Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisurheilun EM-kisat alkavat keskiviikkona –näissä lajeissa Suomella on mitalisauma

Saksalaisilla pelottava yliote miesten keihäässä. Eriksson, Neziri ja Peiponen naisten yllätyskortit.

Ari Pusa HS

Amsterdam

Ajassa täytynee mennä pitkälle taaksepäin, kun Amsterdamin keskustassa on viimeksi heitetty keihästä. Silloinkin ehkä jopa vahingoittamistarkoituksessa.

Keskiviikkona alkavissa yleisurheilun EM-kisoissa miesten ja naisten keihään karsinta käydään yhdessä kaupungin keskeisimmistä puistoista, Museumpleinilla.

Puiston viereisessä Rijksmuseumissa voi käydä katsomassa millaisilla aseilla alueella on muinoin otettu yhteen.

Keihäskarsinnan tuominen kaupungin keskustaan kuulostaa näppärältä idealta kisajärjestäjiltä. Tapahtuma voi houkutella hyvin katsojia, ja se tarjoaa jotain uutta myös heittäjille – ei vahingoittamistarkoituksessa.

Keihäänheittäjät pääsivät tutustumaan heittopaikkaan eilen maanantaina ja vaikuttivat tyytyväisiltä. Tero Pitkämäen valmentajan Hannu Kankaan mukaan vauhtirata on samanlainen kuin varsinaisella stadionilla, jossa heitetään kahdentoista miehen loppukilpailu torstaina.

”Vähän se on pehmeä, mutta heittopaikka on kaikille sama”, Kangas sanoi.

Antti Ruuskanen puolustaa Amsterdamissa kahden vuoden takaista Euroopan mestaruuttaan. Sen uusiminen on työn takana. Saksalainen keihästrio tai oikeastaan keihäskvartetti on ollut pelottavan kova. Tilastokärki Thomas Röhler on heittänyt 91,28 metriä ja Johannes Vetter 88,23. Ruuskanen on tilastokolmonen tuloksella 86,90. Pitkämäki on seitsemäs, 85,35.

Saksan tasosta kertoo, että 86,83 heittänyt Julian Weber on jäämässä varamieheksi, kun Lars Hamann ehti heittää 85,67 ennen kuin EM-kisoihin ilmoittautumisen takaraja meni kiinni 26. kesäkuuta. Weber heitti tuloksensa vasta takarajan jälkeen 29. kesäkuuta Turussa.

Mitä saksalaiset ovat tehneet, kun he ovat kuukautta ennen Rion kesäolympialaisia jo niin hyviä?

Kankaan mukaan jokainen saksalainen heittää omalla tavallaan ja tyylillään. He eivät imitoi toisiaan. ”Toisen heittäjän matkiminen on paha virhe, johon on syyllistetty meillä Suomessakin. Sillä tavalla ei synny hyviä heittäjiä”, Kangas sanoo.

Saksassa on aina ollut hyviä keihäänheittäjiä. Erityisesti naiset ovat kunnostautuneet. Nyt myös miehiin on tullut poikkeuksellisen lahjakas vuosikerta.

Miesten keihäs on suomalaisittain ajateltuna EM-kisojen kiinnostavin laji. Se ei kuitenkaan ole ainoa laji, jossa suomalainen voi tämän hetken eurooppalaisella tasolla nousta jopa mitaleille.

Parhaat saumat on Sandra Erikssonilla 3 000 metrin esteissä. Hän on EM-tilastossa kolmantena ajalla 9.31,88. Esteet ovat arvokisoissa lähes aika taktiikkajuoksuja, joissa voi tapahtua mitä tahansa.

Kaksi vuotta sitten Eriksson haki myös mitalia, mutta jäi loppukilpailussa yhdeksänneksi. Kisan jälkeen hän pyysi Suomen kansalta anteeksi Twitterissä, vaikkei hänellä ollut siihen syytä.

Nooralotta Neziri pääsee suoraan kuudentoista parhaan juoksijan välieriin 100 metrin aidoissa. Hän on EM-kisojen tilastossa viidennellä sijalla SE-ajallaan 12,81. Kaikki muut suomalaiset joutuvat lajeissaan joko alkueriin tai karsintaan.

Poikkeuksena ovat pitkän matkan juoksijat. Johanna Peiponen juoksee kisojen avauspäivän illalla 10 000 metrin loppukilpailussa.

Rovaniemeläinen on jalostunut juoksijaksi vasta myöhäisiällä, ja on 25-vuotiaana EM-tilastoissa valmiina yllätykseen neljäntenä. Hänen käsiajalla otettu ennätyksensä 31.42,9 alittaa Rion olympiarajan.

Amsterdamissa ei juosta maratoneja vaan niiden tilalla ovat puolimaratonit.

Oskari Mörö on 400 metrin aidoissa myös kärkikymmenikössä, yhdeksäs ajalla 49,50. Se ei aivan riittänyt suoraan välieräpaikkaan. Mörö ja toinen ratakierroksen aitajuoksija Jussi Kanervo avaavat pelin keskiviikkona alkuerissä.

Kahden vuoden takaisissa EM-kisoissa Mörö juoksi loppukilpailussa SE:n 49,08. Hän jäi finaalissa viimeiseksi, mutta sinne pääsy oli sensaatio.

Kanervo pääsi Zürichissä välieriin, josta hän jäi pois jalkavamman takia. Viime vuonna nuorten EM-kisoissa Kanervo juoksi ennätyksensä 49,66 ja oli ainoa suomalainen mitalisti. Tänä vuonna Kanervo on juossut Yhdysvalloissa ajan 49,87, jolla hän on EM-tilastossa viidestoista.

Henri Väyrynen on pituudessa tilastonelonen tuloksella 807 senttiä. Seitsemän hyppääjää on vain muutaman sentin päässä toisistaan.

Kaikkiaan Amsterdamissa kilpailee 37 suomalaista. Kisoihin valituista kestävyysjuoksija Alisa Vainio, 400 metrin aitajuoksija Venla Paunonen, pituushyppääjä Eero Haapala ja pikajuoksija Hanna-Maari Latvala jäivät pois loukkaantumisten takia.

Mitalin ja muutaman pistesijan ohella suomalaiset metsästävät Amsterdamissa Rion olympiarajoja.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen on tilastojen kolmonen.
Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen on tilastojen kolmonen.
Markku Ulander / Lehtikuva
Estejuoksija Sandra Eriksson on tällä hetkellä Euroopan kolmanneksi paras.
Estejuoksija Sandra Eriksson on tällä hetkellä Euroopan kolmanneksi paras.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!