Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä urheillaan syrjintää vastaan – urheilujärjestöiltä vaaditaan tekoja

Eurogames 2016 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä ihmisoikeusseminaarissa puhuttiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta urheilussa.

Urheilu
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Toteutuuko tasa-arvo urheilumaailmassa? Suomessa aihe on herättänyt viime aikoina keskustelua ja vastaus kysymykseen taitaa valitettavasti olla kielteinen.

Urheilumaailman tasa-arvo tai pikemminkin epätasa-arvo sai mediahuomiota, kun osa suomalaisista ei tuntunut sulattavan naispuolisen asiantuntijan läsnäoloa jalkapallon EM-kisojen tv-studiossa.

Pari viikkoa myöhemmin HIFK:n naisten harrastejoukkueen perustanut Raakel Koittola kertoi HS:n haastattelussa, että naisena häntä ja hänen mielipiteitään jalkapallosta vähätellään jatkuvasti.

Naisten on vaikea löytää tilaa miesvaltaisessa urheilukulttuurissa. Jos sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu urheilumaailmassa, miten on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen laita?

Muun muassa sitä pohdittiin Eurogames 2016 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä ihmisoikeusseminaarissa perjantaina Helsingissä.

Seminaarissa puhuneet urheiluvaikuttajat vaativat urheilujärjestöiltä näkyviä toimia – sanoja ja tekoja – syrjintää vastaan.

”Syrjintää esiintyy vieläkin urheilumaailmassa. Erityisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat voivat kohdata esimerkiksi nimittelyä, sopimattomia huomautuksia, ilkeää vitsailua, yksityiselämään liittyvää utelua, välttelyä ja ulos sulkemista”, perjantain seminaarin avannut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi ministeriön tiedotteen mukaan.

”Emme voi hyväksyä tilannetta, jossa urheilijan täytyy teeskennellä olevansa joku muu, joutuu valehtelemaan joukkuetovereille tai joutuu pelkäämään oman uransa puolesta”, Grahn-Laasonen jatkoi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Eurogames 2016 -tapahtuma on tuonut Helsinkiin järjestäjien arvioiden mukaan noin 3 000 urheilijaa, jotka kilpailevat 14 eri lajissa.

Tapahtuma pyrkii viestittämään, että urheilu kuuluu kaikille ja että kaikki ovat tervetulleita urheilun pariin sellaisina kuin ovat.

Perjantain seminaarissa muistutettiin, kuinka kova kohu Suomessa seurasi siitä, kun uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi julkisesti seksuaalisesta suuntautumisestaan.

”Kokonaisvaltaiset ennakkoluulot, syrjintä ja väkivallan pelko pitävät liian monia meistä kaapissa”, Euroopan parlamentin varapuhenainen ja parlamentin lhbti-ryhmän puheenjohtaja Ulrike Lunacek muistutti.

Syrjinnän ja vihapuheen vastainen työ on tietysti koko urheilevan maailman vastuulla, mutta urheilujärjestöjen odotetaan johtavan muutosta esimerkillään.

”Urheilujärjestöjen on osoitettava sanoin ja teoin, ettei syrjintää ja homo- ja transfobiaa sallita urheilukentillä tai pukuhuoneissa. Erityisen tärkeää olisi viestiä kaikille lapsille ja nuorille, että harraste- ja kilpaurheilun pariin on tervetullut juuri sellaisena kuin on”, Setan pääsihteeeri Kerttu Tarjamo sanoi.

Tilanteen parantamiseksi on alettu tehdä myös konkreettisia toimia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aloitti keväällä toimintaohjelman vihapuhetta ja rasismia vastaan. Se pyrkii nostamaan tasa-arvon toiminnan keskiöön esimerkiksi nuorisotyössä ja urheilussa.

”Saadakseen valtionapuja urheilujärjestön on esitettävä tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä edistävä suunnitelma. Näytämme rasismille ja syrjinnälle punaista korttia”, Grahn-Laasonen kertoi.

Eurogames 2016 -tapahtumassa on kilpailtu eri urheilulajeissa ympäri Helsinkiä. Tapahtuman viimeinen kilpailupäivä on lauantaina 2. heinäkuuta.

Eurogames on osa pride-ihmisoikeustapahtumaa, joka muistuttaa samojen oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta ja sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta.

”Eurogamesien kaltaisilla kilpailuilla ja tapaamisilla on voimauttava vaikutus meidän yhteisöllemme. Eurogames tarjoaa turvallisen tilan lhbti-ihmisille osallistua urheiluun ja lähettää viesti: me olemme täällä jäädäksemme, tottukaa meihin!" Lunacek sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!