Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keihäskarsinta täynnä draamaa: Ruuskanen kiskaisi hirmuheitolla EM-kisahistoriaa – oksennellut Pitkämäki ulkona loppukilpailusta

Antti Ruuskanen kiskaisi keihäänheiton EM-kisojen karsinnoissa kauden ennätystuloksensa 88,23. Vaikeuksissa ollut Tero Pitkämäki tipahti puolestaan ulos loppukilpailusta.

Urheilu
 
Martti Kainulainen
Antti Ruuskanen viskaisi ensimmäisellä yrityksellään kauden parhaan tuloksensa 88,23. Ylipäätään Ruuskanen ei muutenkaan ole heittänyt kuin kerran pitemmälle, 88,98 Porissa.
Antti Ruuskanen viskaisi ensimmäisellä yrityksellään kauden parhaan tuloksensa 88,23. Ylipäätään Ruuskanen ei muutenkaan ole heittänyt kuin kerran pitemmälle, 88,98 Porissa. Kuva: Martti Kainulainen

Miesten keihäänheiton karsinta Amsterdamin EM-kisoissa käynnistyi keskiviikkoiltana yllätyksellisesti. Ensimmäisessä ryhmässä suomalaisista mukana olivat Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki, ja molemmat aiheuttivat heitoillaan otsikoita.

Ruuskanen voitti hirmukiskaisullaan karsinnan, mutta sijalle 14 jäänyt Pitkämäki tipahti ulos loppukilpailusta. Myös parhaallaan 78,55 heittänyt Ari Mannio tipahti loppukilpailusta.

Ruuskasen ei tarvinnut astella Museumplein-puiston heittopaikalle kuin kerran. Pielaveteläinen viskaisi ensimmäisellä heitollaan kauden ennätystuloksensa 88,23. Ruuskanen teki heitollaan historiaa, sillä kyseessä on kaikkien aikojen pisin karsintaheitto EM-kisoissa.

Hirmukiskaisu nosti Ruuskasen tämän kauden maailmanlistalla toiseksi. Edellä on vain Saksan Thomas Röhler, joka heitti Paavo Nurmen kisoissa 91,28.

”En ole koskaan heittänyt ekalla noin pitkälle”, Ruuskanenkin hämmästeli. ”Tiesin, että menee ainakin yli karsintarajan [81,50]. Keihäs lähti hyvin ylös hyvässä asennossa.”

”Verryttelyheitot menivät päin prinkkalaa, kun oli istunut 20 minuuttia bussissa. Mutta eipähän tarvitse enää stressata. Nyt syömään ja palautumaan.”

Tero Pitkämäelle koko karsintapäivä oli vaikea. Ankara närästys pakotti hänet oksentamaan kaksi kertaa ennen kisaa ja energia oli vähissä.

Pitkämäki heitti toisellaan 80,52 ja oli ryhmässään kuudes. Se ei riittänyt loppukilpailuun. Hän oli karsinnan neljästoista.

Pitkämäen oksentelu oli mysteeri.

”Ei oikein kukaan tiedä, mitä tapahtui. Erikoista. Tällaista ei ole ennen tapahtunut. Joku epäili ruokamyrkytystä, mutta siitä tuskin on kyse”, Kangas sanoi.

Pitkämäestä näkyi jollain tavalla jo tiistaina, ettei kaikki ole kunnossa. Hän ei kuitenkaan valitellut julkisesti olostaan.

”Olin haastaja”, hän tyytyi sanomaan.

Kolmas suomalaisheittäjä Ari Mannio kilpaili jälkimmäisessä ryhmässä. Mannio kiskaisi ensimmäisellään 78,55 ja toisellaan 77,41. Kolmas heitto kantoi 77,18. Mannio jäi ryhmässään sijalla yhdeksän, eikä hänelläkään ole asiaa loppukilpailuun.

Keihään karsinta nousi yllättävän kovatasoiseksi. Seitsemän heittäjää rikkoi suoraan karsintarajan. Tšekki Vitszlav Vesely heitti Ruuskasen tavoin kauden parhaansa 84,82.

Kauden ykkösheittäjä Thomas Röhler karsi toisessa ryhmässä, jossa hän heitti ensimmäisellään 83,98. Tšekki Jakob Vadlejch oli karsinnan kakkonen, 85,05. Ari Mannio karsiutui tuloksella 78,55.

Keihään karsinnan lopputulokset (12 parasta finaaliin)

1. Antti Ruuskanen FIN 88,23

2. Jakub Vadlejch CZE 85,06

3. Vítezslav Vesely CZE 84,92

4, Thomas Röhler GER 83,98

5. Zigismunds Sirmais LAT 82,96

6. Ioannis Kiriazis GRE 81,92

7. Marcin Krukowski POL 81,88

8. Risto Mätäs EST 81.19

9. Jaroslav Jilek CZE 81,09

10. Lukasz Grzeszcuk POL 81,05

11. Kacper Oleszczyk POL 80,97

12. Kim Amb SWE 80,70

---------------------------------------------------

13. Roberto Bertolini ITA 80,58

14. Tero Pitkämäki FIN 80,52

15. Tanel Laanmäe EST 80,46

16. Johannes Vetter GER 79,98

19. Ari Mannio FIN 78,55

Martti Kainulainen
Tero Pitkämäen EM-kisat päättyivät keihäskarsintaan.
Tero Pitkämäen EM-kisat päättyivät keihäskarsintaan.
Martti Kainulainen
Ari Mannio jäi Pitkämäen seuraksi ulos loppukilpailusta.
Ari Mannio jäi Pitkämäen seuraksi ulos loppukilpailusta.
Martti Kainulainen
Antti Ruuskasen nimikirjoitus oli haluttua tavaraa karsintojen jälkeen.
Antti Ruuskasen nimikirjoitus oli haluttua tavaraa karsintojen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!