Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ronaldo puski Portugalin väkisin finaaliin

Portugalin ja Real Madridin supertähti pelasi EM-turnauksen parhaan ottelunsa juuri, kun sitä eniten tarvittiin.

Erkki Kylmänen HS

Portugali–Wales 2–0

Lyon

Siihen se päättyi. Kun Portugal oli voittanut Walesin EM-jalkapallon välierässä, seurajoukkuekaverit Cristiano Ronaldo ja Gareth Bale seisoivat hetken kasvotusten kahdestaan kentällä, puhuivat ja halasivat. Real Madridin tähdistä Ronaldo jatkaa loppuotteluun, Gareth Bale lähtee kotiin Walesiin.

Tässä ottelussa Ronaldo oli jälleen kerran parempi kuin muut, vaikka ensimmäisen jakson jälkeen näytti siltä, että peliä vievät Wales ja Bale.

Ronaldo ponkaisi korkeimmalle juuri, kun häntä eniten tarvittiin. Hän puski Walesin maalin edestä Raphael Guerreiron keskityksestä, lyhyenä annetun kulman jälkitilanteesta 1–0, kun ottelua oli pelattu 50 minuuttia.

Kolme minuuttia myöhemmin asialla oli Nani, joka ohjasi Ronaldon laukauksen verkkoon maalin edestä, Walesin puolustuksen keskeltä paitsion rajamailta.

Ne maalit riittivät. Portugali meni EM-turnauksen loppuotteluun, jonka toinen joukkue selviää tänään, kun isäntämaa Ranska kohtaa Saksan.

Lyonin uudella ja komealla Stade Vélodromella Walesin fanit saattoivat vain laulaa jäähyväisiksi omalle joukkuelleen, joka kirjoitti turnauksessa maansa jalkapallohistoiraa kerralla uuteen uskoon.

Entä sitten Bale? Ottelun ensimmäinen jakson perusteella olisi voinut jopa uskoa, että Wales menee Balen johdolla finaaliin asti. Joukkue piti palloa enemmän, järjesti vaarallisemmat tilanteet ja hallitsi pitkiä jaksoja pallollista pelaamista.

yökkäyssuuntaan pelinjohtajana toimi Gareth Bale, kukapa muu. Hänen valtava merkityksensä Walesin maajoukkueelle näkyy todella selvästi, kun ottelua seuraa paikan päällä.

Bale ohjaa ja rytmittää joukkueen esitystä käsimerkeillä ja todennäköisesti myös puheella, vaikkei se katsomoon tietenkään kuulukaan. Mutta käsimerkit näkyvät ja niitä on paljon.

Bale näyttää, kummalle puolelle palloa pitää kierrättää, vaihdetaanko kenttäpuoliskoa vai ei, pelataanko rauhassa vai yritetäänkö linjan taakse. Ja Walesin muut pelaajat tekevät niin kuin hän ohjaa.

Balen työmäärä kentällä on valtava. Portugali yritti kenttäryhmityksellään ja pelaajien sijoittelulla pelata Balea ulos tilanteista, mutta ensimmäisellä jaksolla tulos oli heikko.

Portugali lähti otteluun 4–4–2 ryhmityksellä, jossa keskikentän nelikko muodosti timantin Portugalin pelin sydämeen.

Adrien Silva pelasi timantin kärjessä, Renato Sanches oikealla, Danilo ryhmityksen pohjalla puolustajien edessä ja Joao Mario vaemmalla.

Sanchesin tetävänä oli seurata Balea. Hän vaihtoi oikealta vasemmalle Balen liikeiden mukaan. Yritys oli kokolailla turha ja tulokseton.

Bale järjesti keskityksillään joukkuekavereilleen liikkeellään linjan taakse ja tempokuljetukselaan kaksi vaarallista maalintekotilannetta, toisen vasemmalta ja toisen oikealta ja laukoi kahdesti itse vaarallisesti – tosin yli maalin.

Maalien puuttumisen lisäksi Balen otteissa ehkä ainoa miinus koko ottelun aikana oli yksi paha pallonmenetys oman rangaistuslaueen tuntumassa. Portugali pääsi laukomaan ja maalivahti Wayne Hennessey sai vierivän pallon haltuunsa vasta maaliviivan tuntumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!