Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islanti sai EM-kisoista sen, minkä ansaitsi

Urheilu
 
Carl Recine / Reuters
Islannin maajoukkue keräsi EM-kisoista kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja yhden tappion.
Islannin maajoukkue keräsi EM-kisoista kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja yhden tappion. Kuva: Carl Recine / Reuters

Islannin taival jalkapallon EM-kisoissa päättyi sunnuntaina, kun kisaisäntä Ranska murjoi sen puolivälierässä maalein 5–2.

Piskuinen altavastaaja keräsi puolelleen paitsi koko maan myös suuren osan jalkapallokannattajista ympäri Eurooppaa ja valoi uskoa monen pieneen jalkapallomaahan siitä, että kaikki on mahdollista myös maailman suurimmassa pallopelissä.

Pelillisesti Islannin esitys ei toki ollut turnauksessa useinkaan kovin loistelias. Se luotti pallonhallinnan sijaan syvällä makaavaan puolustukseen, pitkiin pystypalloihin, vastaiskuihin ja erikoistilanteisiin.

Maalivahti Hannes Halldórsson avasi lähes poikkeuksetta pitkillä maalipotkuilla pelin rakentamisen sijaan, ja kapteeni Aron Gunnarsson linkosi vastustajan kenttäpuoliskolta saadut sivurajaheitot kohti rangaistusaluetta.

Puolustajat eivät yrittäneet rakentaa peliä ahdistettuina, vaan toimittivat pallon epäröimättä katsomoon, jos vaihtoehtona olisi ollut mahdollinen pallonmenetys.

Islannin pelaajat tunnistivat kuitenkin loistavasti tilanteet, jolloin hyökkäyksiin kannatti lähteä ja tärkeille alueille oli muodostettavissa hetkellinen ylivoima. Hyökkäämiseen osallistuneet pelaajat tiesivät tehtävänsä tarkasti, ja joukkue kykeni käyttämään vastustajien heikkoudet tehokkaasti hyväkseen.

Pelitapa toimi ennustettavuudestaan ja yksinkertaisuudestaan huolimatta kuitenkin yli odotusten, ja seurauksena oli yksi EM-kisahistorian suurimmista yllätyksistä.

Islanti hävisi turnauksen jokaisessa ottelussaan selvästi pallonhallinnan, kokonaislaukaukset ja vaaralliset hyökkäykset. Maalia kohti suunnatuissa laukauksissa joukkue pääsi tasoihin vain Englantia vastaan neljännesvälierissä, kun joukkue pelasi turnauksen parhaan pelinsä.

Tilastot eivät luonnollisesti kerro koko totuutta, mutta pitkässä juoksussa pallonhallintaan luottavat ja sitä kautta enemmän maalintekopaikkoja luovat joukkueet menestyvät poikkeuksia lukuun ottamatta paremmin kuin puolustamiseen ja vastaiskuihin keskittyvät.

Valioliigan voittanut Leicester osoitti toki, että toisinaan pelitapa voi kantaa pitkänkin kauden läpi, ja EM-viheriöillä Islanti näytti, että kurinalaisella puolustamisella, tarkasti hiotuilla erikoistilanteilla ja maalipaikkojen tehokkaalla hyödyntämisellä voi menestyä myös Euroopan parhaiden joukossa.

Ranskaa vastaan materiaaliero ja isäntien tehokkuus maalintekopaikoissa tylsyttivät yllättäjän aseet, ja kisojen huimimman fani-ilmiön luonut joukkue joutui kotimatkalle.

Portugalin supertähti Cristiano Ronaldo laukoi kitkeriä kommentteja 1–1-tasapeliin päättyneen avausottelun jälkeen sanoen, että Islanti ei saavuta mitään EM-kisoissa. Pieleen meni.

Islanti sai sen, minkä taistelulla ja vahvuuksien hyödyntämisellä ansaitsi. Jalkapallomaailman kunnioituksen ja paikan EM-kisojen kaikkien aikojen hienoimpien tarinoiden joukossa.

John Sibley / Reuters
Kapteeni Aron Gunnarsson johdatti joukkueen hienoon saavutukseen Ranskassa.
Kapteeni Aron Gunnarsson johdatti joukkueen hienoon saavutukseen Ranskassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?