Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallossa puhutaan nyt kolmen linjasta – EM-kisat herkkua analyytikoille

Jalkapallon taktisesta kehityksestä kiinnostuneille EM-kisojen parhaat ottelut ovat olleet antoisaa katsottavaa.

Urheilu
 
Jason Cairnduff / Reuters
Didier Deschampsin Ranska mukautui Islannin pelitapaan ja löysi keinot puolustuksen linjojen murtamiseen.
Didier Deschampsin Ranska mukautui Islannin pelitapaan ja löysi keinot puolustuksen linjojen murtamiseen. Kuva: Jason Cairnduff / Reuters

Pariisi

Jalkapallon arvoturnaukset nostavat lähes aina joitakin peliin liittyviä taktisia seikkoja suuren yleisön tietoisuuteen ikään kuin ensimmäistä kertaa. Ranskan EM-turnauksessa asioita on ainakin kaksi.

Ensimmäinen on peliryhmitys, joka kirjoitetaan muotoon 3–5–2, tai oikeammin ilmaus ”kolmen linja”, ja toinen on mukautuminen.

Kolmen linja

Jalkapallostrategioiden historia on täynnä numeroleikkejä, jotka lähes kaikki jalkapalloa seuraavat tietävät. Vai onko joku, jolle neljä–neljä–kaksi on uusi asia – siis vakavasti?

Muodossa 4–4–2 pelaajat ryhmittyvät kentälle niin, että puolustajia on neljä, keskikenttäpelaajia neljä ja hyökkääjiä kaksi. Ranskan EM-turnauksessakin osa joukkueista on edelleen käyttänyt tätä ryhmitystä, mutta turnauksen taktisesti kiinnostavimmissa kamppailuissa on ollut kyse suurelle jalkapalloyleisölle vähemmän tutusta numeroyhdistelmästä.

Se kirjoitetaan muotoon 3–5–2. Ranskan EM-turnauksessa sitä ovat käyttäneet hyvällä menestyksellä ja pienillä variaatioilla muun muassa Italia, Saksa ja Wales.

Ryhmityksen kivijalka on kolmen puolustajan linja, jonka yläpuolella pelaa kolme pelaajaa keskikentän keskellä ja kaksi laidoilla sekä kaksi hyökkääjää.

Ryhmityksen etuja on sen sujuva muunneltavuus. Italia näytti turnauksen jokaisessa ottelussaan, kuinka sulavasti ryhmitys muuttuu puolustettaessa muotoon 5–3–2, jota muun muassa Suomen maajoukkue pyrkii nykyisin käyttämään.

Saksa taas aloitti nimenomaan Italiaa vastaan muunnelmalla, jossa kolmen puolustajan edessä on neljän keskikenttäpelaajan linja ja sen yläpuolella kaksi ylempää keskikenttää, tai oikeammin kaksi niin sanottua kymppipaikan pelaajaa ja heidän yläpuolellaan vielä hyökkääjä.

Wales puolestaan sotki Belgian hyökkäysrakennelmat puolivälieräottelussa ajoittain täysin pelaamalla puolustussuuntaan joko ryhmityksessä 3–4–3 tai 5–3–2–1 ja vaihtamalla hyökkäyssuuntaan Saksankin käyttämään muotoon 3–4–2–1.

Etenkin Saksan ja Italian puolivälieräottelu sai taktiikasta innostuneet futisanalyytikot ähkimään onnesta. Analyyseihin erikoistuneen Spielverlagerung-verkkosivuston analyytikko ihasteli, kuinka Saksan päävalmentaja Joachim Löw onnistui ryhmitystä ja keskikenttäpelaajien tehtäviä muuttamalla vaikeuttamaan Italian prässipeliä.

Antonio Conten Italian pelissä sen sijaan ihastutti hyökkääjien fiksu liikkuminen, joka teki Saksan pelinavaamisesta erittäin vaikeaa.

3–5–2 -ryhmityksen suomiin etuihin kuuluu nimenomaan keskialueen vahva miehitys ja kentän koko leveyden hyödyntäminen. Niin sanottujen alueellisten ylivoimien luominen on ikään kuin rakennettu sisälle systeemiin paremmin kuin perinteisemmissä ryhmityksissä, mutta vain jos pelaajat juoksevat – paljon.

Pelaajilta ryhmityksen muuttaminen kesken pelin vaatii kunnon lisäksi jatkuvaa keskittymistä ja kykyä sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Jalkapallokielellä puhutaan mukautumisesta ja nuoresta pitäen karttuneesta henkilökohtaisesta taktisesta osaamisesta.

Mukautuminen

Mukautumisessa on kyse koko joukkueen kyvystä vaihtaa joukkueen omaa pelitapaa vastustajan pelityyliin sopivaksi.

Esimerkistä käy kisaisäntä Ranska. Didier Deschampsin valmentama joukkue lähti otteluun Islantia vastaan tutulla 4–2–3–1-ryhmityksellä, mutta muotoa oleellisempaa Ranskan pelissä oli pelaajien sijoittuminen ryhmitykseen keskikentän pohjalta ylöspäin ja se, miten he pelipaikoillaan liikkuivat.

Keskikentän pohjalla pelasivat Blaise Matuidi ja Paul Pogba, ylempänä keskikentällä aloittivat vasemmalta Dimitri Payet, Antoine Griezmann ja Moussa Sissoko, kaikki liikkuvia, hyökkääviä ja nopeita pelaajia.

Hyökkääjän paikan ottelussa sai Olivier Giroud, joka kykenee sekä pitämään palloa vastustajien keskellä että liikkumaan oikeaan aikaan vastustajan puolustuksen selustaan.

Deschampsin mukaan Ranska halusi pelaajien sijoittelulla saada hyökkäyksiinsä nopeaa liikettä ja useamman pelaajan syöttöyhdistelmiä. Hän kertoi ottelun jälkeen, että pyrkimyksenä oli luoda tilaa Islannin linjojen väliin, repiä linjat auki ja päästä iskemään niiden selustaan.

Tulos oli murskaava. Ranska iski Islannin linjojen taakse jo ensimmäisellä jaksolla kahdesti. Ensin läpi ajoi Giroud (1–0) ja toisella kerralla Griezmann (4–0). Kolmannessa maalissa ratkaiseva tila syntyi Islannin puolustuksen eteen, ja Payet laukoi pallon maaliin.

Ranska löysi keinot Islannin puolustuksen murtamiseen eivätkä islantilaiset missään vaiheessa kyenneet vastaamaan haasteeseen. Peli päättyi 5–2, ja Deschamps saattoi onnitella pelaajien lisäksi itseään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!