Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kisahuuma kuuluu keskusteluissa, ei kaduilla

Urheilu
 
Emilia Kangasluoma / HS
Tómas Leó Halldórsson on töissä vahtimestarina Harpa -konsertti- ja konferenssitalossa. Tómas on kotoisin Akureyrista ja tuntee Aron Gunnarssonin.
Tómas Leó Halldórsson on töissä vahtimestarina Harpa -konsertti- ja konferenssitalossa. Tómas on kotoisin Akureyrista ja tuntee Aron Gunnarssonin. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Reykjavík

Islantilaiset ovat niin pieni kansa, että nuoret aikuiset tyypillisesti tuntevat maajoukkueen pelaajia henkilökohtaisesti.

”Moikkaisin”, vahtimestari Tómas Leó Halldórsson, 25, kuvailee suhdettaan maajoukkueen kapteeniin Aron Gunnarssoniin konsertti- ja kokouskeskus Harpassa Reykjavíkin satamassa.

Tómas on Aronin tavoin kotoisin Akureyrista Pohjois-Islannista.

”Olimme eri kouluissa, mutta pelailimme joitain kertoja jalkapalloa välitunneilla samoissa porukoissa. Aron oli niin hyvä, että hänet pantiin aina puolivälissä vaihtamaan joukkuetta.”

Harpassa oli lauantaina iltapäivällä niin rauhallista, että Tómas sai keskittyä kasvattamaan partaansa, joka jäljittelee Aronin jykevää mallia – ei tosin erityisen tarkoituksella.

”Kaikilla vain on tällainen nykyään. Se on trendi koko maassa.”

Jalkapallohuuma pysyi hyvin piilossa Reykjavíkin keskustassa päivää ennen Islannin EM-puolivälierää Ranskaa vastaan. Lukiolainen Stéfan A. Þorvaldsson, 18, istuutui penkille liki autiolla virallisella kisatorilla ja lusikoi kupillisen vaniljajäätelöä, vaikka oli hyvin tuulista ja lämpötila vain 11 astetta.

”Tämä on tyypillinen heinäkuun päivä, paitsi ettei sada. Mitä väen vähyyteen tulee, niin tuhansia pakkautuu tänne taas sunnuntai-iltana”, Stéfan sanoi.

”Kisatunnelman aistii muualla kuin katunäkymässä, sillä kaikki puhuvat maajoukkueesta. Paljon on muuttunut, sillä ennen joukkue oli surkea. Yleensä sitä vain toivoi, että he eivät häviäisi kovin rumasti.”

Islannin 2–1-voittoon päättyneestä neljännesvälierästä Englantia vastaan Stéfan odotti alun perin tasaista, kunnes muisti, että Englanti häviää aina Islannille. Tämän havainnon hän perusti 1950–1970-lukujen turskasotiin, joiden myötä Islanti laajensi aluevesiään brittikalastajien kustannuksella.

”Englantilaiset olivat ylimielisiä. En usko, että ranskalaiset tekevät samaa virhettä”, Stéfan sanoi viitaten ilmeisesti jalkapalloon.

Tunnelmat torilta Reykjavíkistä kello 22 alkavan Ranska–Islanti-ottelun aikana osoitteessa HS.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!