Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Europarlamentin varapuheenjohtaja haluaa urheilujärjestöt taistelemaan homofobiaa vastaan

Ulrike Lunacekin mukaan moni huippu-urheilija joutuu edelleen pysymään kaapissa, koska urheiluun liittyy syrjintää ja vääristyneitä ennakkoluuloja. Homoja pidetään neitimäisinä nössöinä ja lesboja miehisinä machoina.

Urheilu
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Ulrike Lunacek tuntee huippu-urheilijoita, joilla on ollut vaikeuksia saada sponsoreita sen jälkeen, kun on tullut ulos kaapista.
Ulrike Lunacek tuntee huippu-urheilijoita, joilla on ollut vaikeuksia saada sponsoreita sen jälkeen, kun on tullut ulos kaapista. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

”Se vaati rohkeutta, mutta oli sen arvoista. Sain kielteistä palautetta, mutta valtavasti myös myönteistä”, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja, itävaltalainen Ulrike Lunacek muistelee 21 vuoden takaisia tapahtumia.

Silloin hän aloitti uransa politiikassa – avoimesti lesbona.

Isä oli hyvin konservatiivisen mies, ja Lunacek jännitti hänen reaktiotaan. Isä suhtautui asiaan kuitenkin kannustavasti. Se lämmitti mieltä.

”Isä sanoi, että on tärkeää, että olen avoimesti se, mikä olen. Näin kukaan ei pääse koskaan kiristämään minua.”

Lunacek osallistui perjantaina Helsingissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Eurogames-urheilutapahtumaan. Lunacek on harrasteuimari, jonka ainoa tavoite on kisata itseään vastaan.

Lunacek seuraa kuitenkin huippu-urheilua, ja siinä riittää enemmän kisattavaa.

”Monet seksuaalisuutensa salaavat huippu-urheilijat joutuvat edelleen pelkäämään, jäävätkö he kiinni oikeasta identiteetistään. Se on hirveän raskasta.”

Lunacekin mukaan moni huippu-urheilija joutuu edelleen pysymään kaapissa, koska urheiluun liittyy syrjintää ja vääristyneitä ennakkoluuloja. Homoja pidetään neitimäisinä nössöinä ja lesboja miehisinä machoina.

”Jos esimerkiksi jalkapalloilija kertoo olevansa homo, hänestä ajatellaan helposti, että hän ei voi olla tosimies. Se on naurettavaa”, Lunacek puuskahtaa.

Hän ottaa esimerkiksi Saksan entisen maajoukkuepelaajan Thomas Hitzlspergerin, joka tuli ulos kaapista peliuransa jälkeen. Jalkapalloilija tunnettiin nimellä The Hammer eli Moukari.

”Kaikkea muuta kuin neitimäistä”, Lunacek huomauttaa.

Hitzlsperger kertoi The Guardianin haastattelussa, että homoudesta julkisuuteen kertominen oli vaikea päätös, joka vaati monen vuoden sulattelua. Hitzlsperger pohti ulostuloa jo pelatessaan Wolfsburgissa vuosina 2011–2012.

”Kuuntelin kuitenkin heitä, jotka sanoivat, että älä tee sitä. Iso aalto eli palautevyöry murskaisi minut alleen”, Hitzlsperger sanoi lehdelle.

Lunacek ymmärtää hyvin, miksi urheilijat pelkäävät ”isoa aaltoa”. Hän ottaa toiseksi esimerkiksi espanjalaisen jalkapalloerotuomarin Jesus Tomilleron.

Tomillero kertoi toissa vuonna julkisesti olevansa homo, minkä jälkeen hän sai kuulla ilkeää huutelua viheltämissään otteluissa. Lopulta huutelu kävi liian raskaaksi, ja Tomillero lopetti tuomaroinnin tämän vuoden toukokuussa.

Lunacek tuomitsee homottelun tiukasti.

