Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylkikrampista kärsinyt Antti Ruuskanen vaivoin pronssille

Vasta 19-vuotias Kristian Bäck oli pituuskisan yllätysnimi – jäi kaksi senttiä mitalista.

Ari Pusa HS

Amsterdam

Suomalaisten urheilijoiden tunteet velloivat laidasta laitaan myöhään torstai-iltana Amsterdamin olympiastadionilla.

Vasta 19-vuotias Kristian Bäck huokui onnea pituuskisan yllättävästä viidennestä sijasta. Pronssimitali jäi vain kahden sentin päähän.

Samaan aikaan toisaalla Antti Ruuskanen piteli kylkeään, jonka hän loukkasi kolmannessa heitossaan. Tukijalka venyi, ja kylki kramppasi.

Pielavetinen ei pystynyt puolustamaan kahden vuoden takaista Euroopan mestaruuttaan. Hän jätti kaksi viimeistä heittoa väliin, mikä oli järkevä ratkaisu.

Parhaaksi jäi toinen heitto, 82,44. Se riitti vaatimattomassa keihäsfinaalissa EM-pronssiin.

”No, mitali on mitali ja parempi kuin neljäs tai viides sija. Tämän parempaa ei tullut”, Ruuskanen sanoi.

Karsinnan perusteella Ruuskaselta odotettiin jälleen pitkää heittoa ja jopa sitä kultamitalia. Hän heitti karsinnassa uransa toiseksi pisimmän kaaren, 88,23.

”Ei ollut ennen tällaista tullut. Nyt tuli. Eilisen perusteella oli potentiaalia pitempiin heittoihin. Mestaruutta lähdin puolustamaan.”

Ruuskasella oli ongelmia jo lämmittelyssä, kun nivusessa oli ”tuntemuksia”. Heittäjillä ei ollut karsinnan jälkeen välipäivää, kuten olympialaisissa ja MM-kisoissa.

”Toista paikkaa kun varoo, toisessa kostautuu. Olympiafinaalissa olisin heittänyt kuudennen ja viidennenkin heiton. Joskus joutuu vetämään käsijarrun päälle. Nämä eivät ole helppoja ratkaisuja”, Ruuskanen sanoi.

Lopullisen ratkaisun kisan päättämisestä teki valmentaja Jarmo Hirvonen. Hänen mukaansa Ruuskasen olisi ollut turha rikkoa enää paikkojaan.

”Nyt on parsittava vanhan miehen kroppaa. Tärkeää on pitää taukoa ainakin pari viikkoa Kalevan kisoihin asti”, Hirvonen määräsi. ”Mitali maistuu työvoitolta.”

Yllätysmestariksi heitti Zigismunds Sirmais. Latvialainen heitti 86,66. Mestaruudessa on suomalaista makua – häntä valmentaa vuoden 1991 maailmanmestari Kimmo Kinnunen. Tšekin Vitezslav Veselý oli toinen, 83,59.

Kristian Bäck pani pituuden loppukilpailussa lähes kaiken yhden hypyn varaan. Hän hyppäsi toisellaan 791 senttiä ja oli hetken kiinni pronssissa.

”Mitali oli otettavissa, kun tulostaso oli heikko. Harmittaa, ettei sitä ihan tullut. Viides sija on hyvä. Kukaan ei odottanut mitään, kun olin tilastoissa huonoimmasta päästä”, vaasalainen varusmies sanoi.

Hänen äitinsä Natalia Kilpeläinen-Bäck on kolmiloikan SE-hyppääjä ja Suomen mestari. Isä Mikael Bäck on maajoukkuetason pikajuoksija ja poikansa valmentaja. Vanhemmat kannustivat poikaansa katsomossa.

”Isä antoi eniten ohjeita, muttei niitä niin paljon tullut. Haettiin riskihyppyjä”, sanoi Suomen joukkueen isoin yllättäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!