Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaiset nauroivat ennen Islanti-ottelua vuonna 1998 – sunnuntaina heitä tuskin naurattaa

Ranska ja Islanti kohtaavat jalkapallon EM-turnauksen puolivälierässä sunnuntaina kello 22.

Urheilu
 
Yves Herman / Reuters
Islannin Aron Gunnarsson (vas.) on tunnettu pitkistä rajaheitoistaan. Tässä häntä vastaan kamppailee Englannin Danny Rose.
Islannin Aron Gunnarsson (vas.) on tunnettu pitkistä rajaheitoistaan. Tässä häntä vastaan kamppailee Englannin Danny Rose. Kuva: Yves Herman / Reuters

Pitkä rajaheitto on Islannin salainen ase. Tai ei niin salainen, sillä kaikki tiesivät sen jo ennen EM-turnausta. Silti monilla on ollut vaikeuksia puolustaa islantilaisten 40-metrisiä heittoja vastaan.

Neljännesvälierässä Englanti varmasti tiesi, mitä Islanti yritti, kun Aron Gunnarsson valmisteli sivurajalla heittoaan ottelun kuudennella minuutilla.

Englantilaisten puolustus oli kuitenkin voimaton, kun Gunnarsson linkosi pallon rangaistusalueelle. Kári Árnason jatkoi pallon Ragnar Sigurðssonille, joka viimeisteli 1–1-tasoituksen.

Lopulta Islanti järjesti turnauksen suurimman yllätyksen, voitti Englannin 2–1 ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon.

Sunnuntain puolivälierässä Islanti kohtaa isäntämaa Ranskan, joka kuuluu EM-kisojen mestarisuosikkeihin. Ranska on valmistautunut hyvin islantilaisten pitkiin rajaheittoihin.

”Tiedämme, että he käyttävät usein matalia ja suoria heittoja, joissa pelaajien sijoittuminen on tarkoin määritelty. He ovat toistaneet sitä ottelusta toiseen”, Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps sanoi Reutersille lehdistötilaisuudessa lauantaina.

”Otamme käyttöön toimenpiteitä, joilla yritämme rajoittaa sitä osaa heidän pelistään. Kun he saavat rajaheiton 30–40 metrin päästä maalista, se vastaa erikoistilannetta.”

Erikoistilanteissa Islanti on vahva. Isokokoinen ja fyysinen joukkue voittaa pääpalloja kentän molemmissa päissä. Deschampsin mukaan Islanti panostaa rajaheittoihin, koska he eivät välttämättä saa kovia maita vastaan tarpeeksi kulmapotkuja.

Ranska on sunnuntain puolivälierässä ehdoton ennakkosuosikki, mutta heidän täytyy pystyä pitämään vahvat islantilaiset kurissa erikoistilanteissa.

”En voi tehdä pelaajistani pidempiä, mutta meillä on joitakin, jotka pystyvät taistelemaan korkeista palloista”, Deschamps sanoi.

Deschamps muistutti, että Islanti on muutakin kuin erikoistilannejoukkue.

”Heillä on laadukkaita pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan myös maata pitkin.”

Ranskalla ei ole varaa ylimielisyyteen. Pitää muistaa, ettei Islanti ole hävinnyt EM-turnauksessa vielä otteluakaan.

”Pelaajani ovat katsoneet heidän otteluitaan ja he tietävät, ettei Islanti päässyt tänne asti vahingossa. He ansaitsevat tämän”, Deschamps totesi.

Ylimielisyydestä Deschampsilla on muistoja omalta pelaajauraltaan. Syyskuussa 1998 Ranskan EM-karsinnat alkoivat 1–1-tasapelillä Islantia vastaan Reykjavikissä. Deschamps oli tuolloin Ranskan kapteeni.

Ottelu nousi otsikoihin, kun osa Ranskan pelaajista nauroi kansallislaulujen aikana.

Deschampsin mukaan nauru ei ollut epäkunnioitusta Islantia vastaan. Pelaajien pokka ei pitänyt, kun oopperalaulaja esitti Ranskan kansallislaulun hieman erikoisella tavalla.

Ehkä hallitseva maailmanmestari lähti otteluun kuitenkin takki auki. Islanti eteni tuolloin johtoon 33 minuutilla Rikhardur Dadasonin maalilla.

Ranskan Christophe Dugarry tasoitti kolme minuuttia myöhemmin, mutta voittoa maailmanmestarit eivät vieraspelistä saaneet.

”Se palautti meidät maan pinnalle”, Deschamps muisteli.

Ranskassa tuo takaisku unohtui nopeasti. Joukkue eteni karsinnoista kisoihin ja voitti lopulta Euroopan mestaruuden.

Islanti ei vielä tuolloin yltänyt sen suurempiin ihmeisiin. Siksi maan nykyinen presidentti Guðni Jóhannesson muistelee tänäkin päivänä tuota ottelua yhtenä Islannin jalkapallohistorian unohtumattomimmista.

Melkein 20 vuotta myöhemmin Islanti on vihdoin EM-kisoissa ja presidentti Jóhannesson seuraa kisoja samassa katsomossa tavallisten islantilaisfanien kanssa.

Pieni ja piskuinen yllättäjä on ollut näiden kisojen tarina, mutta voisiko joukkue yltää vielä yhteen ihmeeseen? Kotijoukkueen pudottaminen olisi jymypaukku.

”Pitäisin siitä, että tämä päättyisi, kuten Leicester Cityllä”, Islannin valmentaja Heimir Hallgrímsson viittasi Valioliigan yllätysmestariin.

”Molemmissa joukkueissa on samanlainen joukkuehenki. Haluamme tehdä töitä toistemme eteen.”

Kaikki on mahdollista, sen tämän turnauksen yllätykset ovat osoittaneet. Yksi asia on kuitenkin varma – Ranskan pelaajien naama pysyy peruslukemilla kansallislaulujen aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!