Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalista kasvoi kova joukkue

Fernando Santosin valmennuksessa Cristiano Ronaldo tekee kaikkensa maajoukkueen eteen.

Urheilu
 
Kai Pfaffenbach / Reuters
Ronaldosta on kasvamassa maajoukkueessa todellinen joukkuepelaaja.
Ronaldosta on kasvamassa maajoukkueessa todellinen joukkuepelaaja. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Lyon

Kun Portugali hävisi EM-turnauksen loppuottelussa Kreikalle vuonna 2004, eräässä radioselostamossa istui kommentaattorina Portugalin nykyinen päävalmentaja Fernando Santos.

Syy kommentaattorin hommaan oli yksinkertainen. Radiopomot ajattelivat, että Santos tietää mistä puhuu, kun loppuottelun molemmissa joukkueissa pelasi yhteensä kuusitoista pelaajaa, joita hän oli urallaan valmentanut.

Finaalin lopputuloksesta vain ei pidetty sen kummemmin radioiden ääressä kuin Portugalin puolella kenttääkään. Altavastaajana peliin lähtenyt Kreikka oli maalin verran parempi.

Juuri aikuisikään ehtinyt, kapeaharteinen Cristiano Ronaldo itki, ja Santos – no, mitä hän ajatteli, sitä hän ei Lyonin lehdistötilaisuudessa myöhään keskiviikkoiltana kertonut. Joka tapauksessa hänen valmentajanuransa jatkui sekä Portugalissa että Kreikassa; molemmissa maajoukkueeseen asti.

Nyt Santos, 61, valmentaa Portugalin maajoukkuetta, jonka kapteeni on Ronaldo, 31, se toinen maailman suurimmista jalkapallotähdistä.

Keskiviikkoiltana Ronaldo pomppasi korkeimmalle juuri oikealla hetkellä Walesin maalin edustalla ja puski Portugalin finaaliin välieräottelusta Walesia vastaan. Kun Nani muutamaa minuuttia myöhemmin ohjasi Ronaldon laukauksen maaliin, EM-turnausensikertalaisen Walesin taivallus kisoissa oli ohi.

Ottelun päätyttyä Ronaldo halasi Gareth Balea, Real Madridin joukkuetoveriaan, ja kertoi lehdistötilaisuudessa onnitelleensa ja sanoneensa Balelle ”you were the shining star” (te olitte loistava tähti) sekä muutaman yksityisemmän asian, joita hän ei suostunut paljastamaan.

Seuraavaksi Ronaldo ja valmentaja Santos ovat valmiita voittamaan Euroopan mestaruuden. He haluavat sen molemmat, kiihkeästi.

”Tällä kertaa me olemme altavastaajia, tulipa finaalissa sitten vastaan Ranska tai Saksa”, Santos sanoi Lyonin illassa.

”Toivon, että nyt on meidän vuoromme”, Ronaldo totesi. ”Kannattajamme ansaitsevat sen, pelaajamme ansaitsevat sen, minä ansaitsen sen”, hän jatkoi.

Ronaldo on nuoresta pojasta lähtien ollut joukkueissaan pelaaja, joka otteluissa kykenee tekemään eron oman joukkueensa hyväksi, kuten jalkapallokielellä sanotaan.

Keskiviikkoiltana Lyonissa näytti ottelun ensimmäisellä jaksolla siltä, että Gareth Bale voisi johtaa Walesin loppuotteluun asti, mutta toisen puoliajan alussa iski Ronaldo.

”Meidän laatumme nousi esiin”, totesi Fernando Santos, joka yleensä ei kehu erikseen pelaajista ketään.

Siis todellakin nousi. Ronaldon pusku lähti kohti maalia korkealta muiden yläpuolelta. Samalla Ronaldo nousi jakamaan EM-lopputurnausten kaikkien aikojen maalintekijätilaston kärkipaikan yhdeksällä maalilla yhdessä Michel Platinin kanssa.

Mutta henkilökohtaisen kunnianhimon lisäksi Ronaldosta on maajoukkueen kapteenina kasvamassa joukkuepelaaja viimeiseen asti.

”Olen yrittänyt auttaa joukkuetta turnauksessa, niin paljon kuin voin”, Ronaldo sanoi ja puhui aivan totta.

Maajoukkuepaidassa Ronaldo puolustaa, repii, rikkoo, prässää, taistelee ja yrittää tehdä maaleja kuten aina. Walesia vastaan hän yritti jopa liukutaklausta, vähän könyten, mutta kuitenkin.

”Me olemme yhtenäinen yksikkö, joukkue. Ei kyse ole vain minusta”, Ronaldo sanoi.

Hän myönsi, ettei EM-turnaus alkanut Portugalilta niin hyvin kuin joukkue olisi halunnut. ”Mutta ei turnaus ole sadan metrin juoksu vaan maraton.”

EM-loppuottelu pelataan sunnuntai-iltana 10. heinäkuuta Stade de Francella Saint-Denis’ssä.

”Se on minun valmentajaurani kohokohta”, Fernando Santos totesi.

”Mutta sitä ennen katsomme Saksan ja Ranskan välierän, analysoimme ja teemme pelisuunnitelman.”

”Me haluamme voittaa.”

Kai Pfaffenbach
Sunnuntain loppuottelu on Fernando Santosin valmentajauran kohokohta.
Sunnuntain loppuottelu on Fernando Santosin valmentajauran kohokohta.
Carl Recine
Seuratoverit Ronaldo ja Gareth Bale juttelivat ja halasivat välierän päätteeksi.
Seuratoverit Ronaldo ja Gareth Bale juttelivat ja halasivat välierän päätteeksi.
Kai Pfaffenbach
Välierä oli Ronaldon näytöstä.
Välierä oli Ronaldon näytöstä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!