Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin muhkeapartaisen kapteenin äiti paljastaa: "Hän on mammanpoika"

Islannin maajoukkuetta johtava Aron Gunnarsson on kotoisin rankkojen olosuhteiden pohjoisesta.

Tommi Hannula HS
Emilia Kangasluoma

Akureyri

Pahvinen muotokuva on vanhentunut. Aron Gunnarsson ei ole enää siloposki vaan muhkeapartainen Islannin maajoukkueen kapteeni, joka johdattaa joukkojaan ja kannattajia hurjiin viikinkihuutoihin.

”Hän näyttääkin nykyään ihan viikingiltä, kuin suoraan 800-luvulta. Luulen, että moni vastustaja pelkää häntä”, sanoo isoveli Arnór Gunnarsson, joka kantaa pahvi-Aronia valokuvaa varten yhdessä poikien isän Gunnar Gunnarssonin kanssa.

”Oikeasti Aron on tosi rauhallinen ja myös kaipaa rauhaa. Kun hän on käymässä kotona, hän haluaa vain möllöttää, katsoa telkkaria ja grillata tuttujen kesken.”

Pahvi-Aron löytyi kuppilasta jalkapalloseura Þórin seuratalolta Akureyrissa Pohjois-Islannissa. Seuran nimi on lainattu skandinaavisen mytologian ukkosenjumalalta, ja seuratalon nimi on Hamar eli Vasara.

Näillä kulmilla syntyi ja kasvoi Aron Gunnarsson, 27, joka on hämmästyttänyt koko Eurooppaa johtamalla Islannin EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. Hyvällä sijoittumisellaan ja ronskeilla otteillaan puolustava keskikenttäpelaaja Aron vapauttaa Islannin suurimman tähden Gylfi Sigurðssonin rakentamaan peliä.

Suurin osa maajoukkueen pelaajista on kotoisin Reykjavíkin seudulta, jossa asuu kaksi kolmasosaa Islannin 330 000 asukkaasta. Viiden tunnin ajomatkan päässä vuonon rannalla sijaitseva Akureyri on toiseksi suurin asutuskeskus, mutta siellä asuu vain 18 000 ihmistä. Aron on tatuoinut kämmenselkäänsä kotinsa postinumeron 603.

”Täkäläisille maajoukkueen kapteenius on iso juttu, mutta reykjavíkiläiset näkevät Aronin vain islantilaisena muiden rinnalla”, isoveli Arnór, 28, kertoo.

”Pohjoisessa on aina ollut hankalammat olosuhteet ja jalkapalloilijoilla pitkät matkat peleihin. Luulen, että se on tehnyt meille hyvää, opettanut tekemään rajusti töitä.”

Saarelaisten sitkeä luonteenlaatu on yksi kolmesta asiasta, jotka lähes kaikki islantilaiset luettelevat jalkapallomenestyksen syiksi. Kaksi muuta ovat lajiolosuhteiden parantuminen ja panostaminen valmennuksen ammattimaisuuteen – Islannissa on Euroopan jalkapalloliiton standardien mukaan koulutettuja valmentajia lähes yhtä paljon kuin väestöltään yli 16-kertaisessa Suomessa. Se takaa pikkujunioreillekin pätevät kouluttajat.

”Aiemmin täällä pelattiin kahdeksan kuukautta vuodesta käsipalloa ja vain neljä kuukautta jalkapalloa”, Aronin pitkäaikainen valmentaja Páll Vidar Gíslason, 46, sanoo seuratalon toimistohuoneessa ja viittoo ulos ikkunasta. Siellä siintää 12 vuotta sitten rakennettu jalkapallohalli, jonka uumenissa on täysikokoinen kenttä. Halli on tyypilliseen tapaan kunnan omistama, mikä säästää seurojen rahaa juniorityöhön. ”Hallien ansiosta Aronin sukupolvi on paljon aiempia taitavampi”, Þórin edustusjoukkueen päävalmentaja Donni Sigurðsson, 33, sanoo.

Jalkapallohallissa on perjantai-iltapäivänä festivaalin tuntua. Siellä pelataan leikkimielistä Þórin entisten pelaajien turnausta.

”Kaikki naiset rakastavat Aronia. Jos hän olisi täällä, hänkin rakastaisi meitä”, sanoo Eva Hilmarsdóttir, joka sujauttaa snapsin Idunn Elfa Bolladóttirin kurkkuun lääkeruiskulla ja kehottaa vieraita ottamaan oluttölkin jäillä täytetystä sammiosta kentän laidalta. Sairaanhoitaja-asuihin pukeutuneiden naisten joukkue on nimeltään FC Kroppar, suomeksi siis FC Vartalot.

