Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä sääntöä rikotaan jalkapallon EM-kisoissa jatkuvasti: ”En usko, että kukaan erotuomari katsoo kelloa”

Sääntökirjassa sanotaan, että pallo saa olla maalivahdin käsissä kuusi sekuntia, jonka jälkeen peliväline on luovutettava eteenpäin.

Urheilu
 
Yves Herman / REUTERS
Portugalin maalivahti Rui Patricio.
Portugalin maalivahti Rui Patricio. Kuva: Yves Herman / REUTERS

Jalkapallon EM-turnauksen otteluita seuratessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka pitkään maalivahdit pitävät palloa käsissään. Sääntöjen mukaan he saavat pitää palloa hallussaan kuusi sekuntia.

Sääntökirjassa sanotaan, että pallo saa olla maalivahdin käsissä kuusi sekuntia, jonka jälkeen peliväline on luovutettava eteenpäin.

Mikäli maalivahti pitää palloa käsissään pidempään kuin kuusi sekuntia, tilanteesta on tuomittava epäsuora vapaapotku.

Kyseistä sääntöä rikotaan kuitenkin lähes joka jalkapallo-ottelussa. Maalivahdit saattavat pitää palloa käsissään jopa yli kymmenen sekuntia.

Miksi sääntöä ei noudateta?

”Sääntö sanoo, että se on kuusi sekuntia, mutta en usko, että kukaan erotuomari katsoo kelloa, kun maalivahti vangitsee pallon”, Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist vastaa.

On siis kyse siitä, miten sääntöä tulkitaan. Sekuntikellon tapittaminen pelin tuoksinassa vie huomion pois muista asioista. Erotuomarin on siis arvioitava, kuinka kauan pallo on maalivahdin hallussa.

”Siinä säännössä on tärkeintä, että pallo saadaan nopeasti peliin”, Holmqvist sanoo.

Se, ettei maalivahti jää hautomaan palloa on olennaisempaa kuin se, onko aikaa kulunut kuusi vai seitsemän sekuntia.

Yleisimmin tätä sääntöä rikotaan otteluiden loppuhetkillä, kun voitolla olevien joukkueiden maalivahdit yrittävät pelata aikaa.

”Käytäntö on usein se, että erotuomari yrittää ensi suullisesti saada pallon vähän nopeammin peliin. Jos se ei toteudu, niin silloin asiaan puututaan.”

Useimmiten näissä tilanteissa maalivahdille annetaan keltainen kortti ajanpeluusta. Harvemmin erotuomarit tuomitsevat liian pitkään palloa käsissään pitävän maalivahdin rikkeestä epäsuoraa vapaapotkua.

Pitäisikö sääntöä sitten muuttaa, jos sitä ei noudateta?

”En ole havainnut, että tästä aiheesta olisi ollut sen enempää keskustelua”, Holmqvist kuittaa.

Palloliiton erotuomaripäällikkö Holmqvist muistuttaa, että tämän säännön tilalla oli aikaisemmin ehkä vielä vaikeammin tulkittava sääntö.

”Ennen maalivahti sai ottaa neljä askelta pallo käsissään. Sitä ei koettu tarkoituksenmukaiseksi, joten sääntö muutettiin tähän nykyiseen kuuteen sekuntiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!