Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Futistähden sisko koki Pariisin terrori-iskun läheltä: ”Luulimme ensin että se on vitsi”

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
John Sibley
Antoine Griezmann juhli Islantia vastaan tekemää osumaansa.
Antoine Griezmann juhli Islantia vastaan tekemää osumaansa. Kuva: John Sibley

Juha Hiitelä

Pariisilaisille 13. marraskuuta 2015 on jäänyt ikuisesti mieliin.

Noin kello 21.20 kaksi itsemurhapommittajaa räjäytti itsensä Stade de France -stadionin lähettyvillä vartti sen jälkeen, kun Saksan ja Ranskan välinen ystävyysottelu oli alkanut.

Yksi kentällä olleista oli Antoine Griezmann, Ranskan maajoukkueen hyökkääjä.

Samaan aikaan hänen sisarensa, Maud Griezmann oli Bataclan -konserttisalissa autuaan tietämättömänä, mitä toisaalla kaupungissa oli tapahtumassa.

Maud, 27, oli saapunut tuolloin vielä tuntemattomaan konserttisaliin yhdessä poikaystävänsä kanssa kuuntelemaan yhdysvaltalaisen Eagles of Death Metal -yhtyeen konserttia ja oli sulkenut puhelimensa sen jälkeen, kun ottelu oli alkanut.

Mutta noin 40 minuuttia yhtyeen keikan alkamisen jälkeen konserttiyleisö kuuli pamauksia. Bataclan oli muuttunut yhdeksi 132 kuolonuhria vaatineen terrori-iskun pääkohteista.

”Luulimme ensin, että kyseessä on vitsi”, Maud kertoo New York Times -lehden haastattelussa.

Maud ja hänen poikaystävänsä Simon Degoul pudottautuivat maahan, ja tuntematon nainen jäi kaksikon väliin.

”Jos liikahti, sinua ammuttiin”, ensimmäistä kertaa kokemuksestaan puhuva Maud kertoo.

”Meidän lähellämme ollut ihminen liikahti, ja he vain ampuivat hänet. He ampuivat hänet ja kuulin, kun hän putosi lattialle.”

Griezmann ei muista hänen ja poikaystävänsä välissä maanneesta naisesta yhtään mitään. Ei ikää, pituutta, hiusten väriä tai nimeä. He muistavat vain naisen käden. Griezmann ja Degoul pitivät naista kädestä kiinni.

Vuorollaan ensin Griezmann puristi naista kädestä ja sen jälkeen tuntematon nainen puristi Degoulia. Ja toiseen suuntaan. Ketjureaktio oli kolmikolle keino kertoa, että he olivat yhä elossa.

Griezmannin muistikuvat ovat hämärät. Hän muistaa potkineensa kengät pois jalastaan ja muistaa juosseensa ulos, kun poliisi vihdoin saapui paikalle.

Hän muistaa myös soittaneensa äidilleen poikaystävän puhelimesta sen jälkeen, kun oli päässyt ulos.

Aamukahdelta hän käveli poikaystävänsä kanssa yli 10 minuuttia avojaloin ennen kuin he löysivät taksin ja joutuivat rukoilemaan, että tämä ottaisi heidät kyytiin.

”Olin yltä päältä veressä ja hän pelkäsi penkkiensä likaantuvan”, Griezmann muistelee nyt.

Griezmann kärsii edelleen terrori-iskun aiheuttamista traumoista. Yllättävät äänet, kuten huudot ja jalkojen töminä aiheuttavat hänessä väristyksiä.

”En tiedä koska se loppuu. Voi olla, ettei se lopu.”

Nykyisin Maud Griezmann työskentelee veljensä tiedottajana. Hän on paikalla torstaina, kun neljä maalia näissä kisoissa tehnyt Antoine ja muu Ranskan maajoukkue kohtaavat Stad de Francella EM-välierässä Saksan, samalla näyttämöllä, jossa samojen joukkueiden välinen ottelu kahdeksan kuukautta sitten oli osa terroristi-iskua.

”Se on tärkeä ottelu Antoinelle, joukkueelle ja faneille. Mutta ei mitään muuta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?