Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-jalkapallo huipentuu – tässä on viisi syytä, miksi sinun suosikkisi etenee finaaliin

Urheilu
 
CHARLES PLATIAU / Reuters
Saavatko Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps ja hyökkääjä Olivier Giroud halailla myös Saksa-välierän jälkeen voittotunnelmissa?
Saavatko Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps ja hyökkääjä Olivier Giroud halailla myös Saksa-välierän jälkeen voittotunnelmissa? Kuva: CHARLES PLATIAU / Reuters

Jalkapallon EM-kisat ovat edenneet välierävaiheeseen, ja ensimmäinen finaalipaikka ratkaistaan keskiviikkona, kun Portugali ja Wales ottavat yhteen. Torstaina vuorossa on Ranskan ja Saksan kohtaaminen.

HS arvioi välieräjoukkueiden vahvuudet ja kertoo viisi syytä, joilla voi perustella oman suosikkinsa menestystoiveita.

GONZALO FUENTES / Reuters
Portugali kaipaa Cristiano Ronaldon taituruutta.
Portugali kaipaa Cristiano Ronaldon taituruutta.

Portugali

1. Cristiano Ronaldo. Joukkueella on riveissään maailman parhaimpiin kuuluva maalintekijä. Real Madridin tähti on osoittanut pudotuspeleissä myös aiempaa vahvempaa sitoutumista puolustuspeliin. Voi ratkaista ottelun milloin tahansa yksilösuorituksella. Tehnyt turnauksessa kaksi maalia.

2. Mukautuminen. Portugali jätti tutun hyökkäysvoittoisen pelitapansa neljännesvälierässä Kroatiaa vastaan, ja ratkaisi jatkoajalla ottelun vastahyökkäyksestä. Sama jatkui Puolaa vastaan, ja myös Ronaldo puolusti poikkeuksellisen tunnollisesti.

3. Sitkeys. Joukkue ei ole hävinnyt turnauksessa vielä yhtään ottelua. Alkulohkossa tasapelejä tuli kolme, Kroatia kaatui neljännesvälierissä jatkoajalla ja Puola puolivälierissä rangaistuspotkuilla. Nousi Unkaria vastaan kolmesti tasoihin ja Puolaa vastaan kerran.

4. Kokemus. Portugali on ollut välierissä neljästi viidestä edellisestä yrityksestä, joten pelaajat eivät kavahda tärkeän ottelun paineita.

5. Nälkä. Yksikään pelaaja ei ole saavuttanut maajoukkueessa menestystä, ja sopivasti nuoruutta, kokemusta, kovuutta ja taitoa sisältävä ryhmä haluaa haudata vuoden 2004 kotikisojen pettymyksen.

CHARLES PLATIAU / Reuters
Gareth Bale on siivittänyt Walesin loistavaan EM-turnaukseen.
Gareth Bale on siivittänyt Walesin loistavaan EM-turnaukseen.

Wales

1. Gareth Bale. Ronaldon joukkuetoveri on ollut kisojen parhaimpia pelaajia ja tehnyt jo kolme tärkeää maalia joukkueelleen. Pystyy nopeutensa ja loistavan laukauksensa turvin taikomaan maalin lähes tyhjästä.

2. Maalinteko. Hieman yllättäen Wales on onnistunut viidessä ottelussa tekemään peräti kymmenen maalia, kun karsinnoissa samaan meni kymmenen peliä. EM-viheriöillä joukkue ei ole jäänyt vielä kertaakaan maaleitta.

3. Valmennus. Päävalmentaja Chris Coleman on saanut joukkueen palaset loksahtamaan mainiosti kohdalleen ja saanut kaiken potentiaalin irti hieman keskinkertaisesta kokoonpanosta.

4. Ainutlaatuinen tilaisuus. Wales ei ole koskaan voittanut mitään. Pelaajat ymmärtävät, että mahdollisuus pelata EM-finaalipaikasta Portugalin tasoista joukkuetta vastaan ei todennäköisesti toistu heidän urallaan enää koskaan. Tämä tilaisuus on käytettävä.

5. Puolustus. Joukkue on pitänyt maalinsa kahdesti puhtaana ja päästänyt yhteensä vain neljä maalia. Belgian tähdet saivat aikaiseksi vain yhden osuman puolivälierässä.

CHARLES PLATIAU / Reuters
Dimitri Payet (vas.) ja Antoine Griezmann ovat Ranskan terävimmät hyökkäysaseet.
Dimitri Payet (vas.) ja Antoine Griezmann ovat Ranskan terävimmät hyökkäysaseet.

Ranska

1. Maalinteko. Ranska on tehnyt välieräjoukkueista eniten maaleja, 11. Antoine Griezmann (4), Dimitri Payet (3) ja Olivier Giroud (3) takaavat hikisen iltapuhteen Saksan osittain varamiehiselle puolustukselle.

2. Paineensieto. Joukkue on osoittanut kestävänsä kotikentän paineet. Se ratkaisi kaksi alkulohkon voittoa loppuhetkillä ja nousi Irlantia vastaan neljännesvälierässä tappioasemasta voittoon.

3. Henkinen vapautuminen. Islanti kaatui puolivälierässä 5–2, ja joukkueen peli-ilon löytymisen saattoi nähdä kotikatsomojen takarivin sohvapaikalta saakka. Luottamus omaan tekemiseen sai kaipaamansa lisäsysäyksen.

4. Pystyy parantamaan. Joukkue on edennyt kisoissa tappioitta, mutta tasoa pystytään edelleen nostamaan. Etenkin keskikentän tärkeä Paul Pogba on pelannut epätasaiset kisat, mutta väläytteli Islantia vastaan ja onnistui maalinteossakin.

5. Kotiyleisö. Ranskalaisyleisö on ollut omiensa takana, eikä tuen merkitystä voi väheksyä Saksaakaan vastaan. Kotikenttä on siivittänyt kahdesti aiemmin Ranskan arvokisamenestykseen, joten kannattajat tietävät oman merkityksensä.

DENIS BALIBOUSE / Reuters
Joachim Löwin valmentama Saksa on valmis jatkamaan menestysputkeaan.
Joachim Löwin valmentama Saksa on valmis jatkamaan menestysputkeaan.

Saksa

1. Puolustus. Manuel Neuer ei ole päästänyt turnauksessa yhtään pelitilannemaalia. Ainoan kerran pallo kaivettiin Saksan verkosta, kun Italian Leonardo Bonucci onnistui puolivälierässä rangaistuspotkusta.

2. Kokemus. Saksa on hallitseva maailmanmestari, jonka pelaajat eivät hätkähdä Marseillen illan paineita.

3. Pelitapa. Jokainen joukkueen pelaaja toteuttaa tunnollisesti omaa tehtäväänsä ensimmäisestä vihellyksestä viimeiseen. Pelaajat osaavat sopeutua mainiosti vastustajan asettamiin vaatimuksiin ja eliminoida parhaat aseet.

4. Valmennus. Joachim Löw on ollut kisojen aikana otsikoissa muistakin kuin pelillisistä ansioista, mutta mestarivalmentaja osaa työnsä. Säätää mestarillisesti pelitapaa vastustajan vahvuudet ja heikkoudet huomioiden.

5. Materiaalin leveys. Joukkueelta puuttuu useita runkopelaajia loukkaantumisten ja pelikieltojen vuoksi, mutta penkiltä löytyy laadukkaita korvaajia. Esimerkiksi loukkaantuneen kärkimiehen Mario Gomezin todennäköisesti korvaava Mario Götze ratkaisi vuoden 2014 MM-finaalin Argentiinaa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!