Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaislupaus pääsi F1-kuskien hautomoon: ”Helmut Marko pistää nuoren kuljettajan todella koville”

Urheilu
 
Antti Hämäläinen
Niko Kari
Niko Kari Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Red Bullin junioritiimin kautta nousseita F1-kuljettajia:

Enrique Bernoldi, Christian Klien, Vitantonio Liuzzi, Scott Speed, Sebastian Vettel, Sebastien Buemi, Jean-Eric Vergne, Jaime Alguersuari, Daniel Ricciardo, Daniil Kvjat, Max Verstappen, Carlos Sainz Junior.

Spielberg

Helmut Markon pyörittämä kilpakuskien kasvatuslaitos Red Bull Junior Team on jauhanut uusia lupauksia huipputasolle aina vuodesta 1999 lähtien.

Uusin Grand Prix -voittajaksi kasvanut tähti on Max Verstappen, joka on kuitenkin poikkeus tämän juniorikoulun kasvattina.

”Minulla oli hieman toisenlainen lähestyminen. Olin vain viikon Red Bullin junioritiimin kuljettaja, eli sen ajan kun ajoin testin, jonka jälkeen tein F1-sopimuksen Red Bullin kanssa ja siirryin Toro Rosson kuljettajaksi. Jäsenyys junioritiimiin loppuu, kun nousee F1:een kilpakuskiksi”, Verstappen selvitti HS:n haastattelussa.

”Systeemi on todella hieno. Helmut Marko pistää nuoren kuljettajan todella koville puristaakseen hänestä parhaan esiin”, 18-vuotias Verstappen kiitteli.

GP-voittajiksi asti ennen Verstappenia Red Bullin suojateista ehtivät Sebastian Vettel ja Daniel Ricciardo.

Tällä hetkellä tuon junioritiimin varsinaiset jäsenet ovat GP2-tasolla ajava Pierre Gasly sekä F3-luokan Eurosarjassa kilpailevat Sergio Sette Camara ja Niko Kari sekä F4-tasolla aloittanut Luis Leeds.

Gasly on ranskalainen, Sette Camara on Brasiliasta, Kari Suomesta ja Leeds Australiasta.

16-vuotias Kari voitti viime vuonna ylivoimaisesti pohjoisen Euroopan (NEZ) F4-mestaruuden, ja se vakuutti kriittisesti uusia lupauksia tarkastelevan Markon hänen kyvyistään.

”Red Bullilta tuli soitto, että tuletko junioriohjelmaan. Lähdin mukaan ja tässä ollaan”, Kari taustoitti urakehitystään äskettäin HS:lle.

Tällä kaudella Kari kerää kokemusta erittäin teknisessä F3-luokassa vahvassa Motorpark -tallissa. Tuusulalainen on ollut kolmesti palkinnoilla yhteensä 15 startissa. Unkarissa ja Saksassa tuli kakkossija, Red Bull Ringillä kolmospaikka.

Tiimikaverina on Karilla on Sette Camara, joka pääsee ajamaan puolentoista viikon kuluttua Toro Rossolla Silverstonen F1-testissä.

Verstappen jätti seuraajilleen mitä melkoisimmat askelmerkit ponnistettuaan yhdellä F3-kaudella suoraan F1-tasolle.

”Kyllä siitä mallia saa. Max todisti nousullaan tehneensä työnsä todella hyvin. Hän näytti, että F1-tasolle pääsee, kun lyö kaiken likoon, onnistuu siinä, mitä radalla yrittää, ja tietysti ripauskin onneakin on mukana”, Kari tuumii.

Verstappen on seurannut Karin tekemisiä, vaikka kartingkisoissa hän olikin kahta vuotta vanhempana aina yhden luokan edellä.

”Niko pärjäsi hyvin kartingissa, ja oli hyvä viime vuonna F4:ssä. Nyt F3:ssa on vaikeampaa, koska se on niin kilpailullinen luokka, ja siellä on paljon hyviä tiimejä. Olen nähnyt pari Nikon kisaa, ja hyvin hänen näyttää menevän. Toivottavasti loppukausi osuu hänelle kohdalleen”, Verstappen kannustaa.

”Varmasti parasta mahdollista kokemusta Niko saa tehdessään töitä Helmut Markon kanssa. Olen varma, että hän kestää sen paineen, ja pystyy suoriutumaan hyvin.”

Verstappenin jälkeen F1-säännöstö edellyttää, että superlisenssin saadakseen täytyy olla 18-vuotias. Kari täyttää syyskuussa 17 vuotta, joten ainakaan ensi kaudella hän ei vielä ole ikänsä puolesta valmis F1-tasolle.

Tämän vuoden päätavoite Karille onkin Macaon F3-kutsukilpailu, missä menestyminen siivittäisi varmuudella kohti F1-uraa – Red Bullin leivissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!