Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peter Sagan on pyöräilyn Zlatan: Eksentrinen supertähti, poikkeuksellisen lahjakas hurjapää

Peter Sagan on lajinsa supertähti, joka tunnetaan monien voittojensa lisäksi tempauksistaan.

Urheilu
 
JUAN MEDINA / Reuters
Tinkoff-tallin Peter Sagan kantaa Ranskan ympäriajossa keltaista johtajan paitaa.
Tinkoff-tallin Peter Sagan kantaa Ranskan ympäriajossa keltaista johtajan paitaa. Kuva: JUAN MEDINA / Reuters

Peter Sagan on 26-vuotias slovakialainen pyöräilijä, jolla on tällä hetkellä hallussaan kaksi lajin arvostetuinta statussymbolia. Toinen on sateenkaaren koristama maailmanmestarin paita, jonka hän saavutti Richmondin MM-kisoissa syyskuussa 2015. Toinen on Ranskan ympäriajon johtajan keltainen paita, jonka Sagan on pukenut ylleen sunnuntain kakkosetapin voitosta asti.

Sagan on lajinsa eksentrinen supertähti, ominaisuuksiltaan poikkeuksellisen lahjakas hurjapää. Hän on yksi maantiepyöräilyn rakastetuimmista kilpailijoista. Toisaalta Sagan ärsyttää lajipuristeja värikkäällä persoonallaan.

Slovakin ajajatyyppiä on vaikea määritellä. Hän on vaistonsa varassa kiihdyttävä sprintteri, joka voittaa tasamaaetappeja kirillään. Hän on puncheur, joka pärjää yksinäisissä irtiotoissa, lyhyissä nousuissa ja kevätklassikkojen mukulakivillä. Rion olympialaisissa Sagan osallistuu maantiekisan sijasta maastopyöräilyyn.

Sagan on teknisesti suvereeni taituri, joka on myös yksi lajinsa parhaista alamäkiajajista. Edellisessä Pariisi–Roubaix-kisassa hän hyppäsi pyörällään eteensä kaatuneen Fabian Cancellaran yli ja jatkoi matkaansa. Vuoden 2013 Tourissa hän keuli ilman käsiä ylös Alpe d’Huezia.

Hurjimmat ovat verranneet Sagania Eddy Merckxiin, joka halusi urallaan voittaa kaikentyyppiset etapit. Merckxin kykyä valloittaa grand toureja Saganilla ei tosin ole.

Muita voittoja riittää. Sagan on ajanut ammattilaisena ykköseksi 82 kertaa. Tourin pistekilpailun hän on voittanut neljä kertaa peräkkäin. Ensimmäinen kevätklassikon voitto tuli huhtikuussa Flanderin ympäriajossa.

Menestys näkyy myös palkkapussissa. Venäläistalli Tinkoff maksaa Saganille neljä miljoonaa euroa vuodessa. Se on summa, josta useimmat pelotonissa voivat vain haaveilla.

Urheilullisen menestyksensä lisäksi liehulettistä Sagania rakastetaan hänen tempaustensa vuoksi. Monacossa asuva tähti antaa zlatanmaisen itsetietoisia haastatteluja, joissa hän puhuu hullunkurisen paksulla aksentilla. ”Englantini on täydellistä, mutta tykkään puhua sekavia, jotta ihmiset jättävät minut rauhaan”, hän on tokaissut.

Sagan julkaisee Facebook-sivuillaan kuvakollaaseja itsestään, joissa hänet kuvataan sankarina. Yhdessä niistä hän polkee halkaistun meren läpi kuin moderni Mooses.

Poikamiesvuosinaan Sagan tunnettiin kovana bilettäjänä, mutta viime syksynä hän avioitui – tyylilleen uskollisesti. Hääautona oli Trabant, ja Sagan oli pukeutunut perinteiseen kultakoristeltuun tunikaan. Juhlien eräässä ohjelmanumerossa hän ajoi miniatyyripyörällä trapetsia pitkin. Uudeksi vuodeksi hääpari julkaisi mainosvideon, jossa se esitti tanssikohtauksen Grease-elokuvasta.

Pyöräilymaailmaa kuohutti silti eniten se, että Sagan polki alkukauden kisat karvaisilla säärillä. Yleensä pyöräilijät kilpailevat sääret ajeltuna.

Yhden mielestä se vähentää ilmanvastusta, toisesta se helpottaa vammojen hoitoa ja kolmannen mukaan tekee hieronnan miellyttävämmäksi. Neljäs ajelee karvansa, koska niin on aina tehty.

”Sagan on kuin raikas tuulahdus. Lisää punkkia pyöräilyyn! Tervetuloa jalkakarvat”, iloitsi valokuvaaja Kristof Ramon Cycling Tips -verkkosivustolle naureskellen samalla lajin eriskummalliselle konservatiivisuudelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!