Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalin EM-sankarin kasvojen tatuointi hämmentää: ”Milloin hän oli osallisena kahteen murhaan?”

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
Kai Pfaffenbach / Reuters
Ricardo Quaresma teki ratkaisevan rangaistuspotkumaalin Puolaa vastaan.
Ricardo Quaresma teki ratkaisevan rangaistuspotkumaalin Puolaa vastaan. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Jelena Leppänen

32-vuotias keskikenttäpelaaja Ricardo Quaresma ampui torstaina joukkueensa viidentenä laukojana Portugalin välieriin. Ratkaisevan pilkun jälkeen kamerat suuntautuivat supertähti Cristiano Ronaldoon, joka juoksi samantien halaamaan joukkuekaveriaan.

Quaresman ja Ronaldon riemun taustalta löytyy syvällisempikin tekijä. 2000-luvun alussa lissabonilaisessa Sportingissa pelanneen kaksikon urat näyttivät alkuvaiheessa menevän samaan suuntaan: molempia pidettiin huippuluokan lahjakkuuksina, mutta lopulta vain Ronaldo lunasti suuret odotukset.

Ronaldo lähti Sportingista Manchester Unitediin ja tuli siellä maailman kalleimmaksi hyökkääjäksi. Quaresma siirtyi vuonna 2003 Barcelonaan, josta tie vei jo seuraavana vuonna Portugaliin Porton riveihin. Eri seuroissa pelannut romanitaustainen pelaaja säväytti upeilla maaleilla ja harhautuksilla, mutta kokonaisuutena kaudet olivat alavireisiä.

”Ricardo on iso lahjakkuus. Mutta hänen pitää oppia vielä monia asioita, tulla kurinalaisemmaksi ja hallita tunteensa. Muuten hän ei vain palaa entiselle tasolleen, vaan jää kokonaan ilman peliaikaa”, milanolaisen Interin päävalmentaja Jose Mourinho sanoi vuonna 2008 joukkueessa pelanneesta Quaresmasta.

Quaresma ei onnistunut täyttämään Mourinhon tai monen muunkaan vaatimuksia. Kun pelaaja siirtyi 29-vuotiaana vuonna 2013 Arabiemiirikuntien seuraan Al-Ahliin, moni piti hänen uraansa kuopattuna.

Vaikka jalkapallotähtien urat lähtivät eri suuntiin, Cristiano Ronaldon ja Quaresman ystävyys ei hävinnyt. Legendaksi noussut CR7 piti Quaresman puolia ja mediatietojen mukaan yritti vaikuttaa jalkapallovalmentajiin, jotta Quaresma saisi peliaikaa maajoukkueessa.

Vuonna 2014 MM-turnauksessa luottoa ei löytynyt, vaikka Quaresma oli palannut portugalilaisfanien iloksi takaisin Portoon. Vuonna 2015 matka jatkui turkkilaiseen Besiktasiin.

Uuden näyttöpaikan Ranskan EM-kisoissa saanut Quaresma on tullut Portugalin peleissä vaihdosta kentälle. Neljännesvälierissä Kroatiaa vastaan Quaresma teki jatkoajalla ratkaisevan maalin.

Hänen syöttötarkkuutensa on ollut sataprosenttinen. Välieräpaikan ratkaissut rangaistuslaukaus vasempaan ylänurkkaan oli osoitus, miksi takkuilevasta urasta huolimatta värikäs persoona on portugalilaisfaneille tärkeä. Quaresma ei pelkää tehdä virheitä.

”Kun yritän jotain hullua, se melkein onnistuu ja yleisö reagoi, se antaa minulle varmuutta, että seuraava yritys onnistuu”, pelaaja kuvaili Daily Recordille vuonna 2006.

Mutta se tatuointi. Quaresma on herättänyt EM-kisoissa runsaasti keskustelua oikean silmänsä alapuolelle tatuoiduilla kahdella kyyneleellä. Sosiaalinen media täyttyi nopeasti ihmettelystä ja pilkallisista huomioista kyynelten merkityksestä. Joissain kulttuureissa vankilassa istuvilla rikollisilla on kyyneltatuointeja, jotka edustavat rikollisen murhaamia ihmisiä.

Jos twiitti ei näy, sen voi katsoa täältä.

”Ricardo Quaresmalla on kasvoissa tatuoituina kaksi kyyneltä. Milloin hän oli osallisena kahteen jengimurhaan meksikolaisvankilassa?” irlantilainen koomikko ja tv-persoona Dara Ó Briain kysyi EM-kisojen aikana Twitterissä.

Köyhistä oloista tunnetuksi jalkapalloilijaksi ponnistanut Quaresma ei ole kuitenkaan ollut vankilassa. Vuonna 2012 hän joutui tekemisiin poliisin kanssa käyttäydyttyään uhkaavasti naista kohtaan, jonka uskoi ryöstäneen äitinsä. Itse asiassa Quaresma on ollut itse useammin rikollisten hampaissa.

Tammikuussa 2012 Quaresma ajoi Lissabonin pahamaineisen alueen läpi, kun aseistetut ryöstäjät veivät hänen rahansa ja korunsa 44 000 euron arvosta. Näyttävistä koruista, asusteista ja luksusautoista pitävä pelaaja sai monen mukaan syyttää tapauksesta itseään.

Osa on pohtinut, edustavatko kyyneleet jonkun läheisen menetystä tai muuta suurta pettymystä. Joidenkin mielestä kyyneleet edustavat jalkapallouraa, josta ei koskaan tullut toivotunlaista.

Vaikka asia on edelleen arvoitus, Quaresma on osoittanut tatuoinneillaan jälleen kerran, että erikoisen persoonan ympärillä riittää puhetta – silloinkin kun hän on isoimman osan turnauksesta vaihtopenkillä.

Lähteet: Sport-Ekspress, Daily Record, Twitter

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!