Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Ruuskanen kiskaisi EM-kisojen karsinnassa huippuheiton

Voimaton Tero Pitkämäki oksenteli ennen karsintaa ja putosi finaalista.

Ari Pusa HS

Amsterdam

Antti Ruuskasesta tuli Amsterdamissa ennätysmies heti ensimmäisellä heitolla.

Kukaan ei ollut koskaan ennen heittänyt yhtä pitkälle yleisurheilun EM-kilpailujen keihäänheiton karsinnassa.

Ruuskanen voitti ylivoimaisesti oman karsintaryhmänsä tuloksella 88,23. Britti Steve Backley heitti vuoden 1998 EM-kisoissa Budapestissa 87,45 metriä.

”En ole koskaan heittänyt ekalla noin pitkälle”, Ruuskanenkin hämmästeli. ”Tiesin, että menee ainakin yli karsintarajan [81,50]. Keihäs lähti hyvin ylös hyvässä asennossa.”

Ylipäätään Ruuskanen ei muutenkaan ole heittänyt kuin kerran pitemmälle, 88,98 Porissa.

Hallitsevasta Euroopan mestarista huokui itseluottamusta. Olemus oli rento, vaikka valmistautuminen karsintaan oli erikoinen.

Heittäjät vietiin ensin Amsterdamin olympiastadionille, josta heidät tuotiin bussilla keskustaan. Karsinta käytiin Museumpleinin puistossa kaupungin sydämessä.

Keihään loppukilpailu käydään tänään torstaina stadionilla, jossa on samanlainen alusta kuin varta vasten karsintaan tehdyllä puistopaikalla.

”Verryttelyheitot menivät päin prinkkalaa, kun oli istunut 20 minuuttia bussissa. Mutta eipähän tarvitse enää stressata. Nyt syömään ja palautumaan.”

Karsinta on aina heittäjille vaikea. Kuinka paljon se jännitti?

”Aina se jännittää. Eniten jännitti, riisuuko Jarmo paidan, kun meni pitkälle”, Ruuskanen nauroi ja viittasi valmentajaansa Jarmo Hirvoseen.

”Liian pitkä heitto. Mehän sovimme, että 81-metrinen riittää”, Hirvonen sanoi.

Keihään karsinta nousi yllättävän kovatasoiseksi. Seitsemän heittäjää rikkoi suoraan karsintarajan. Tšekki Vítězslav Veselý

heitti Ruuskasen tavoin kauden parhaansa 84,82.

Kauden ykkösheittäjä Thomas Röhler karsi toisessa ryhmässä, jossa hän heitti ensimmäisellään 83,98. Tšekki Jakub Vadlejch oli karsinnan kakkonen, 85,05. Ari Mannio karsiutui tuloksella 78,55.

Tero Pitkämäelle koko karsintapäivä oli vaikea. Ankara närästys pakotti hänet oksentamaan kaksi kertaa ennen kisaa, ja energia oli vähissä.

Pitkämäki heitti toisellaan 80,52 ja oli ryhmässään kuudes. Se ei riittänyt loppukilpailuun. Hän oli karsinnan neljästoista.

”Keihään hallinta on ollut heikkoa. Onneksi tuli yksi hyvä osuma karsinnassa”, valmentaja Hannu Kangas sanoi.

Pitkämäen yököttely oli mysteeri. ”Ei oikein kukaan tiedä, mitä tapahtui. Erikoista. Tällaista ei ole ennen tapahtunut. Joku epäili ruokamyrkytystä, mutta siitä tuskin on kyse”, Kangas sanoi.

Pitkämäestä näkyi jollain tavalla jo tiistaina, ettei kaikki ole kunnossa. Hän ei kuitenkaan valitellut julkisesti olostaan. ”Olin haastaja”, hän tyytyi sanomaan.

Puistoon tuotu keihäskarsinta oli yleisön ja heittäjien mieleen. Parituhatta katsojaa seurasi heille outoa heittokisaa varovasti kannustaen.

”Oli siellä [katsomossa] paljon tuttujakin. Olivat tulleet kannustamaan”, Ruuskanen sanoi.

”Finaalikin voitaisiin heittää täällä. Heittopaikka sopi minulle hyvin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?