Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panoksena jalkapallon EM-finaali – Wales tekee ainakin tv-historiaa

Portugalin ja Walesin ottelu on paljon suurempi kuin pelkkä supertähtien taistelu.

Erkki Kylmänen HS

Lille / Pariisi

Tämä on varmaa. Kun jalkapallon EM-turnauksen välieräottelu Portugalia vastaan alkaa, Walesissa tehdään myös tv-historiaa.

Puolivälieräottelua Belgiaa vastaan seurasi noin 1,27 miljoonaa tv-katselijaa, yli kolmannes koko kolmemiljoonaisesta kansasta. Se on walesilaisessa tv-urheilussa historiallinen mutta lyhytikäinen ennätys, joka rikkoutuu tänään keskiviikkona.

Kun enemmän kuin joka kolmas walesilainen löytyy matsi-iltana television äärestä, niin Walesissa tuskin asuu montakaan ihmistä, joka ei olisi selvillä, mitä Lyonissa keskiviikkoiltana tapahtuu. Myös valmentaja Chris Coleman tietää sen.

”Jos menemme välieräpeliin asenteella, että ei väliä, ihmiset ovat joka tapauksessa viihtyneet kanssamme, peli on ohi ennen kuin koskemme palloon”, Coleman sanoi voitetun Belgia-ottelun jälkeen.

”Olemme päässeet tänne asti keskittymällä vain kulloiseenkin peliin, Kyse on aina juuri siitä ottelusta, ei muusta.”

Walesin pelaajamateriaalia on sanottu keskinkertaiseksi, mutta taktisesti joukkue on ollut erittäin hyvä turnauksen alusta asti. Valmentaja Coleman luottaa pelaajiinsa – ja pilke silmäkulmassa myös pelisuunnitelmiinsa.

”He ovat hyviä pelaajia, mutta ei heitä voi noin vain kentälle heittää”, ihmisiä usein alta kulmiensa kyräilevä Coleman murjaisi tiedotustilaisuudessa Lyonissa tiistaina.

”Meillä on pelisuunnitelma, tyyli ja ryhmitys, eikä kukaan pelaajista ole pelannut tässä ryhmityksessä aiemmin, joten heidän täytyy oppia se. Siksi tarvitaan pelaajia, joilla on asenneta ja halua oppia”, hän jatkoi ja antoi ymmärtää, että tulossa on ehkä jälleen jotain uutta ja yllättävää.

Sillä yllättäjä Wales on ollut, Islannin tapaan. Belgian se kellisti puolivälieräottelussa kenttäryhmityksen jatkuvilla muutoksilla, joiden jäljiltä Belgian valmentaja Marc Wilmots totesi vain, ettei oikein ymmärrä, mitä kentällä viidentoista ensimmäisen peliminuutin jälkeen tapahtui.

Taktisena vastustajana Portugali on kuitenkin huomattavasti Belgiaa kovempi. Portugalin valmentaja Fernando Santos kehotti jo puolivälierissä avustajiaan tarkkailemaan nimenomaan Walesin peliä, ei Belgian.

”Uskoin, että pelaamme Walesia vastaan. Wales tekee työtä joukkueena, ja he pelaavat niin kuin huomista ei olisikaan”, Santos sanoi.

Portugalin ja Walesin ottelusta ei siis tule vain seurakaverusten Cristiano Ronaldon ja Gareth Balen kamppailua, vaan kahden hyvin valmistautuneen joukkueen taktinen otatus.

”Garethin ei tarvitse kertoa meille Cristiano Ronaldosta. Tiedämme hänestä kaiken, eikä kysymys ole Ronaldo vastaan me -tilanteesta”, Coleman huomautti tiistaina. ”Heillä on huippupelaaja, mutta niin on meilläkin.”

Välieräottelussa Portugalilta puuttuu keskikenttäpelaaja William Carvalho ja Walesilta puolustaja Ben Davies sekä Belgiaa vastaan loistanut Aaron Ramsey varoitustilin täyttymisen vuoksi.

Daviesin tilalle tulee todennäköisesti joko James Collins tai Jazz Richards ja Ramseyn paikalle Andy King tai Jonny Williams. Tiistaina Coleman ei vielä paljastanut, ketkä ottelussa pelaavat.

HS seuraa Portugali–Wales -ottelua Lyonissa ja osoitteessa hs.fi/urheilu. Ottelulähetys TV2:ssa kello 21.15.

DARREN STAPLES / Reuters
Cristiano Ronaldo leikitteli pallolla Portugalin harjoituksissa tiistaina Marcoussis’ssa Ranskassa.
Cristiano Ronaldo leikitteli pallolla Portugalin harjoituksissa tiistaina Marcoussis’ssa Ranskassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!