”Kun fanit haukkuvat urheilijaa tai erotuomaria homoksi, kuuluttajan pitäisi keskeyttää peli ja tehdä selväksi, että tuollaiset huudot eivät kuulu urheiluun”, Lunacek sanoo.

Hän painottaa myös urheilujärjestöjen vastuuta.

”Rasismi tuomitaan sanoin ja teoin, ja samaa pitäisi soveltaa myös homofobiaan. Jokainen ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun.”

Huippu-uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi vuonna 2014 julkisuudessa olevansa homo. Salailu oli Liukkoselle itselleen pitkään henkinen taakka. Hänen piti miettiä, mitä vaikkapa uimareiden leireillä voi tehdä tai sanoa.

”Koko ajan piti esittää heteroa”, Liukkonen kertoi HS:lle ulostulonsa syistä.

Liukkonen on ensimmäinen suomalainen mieshuippu-urheilija, joka on tullut ulos kaapista. Maailmalla esimerkiksi tennistähti Martina Navratilova, huippu-uimari Ian Thorpe ja alppilaskija Anja Pärson ovat kertoneet avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Lunacek toivoo, että yhä useampi tekisi saman. Helppoa se ei tosin ole.

”Tunnen muutamia huippu-urheilijoita, jotka ovat tulleet ulos kaapista, mutta heillä on ollut sen jälkeen vaikeuksia saada sponsoreita”, Lunacek sanoo.

Hän toivookin, että yritykset suhtautuisivat myötämielisemmin seksuaalivähemmistöihin.

Urheilupsykologi Tuomas Grönman on entinen jääkiekkoilija, joka kipusi urallaan NHL:ään asti. Grönman muistelee, että kaukaloissa homottelu oli arkista, mutta homot eivät.

”Kukaan joukkuetoveri ei peliurani aikana koskaan sanonut olevansa homo. Minulle tulee tosin heti mieleen kavereita, joista en yhtään yllättyisi, jos he tulisivat kaapista”, Grönman sanoo.

”Heistä näki, että he eivät puhu tietyistä asioista, kuten naisjutuista tai jos puhuivat, niin päälle liimatun tuntuisesti. Piilottelu vie varmasti hirveästi energiaa ja vaikuttaa urheilusuoritukseen.”

Vaikka asenteet ovat lientyneet, on kaapista ulos astuminen Grönmanin mukaan jääkiekkoilijoille edelleen vaikeaa – syystä. Grönman uskoo, että omat joukkuetoverit suhtautuisivat asiaan hyvin, mutta kaukalossa tulisi henkisesti turpiin.

”Jotkut fanit ja vastustajat antaisivat asiasta taatusti palautetta. Kaukalossa yritetään välillä horjuttaa toista psyykkaamalla.”

Grönmanin mielestä tärkeintä asennemuutoksesta on asiasta ääneen puhuminen ja esimerkkien voima. Hänestä olisi upeaa, jos joku maajoukkueessa pelannut jääkiekkoilija tulisi kaapista.

”Se olisi hirveän vapauttavaa monelle. Ennakkoluulot liittyvät yleensä tiedon puutteeseen, koska ihminen pelkää vieraita asioita. Kun asiat tulevat tutuksi, niin pelko helpottaa.”

Grönman haluaa lytätä myös virheellisen mielikuvan Leijona-paidan päälleen pukevista jääkiekkoilijoista äijien äijinä.

”Se mielikuva on hölynpölyä. Huippukiekkoilijoilla on ihan samanlaisia epävarmuuksia ja pelkoja kuten muillakin ihmisillä.”

Kimmo Räisänen
Uimari Ari-Pekka Liukkonen on ensimmäinen suomalainen mieshuippu-urheilija, joka on tullut kaapista aktiiviuransa aikana.
Uimari Ari-Pekka Liukkonen on ensimmäinen suomalainen mieshuippu-urheilija, joka on tullut kaapista aktiiviuransa aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?