Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matka EM-otteluun on surrealistinen seikkailu: Futiskansan seasta katseli kuminainen sinisillä silmillään

Helsingin Sanomat matkusti belgialaisten ja walesilaisten futisfanien keskellä perjantai-illan puolivälieräotteluun Lillessä.

Urheilu
 
CHARLES PLATIAU / Reuters
Belgian fanit pitivät stadionilla ääntä jo ennen ottelun alkua.
Belgian fanit pitivät stadionilla ääntä jo ennen ottelun alkua. Kuva: CHARLES PLATIAU / Reuters

Lille

Se alkoi heti, kun juna saapui Pariisista Lilleen. Punakeltainen meteli.

Virallisella EM-jalkapallon fanialueella aseman läheisyydessä ei näkynyt vartijoita lukuun ottamatta juuri ketään, mutta Lillen vanhan rautatieaseman edusta tanssi, lauloi, huusi ja savusi. Soihtujen punainen katku tunkeutui silmiin ja sydämeen.

Tuhannet belgialaiset ja walesilaiset lauloivat yhdessä ja kilpaa. Aseman edustan suihkulähteellä suudeltiin. Siellä täällä näkyi vartijoita ja muutama poliisi.

Laulu jatkui taukoamattomana koko iltapäivän. Se hukutti alleen liikenteen ja kaupungin äänet. Hotellin vastaanotossa virkailija kirjoitti lapulle osoitteen, jota kysyin mutten kyennyt kuulemaan. Vasta matsin lähestyessä meteli painui maan alle metrotunneleihin, hyppäsi ratikoihin ja kiipesi busseihin.

Metrossa matkalla stadionille nojasin junan tankoon keskellä kuorojen sotaa. Oikealla hillittömät belgit, vasemmalla Walesin villit. Kun belgit lauloivat free willy, he’s just a whale, en voinut lakata nauramasta – eivätkä walesin valaatkaan.

Futishullujen seassa Lillen asukkaat matkustivat töistä kotiin, koulusta kavereilleen ja kuka minnekin, mutta vakavaksi ei jäänyt kukaan. Miksi olisi?

Kun joku tahtoi jäädä kyydistä, edessä aukeni kohteliaisuuden punakeltainen, hoilaava kunniakuja vaunun perältä ovelle asti.

Eräällä väliasemalla vaunuun nousi keski-ikäinen nainen laukkuineen ja huiveineen. Belgialaismiehet auttoivat hänet junaan ja sulkeutuivat piirinä hänen ympärilleen. Nainen kaivoi laukustaan kaksi pakettia suklaapikkuleipiä ja ojensi ne miehille. Toisen paketeista he lähettivät jakoon vaunun walesilaispäätyyn ja toisen sisällön jakoivat lähistölleen.

Kun nainen poistui junasta kolme neljä asemaa myöhemmin, alkoi laulu: ”Merci! Merci! Merci beaucoup!”

Matkalla metron portaissa annoin tietä Belgian peliasuun sonnustautuneelle nuorelle miehelle, joka kantoi lasten kumivalasta kainalossaan.

Puistokäytävällä matkalla stadionille minut ohitti nuori mies, joka kantoi Belgian pelipaitaan puettua pumpattavaa kuminaista olkapäillään.

Nuken selässä luki Hazard. Sen silmät olivat siniset.

Stadionilla puoli tuntia ennen ottelun alkua en nähnyt enää valasta –enkä lateksinaista. Katselin kuinka kamera kulki vaijereiden varassa kentän yllä. Viheriöllä pelaajat verryttelivät. Ja katsomo – se oli punainen.

Arvelin, että asema-aukion täytyy olla jo hiljainen. Mutta täysin varma en ollut.

REBECCA NADEN / Reuters
Katukuvassa näkyi Walesin lippuihin sonnustautuneita faneja. Kaikki kannattajat eivät mahdu stadionille, mutta fanialueellakin peliä voi katsella.
Katukuvassa näkyi Walesin lippuihin sonnustautuneita faneja. Kaikki kannattajat eivät mahdu stadionille, mutta fanialueellakin peliä voi katsella.
Carl Recine / Reuters
Lillessä kaupattiin ottelupariin tehtyä huivia.
Lillessä kaupattiin ottelupariin tehtyä huivia.
Carl Recine / Reuters
Innokkaalla autoilijalla oli megafoni mukanaan.
Innokkaalla autoilijalla oli megafoni mukanaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!