Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan EM-turnaus on kerännyt miljardiyleisön

Uefa julkaisi EM-kisatilastoja: Kaksi miljardia tv-katsojaa, yli 1800 dopingnäytettä, ei yhtään käryä ja melkein kaikki paitsiovihellykset oikein.

Urheilu
 
Regis Duvignau / Reuters
Pariisin virallisella fanialueella vallitsi iloinen tungos, kun Ranska iski maalin Saksaa vastaan ja voitti lopulta 2–0.
Pariisin virallisella fanialueella vallitsi iloinen tungos, kun Ranska iski maalin Saksaa vastaan ja voitti lopulta 2–0. Kuva: Regis Duvignau / Reuters

Pariisi

Jalkapallon EM-lopputurnaus on ollut suuri yleisömenestys. Fanialueilla ympäri Ranskaa torstai-ilta ja perjantain vastainen yö olivat juhla-aikaa.

Kymmenelle viralliselle fanialueelle kokoontui Euroopan jalkapalloliiton Uefan mukaan yli 285 000 juhlijaa, kun Ranska kaatoi välieräottelussa Saksan numeroin 2–0.

EM-ottelut ovat keränneet kannattajille varatuille alueille yhteensä yli 3,6 miljoonaa kävijää.

Stadioneilla otteluita on seurannut 2,4 miljoonaa ihmistä. Määrä kasvaa 80 000:lla, kun Ranskan ja Portugalin loppuottelu pelataan sunnuntaina Saint-Denisissä.

Katsojat ovat nähneet 107 maalia eli 2,14 maalia ottelua kohti 51 kamppailussa. Maalikeskiarvoa ovat nostaneet pudotuspelit, joissa on tehty 2,71 maalia ottelua kohti.

Kisojen maalintekijätilastoa johtaa torstaina kaksi kertaa Saksan maaliin osunut Ranskan Antoine Griezmann kuudella maalillaan. Toisena on kolmella osumalla kuusi pelaajaa, yhtenä heistä Portugalin Cristiano Ronaldo.

Ronaldo nousi Walesia vastaan EM-turnausten kaikkien aikojen maalintekijätilastossa jaetulle ykköstilalle yhdessä ranskalaisen Michel Platinin kanssa. Molemmilla on yhdeksän osumaa.

Antoine Griezmann on tehnyt yhdessä turnauksessa toiseksi eniten maaleja EM-kisojen historiassa. Hänenkin edellään on Platini yhdeksällä maalillaan.

Pelaajilta on otettu kisoissa 1 878 dopingnäytettä.

Yhtään käryä ei ole tullut.

Erotuomarit ovat keränneet lähes poikkeuksetta kehuja koko kisojen ajan. Esimerkiksi paitsiovihellykset ovat osuneet kohdalleen 94,2 prosentin tarkkuudella.

Stadioneilla kisat ovat sujuneet rauhallisesti kolmea tapausta lukuun ottamatta. Vakavin välikohtaus koettiin, kun venäläiset huligaanit hyökkäsivät englantilaisten katsojien kimppuun maiden välisen alkulohkon ottelun päätteeksi.

Uefan mukaan heidän uhkauksensa sulkea maat ulos kisoista kannattajien käytöksen takia kuitenkin tehosi, ja järjestyshäiriöt stadioneilla loppuivat.

Uefan johtaja Ángel María Villar Llona onnitteli perjantaina kisajärjestäjiä ja Ranskaa hyvin hoidetusta tapahtumasta.

”Ranska on saavuttanut jotain ainutlaatuista järjestämällä yhden maailman suurimmista urheilutapahtumista erittäin haastavissa oloissa. Maa on näyttänyt että vaikeudet voidaan voittaa. Se on näyttänyt, miten ei anneta periksi”, Villar Llona sanoi ja viittasi Ranskan kokemiin terrori-iskuihin.

Televisiosta EM-otteluita on seurannut noin kaksi miljardia katsojaa. Lisäksi loppuottelun odotetaan keräävän vielä 300 miljoonaa katsojaa lisää.

Väestöön suhteutettuna Islanti on tv-katselun ylivoimainen ykkönen. Uefan tietojen mukaan vain 298 ihmistä koko maassa ei katsellut Islannin voittoa Englannista.

Uefan sosiaalisen median tileille Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa kisat ovat houkutelleet 15 miljoonaa uutta seuraajaa.

Ranskaan kisat ovat tuoneet Limogesin yliopiston urheilun tutkimuskeskuksen mukaan 1,2 miljardia euroa.

Voittoa EM-turnaus on tuottanut tähän mennessä 830 miljoonaa euroa. Summasta 600 miljoonaa jaetaan 55 jäsenmaan kesken. Loput menevät järjestön hallinnollisiin kuluihin vuosina 2016–2020.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?