Emilia Kangasluoma / HS
Eva Hilmarsdóttir tarjoili snapsin Idunn Elfa Bolladóttirille turnauksessa Akureyrin jalkapallohallissa.
Eva Hilmarsdóttir tarjoili snapsin Idunn Elfa Bolladóttirille turnauksessa Akureyrin jalkapallohallissa.

Aronin tyttöystävä on fitnessmalli Kris Jonasdóttir, josta on tullut EM-kisojen aikana epävirallinen Islannin ensimmäinen nainen. Parilla on yksivuotias poika.

Niin sanottu kultainen nykysukupolvi on Islannin ensimmäinen, joka on pelannut lapsesta asti halleissa. Myös Aron Gunnarsson oli lahjakas käsipalloilija, eikä liene sattumaa, että hän päätti 15-vuotiaana hallin valmistumisen aikoihin keskittyä jalkapalloon. Käsipallotaustan ansiosta hänet tunnetaan poikkeuksellisen pitkistä sivurajaheitoistaan.

”Käsipallossa ei tietenkään heitetä samalla tavalla, mutta se tekee käsistä ja etenkin olkavarsista vahvat”, sanoo veli Arnór, joka pelaa ammatikseen käsipalloa Saksassa.

Aronin hirmulingon uhriksi joutui Englantikin neljännesvälierässä viime maanantaina. Kári Árnason, 191 senttiä, ponnisti englantilaisia korkeammalle ja jatkoi Aronin heittämän pallon päällään Ragnar Sigurðssonille, joka ohjasi sen maaliin.

Englannin päävalmentaja Roy Hodgson väitti huomioineensa Aronin heittojen uhkan, muttei mahtanut sille mitään.

Aronia ei onnistunut pitämään käsipallon parissa edes valmentajaisä.

”Vaadin häneltä valmentajana paljon”, Gunnar Gunnarsson, 63, sanoo.

”Hän on aina ollut mammanpoika.”

Näin kovan väitteen varmistamiseksi on syytä siirtyä muutama sata metriä Akureyrin keskustan suuntaan. Jóna Emilía Arnórsdóttir, 60, toivottaa tervetulleeksi rivitalon päätyhuoneistoon keskiluokkaisella pientaloalueella kosken rannalla. Hän on tehnyt uran hoitajana vanhainkodissa. Gunnar työskenteli laivamekaanikkona.

On perjantai 1. heinäkuuta. Keittiön seinällä roikkuu Aronin seurajoukkueen, Englannin kakkostasolla pelaavan Cardiff Cityn vuosikalenteri, jossa jokaista kuukautta edustaa eri pelaaja. Heinäkuun mannekiini on Aron Gunnarsson. Onko äiti odottanut koko alkuvuoden kääntääkseen esiin mieluisimman sivun?

”En. Ripustin sen seinälle eilen”, Jóna sanoo.

Sitten hän vahvistaa karskin viikinkikapteenin salaisuuden: Aron Gunnarsson on kuin onkin mammanpoika.

”Meillä on kuusi lasta, ja Aron on nuorin. Ehkä siksi hän on aina ollut niin äidin perään ja tullut muita lapsia läheisemmäksi äidin kanssa”, Jóna sanoo.

Entä miltä mahtaa tuntua, kun koko kansakunta ihailee omaa poikaa?

”Olen ylpeä, kun hän on kapteeni. Hän antaa aina kaikkensa ja käyttäytyi jo lapsena ikäistään vanhemman elkein, ehkä koska oli nuorin.”

EM-ottelut ovat koetelleet koko perheen turnauskestävyyttä. Puoli sukua seurasi Islannin alkusarjan pelit paikan päällä Ranskassa. Isä Gunnar ei ole toistaiseksi jaksanut lähteä pudotuspeleihin, vaan odottaa vielä suurempia otteluita. Äiti Joná oli paikalla Nizzassa Englanti-neljännesvälierässä ja taittaa pitkän matkan myös Pariisiin sunnuntain Ranska-puolivälierään.

”On pohjoisesta sen verran rankkaa matkustaa Reykjavíkin kautta, että jos he pääsevät taas jatkoon, taidan jäädä Ranskaan.”

Emilia Kangasluoma / HS
Aron Gunnarssonin äidillä Jóna Emilía Arnórsdottirilla on seinäkalenteri, jossa on hänen poikansa kuva. Kuvassa myös hänen 4-vuotias veljentyttärensä Diana Arnórsdottir.
Aron Gunnarssonin äidillä Jóna Emilía Arnórsdottirilla on seinäkalenteri, jossa on hänen poikansa kuva. Kuvassa myös hänen 4-vuotias veljentyttärensä Diana Arnórsdottir.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!