Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islantilaisia matkusti Ranskaan joukoittain vaikkei stadionille pääsystä ollut kaikilla takeita

Kaksitoistavuotias Hrafnar Isak kiljui Islannille voittoa tv-kameroiden kuvatessa. Hänen perheensä tuli Ranskaan Belfastin ja Lontoon kautta, jotkut lensivät Saksaan ja ajoivat Belgian kautta Ranskaan.

Erkki Kylmänen HS

Saint-Denis

Jos sattuu olemaan 12-vuotias islantilaispoika ja tulee Ranskaan katsomaan jalkapalloa, saattaa käydä niin kuin reykjavikilaiselle Hrafnar Isakille kävi.

Hän seisoi Stade de France betonisessa kajossa, keskellä tietä tihkusateessa ja kiljui niinkuin hänen ikäisensä pojan kuuluu kiljua. Ja kamerat kuvasivat.

Jo sunnuntai-iltana hän kiljui uudelleen tv-kanavilla jossakin päin maailmaa. Niin kuin tuhannet muut islantilaiset Stade de Francella, Reykjavikissa ja missä ikinä sattuivat jalkapalloelämyksen ääreen pysähtymään.

Oli islantilaisen jalkapalloilun tähän asti tärkein päivä. Islanti kohtasi isäntämaa Ranskan Saint-Denisissä EM-kisojen puolivälieräottelussa stadionilla, jonne mahtuisi noin neljännes Islannin väestöstä.

Hrafnar Isak saapui Reykjavikista Belfastin ja Lontoon kautta varta vasten Ranska-Islanti -otteluun perheensä mukana. Eikä perhe ollut ainoa.

Vilborg, Helga, Toggi, Oddi, Asdīs, Hrafnhildur, Karen ja Berglind, ainakin kahdelta vaikuttava, mutta omien sanojensa mukaan ainoastaan yksi suuri perhe (josta puuttui vielä kolme jäsentä), oli maksanut lennot Düssledorfiin, vuokrannut sieltä auton, ajanut Monsiin Belgiaan, majoittunut yöksi Bed and Breakfast -paikkaan ja ajanut Saint-Denisiin ottelua katsomaan.

”Ja yöllä ajamme takaisin Monsiin”, Vilborg kertoi, ”ja sieltä takaisn Düsseldorfiin.”

”Varasimme lennot ja majoitukset, vaikkei meillä ollut edes tietoa siitä, saammeko liput otteluun”, Toggi nauroi.

Otteluliput olivat reissun kallein osa. Osa niistä löytyi virallista tietä Uefa.com-sivujen kautta, osa eräästä verkon välityspalvelusta.

”Düsseldorfin kautta saavuimme siksi, että sinne saimme halvimmat lennot”, Vilborg kertoi.

Illan ottelusta suurperhe odotti tasaista ja jännittävää. Asdīs katseli Stade de Francen maisemia ja harmaata maailmaa sinipunaisten ristilippulasien läpi.

”Varsinainen peli päättyy 1–1, ja Islanti voittaa rankkarikisassa”, hän veikkasi.

”Joka tapauksessa meille on sama, voitammeko vai häviämmekö. Juhlimme joka tapauksessa. Joukkue on jo pelannut niin hyvin, että sen he ansaitsevat”, Toggi vakuutti.

Myös kaverukset ensimmäinen Unnar, toinen Unnar, Alexander, Jonas ja Þórður veikkasivat, että Islanti vie rankkarikisassa voiton.

”Ja maalivahti Hannes on sankari”, ensimmäinen Unnar sanoi.

Kaverukset myös kertoivat mistä islantilaisten rytmikäs hu! hu! hu! -kannustushuuto on peräisin.

”Ai se viikinkihuuto? Se tulee Reykjavikin lähiön Garðabærin joukkueen Silfurskeiðinin (suom. hopealusikka) kannatushuudosta” Unnar ja Unnar sanoivat.

Viikinkihuuto tai ei. Ranskalaiset lupasivat ettei se heitä pelota. Camille Bricka oli saapunut otteluun Elsassin alueelta läheltä Strasbourgia. Hän poseerasi ystäviensä kanssa EM-turnauksen palkintopokaaliksi pukeutuneen miehen kanssa ja hymyili, ettei hän pelkää, ei edes islantilaisia.

”Ranska voittaa”, hän uskoi.

Nikolai Jakobsen
Ranskalainen Astrid, 85, ja hänen poikansa Dominique seuraavat kaikki ottelut.
Ranskalainen Astrid, 85, ja hänen poikansa Dominique seuraavat kaikki ottelut.
Nikolai Jakobsen
Camille Bricka kävi halaamassa pokaaliksi pukeutunutta miestä ja ennusti, etä Ranska voittaa. ”Emme pelkää edes Islantia”, hän sanoi.
Camille Bricka kävi halaamassa pokaaliksi pukeutunutta miestä ja ennusti, etä Ranska voittaa. ”Emme pelkää edes Islantia”, hän sanoi.
Nikolai Jakobsen
Asdīs katseli maailmaa punaristilasien läpi Stade de Francella sunnuntai-iltana.
Asdīs katseli maailmaa punaristilasien läpi Stade de Francella sunnuntai-iltana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?