Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hu! Huh! Islannin EM-taival päättyi

Isäntämaa Ranska pudotti Islannin murskaavasti EM-välierästä, mutta siitä huolimatta myös Islannin päädyssä juhlittiin ja laulu raikui.

Erkki Kylmänen HS
Ranska–Islanti 5–2

Islannin taival jalkapallon EM-turnauksessa päättyi niin kuin urheilutarinat toisinaan päättyvät: tylysti. Isäntämaa Ranska oli yksinkertaisesti pitelemätön ja paljon parempi joukkue Saint-Denis’ssä myöhään sunnuntaina pelatussa ottelussa.

Ranskan ensimmäinen maali syntyi, kun Blaise Matuidi antoi pitkän syötön Islannin puolustuslinjan taakse Olivier Giroudille, joka laukoi pallon Islannin maalivahdin Hannes Halldórssonin haarojen välistä maaliin.

Toinen tuli kulmapotkun jälkitilanteesta. Vauhdilla ja voimalla tilanteeseen tullut Paul Pogba painoi Antoine Griezmannin kulmapotkun vastustamattomasti Islannin maaliin.

Kolmannen laukoi Dimitri Payet vasemmalla jalallaan maalin takanurkkaan ja neljännen nosti yksin läpi päässyt Griezmann hallitusti Hanneksen yli maaliin.

Ranskan kolmas maali oli ensimmäinen, joka tässä turnauksessa sai islantilaisten päät painumaan.

Kahden ensimmäisen jälkeen joukkue vei pallon nopeasti keskiympyrään ja oli heti valmiin aloittamaan takaa-ajon. Kolmannen jälkeen ei enää.

Pelaajien asennot painuivat vähän kasaan. Ehkä vain sentin tai kaksi. Tai ehkä kyse oli vain pienestä polvien koukistuksesta, käsistä lanteilla. Lyhyestä hetkestä. Sisimmässään islantilaiset tiesivät, että turnaus on ohi.

Mutta ei islantilaisten kisataipaleesta saa surullista tarinaa oikein millään. Kirkkain hohde ehkä hieman karisi, mutta sankaritarusta on silti kyse.

Ottelun toiselle jaksolle Islannin pelaajat tulivat taas pää pystyssä ja pelasivat rohkeasti ja pallollisina paljon paremmin kuin esimerkiksi Portugalia vastaan.

Ja Islannin fanit, Harvoin kuulee ja näkee mitään samankaltaista. Oma joukkue on 50 minuutin pelin jälkeen 4–0 tappiolla ja silloin alkaa laulu, joka merkitsee laulajilleen suunnilleen samaa kuin You’ll never walk alone Liverpoolin kannattajille. Ja kun laulu loppuu Islanti tekee maalin.

Kolbeinn Sigthórsson ehti ensimmäisenä Gylfi Sigurdssonin matalaan syöttöön ja kurotti pallon Ranskan maalin etukulmasta sisään. Kannattajat nauttivat joka hetkestä ja viikinkihuudot jatkuivat, vaikka melkein seuraavasta hyökkäyksestä Olivier Giroud puski toisen maalinsa ja Ranska johti jo 5–1.

Kun Islannin jalkapallon kautta aikain suurin tähti Eidur Gudjohnssen tuli kentälle kenties päättämään maajoukkueuraansa ja Birkir Bjarnason puski heti perään Islannin toisen maalin, Islannin kannattajakulmaus karjui, hyppi ja pomppi kuin joukkue olisi tasoittanut pelin.

Islantilaiset olivat tulleet Stade de Francelle ja EM-kisoihin juhlimaan, ja juhlan he järjestivät.

Kannattajina ja joukkueena maa jätti jälkeensä sympaattisemman kuvan kuin mikään muu ryhmä kansainvälisessä jalkapalloilussa pitkään aikaan.

Entä Ranska? No se on mestariainesta.

Joukkueen voima on taidossa, yhtenäisyydessä ja kisojen peleissä entisestään parantuneessa kurinalaisuudessa.

Kun pahin jännityskin on mennyt ja joukkueella on kotiyleisön voimakas tuki takanaan, Saksa joutuu Ranskaa vastaan välieräottelussa todella koville.

Kotiturnauksessaan Ranskalla on myös pari kolme pelaajaa, jotka viimeistään nyt ovat pelanneet itsensä eurooppalaisen jalkapalloilun huipulle. He ovat Dimitri Payet ja Antoine Griezmann, sunnuntai-illan ottelun paras pelaaja.

Christian Hartmann / Reuters
Islannin kapteeni Aron Gunnarsson joutui pettymään.
Islannin kapteeni Aron Gunnarsson joutui pettymään.
Emilia Kangasluoma / HS
Reykjavikilaiskatsoja oli varustautunut lipulla ja kasvomaalauksella.
Reykjavikilaiskatsoja oli varustautunut lipulla ja kasvomaalauksella.
Carl Recine / Reuters
Ranska juhli jatkopaikkaa pelin jälkeen. Islannin Johann Gudmundsson poistui pettyneenä.
Ranska juhli jatkopaikkaa pelin jälkeen. Islannin Johann Gudmundsson poistui pettyneenä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?