 8.15: Uutisessa kerrottiin virheellisesti, että Portugali kohtaisi Puolan puolivälierässä perjantaina. Maat pelaavat ottelun torstaina.

Kai Pfaffenbach / Reuters
Robert Lewandowskin otteista on puuttunut teho.
Robert Lewandowskin otteista on puuttunut teho.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?