Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-futis tuo rahaa Pariisin historialliseen esikaupunkiin Saint-Denisiin – Itävallan kannattajat joivat baarin tyhjäksi

Jalkapallon EM-kisojen loppuottelu pelataan eriarvoisuuden repimässä Saint-Denisissä, jossa Ranskan vanhat hallitsijat lepäävät.

Erkki Kylmänen HS

Saint-Denis

Maanpinnalla Ranska juhlii jalkapallon EM-kisoja, mutta täällä seura on hiljaista. Mitäpä muuta se voisi kirkon kryptassa olla.

Katson kohti syvää keskiaikaa, avoimia kiviarkkuja himmeässä valossa, pääni päällä tuhansia tonneja harmaata kiveä. Näille paikoille haudattiin pyhä Denis ja hänen kaksi seuralaistaan vuoden 250 tienoilla, kun heidät oli tapettu noin kymmenen kilometrin päässä Montmartren kukkulalla.

Lattian hienojakoisessa pölyssä erottuu hämärästi kengän pohjakuvio, ehkä pyhiinvaeltajan jalkineesta, tai tavallisen turistin, joka tapauksessa yksi miljoonista jäljistä, jotka maahan ovat 1 750 vuodessa painuneet.

Noin sata vuotta Denisin mestaamisen jälkeen hänen hautapaikalleen rakennettiin ensimmäinen kirkkorakennus ja 800 vuotta myöhemmin maailman ensimmäinen goottilaisen rakennustyylin kirkko.

Pyhän Denisin basilikaan haudattiin suurin osa Ranskan hallitsijoista 1800-luvulle asti. Muutaman askeleen päässä muinaisten hautojen hämärästä lattiaa ruuduttavat Bourbonien hallitsijasuvun jykevät hautalaatat. Yksi niistä on giljotiinissa kuolleen Marie Antoinetten, sen saman kuningattaren, jonka kenkävalikoimaan kuuluivat Sofia Coppolan ohjaamassa elokuvassa myös siniset tennarit.

Bourbonien laatat ovat kiiltävää mustaa marmoria. Ranskan vallankumous hävitti basilikasta Bourbonien haudat ja heidän jäännöksiään haudattiin turvaan muualle. Niitä alettiin palauttaa Saint-Denisiin vallankumouksen jälkeen 1800-luvulla ja muistomerkit viimeisteltiin 1950-luvulta lähtien.

Nyt Saint-Denisin basilika on turistikohde, jossa vierailee tuhansia matkaajia vuosittain.

”Mutta jalkapalloturisteja täällä ei näy”, kirkon leveäharteinen ovenvartija sanoo. Hänen etunimensä on Arcade. Sukunimeään hän ei kerro, syystä tai toisesta, niin kuin ei moni muukaan Saint-Denisissä päin.

Pyhimys Denisin basilika kohoaa aukiolla Rue de la Republiquen päässä. Kirkkoaukion laidalla on kahviloita ja tori, kadun varrella kauppoja, putiikkeja ja posti. Tavallisena arkipäivänä väkeä on liikkeellä runsaasti. Suurin osa heistä on pohjoisafrikkalaista alkuperää.

Torikaupassa myydään hedelmiä, ainakin kymmentä eri perunalajiketta ja puolimetrisiä melonin lohmuja: vaatteita, pesuaineita, hajuvesiä, ihan mitä vain – tai ainakin vähän kaikkea.

Rue de la Republiquen varrella, eräässä kadunkulmassa postia vastapäätä, on talo, jonka toisen ja kolmannen kerroksen ikkunoiden yläpuolelta seinä on mustunut. Ikkunoissa on luodinreikiä. Yhdessä useampikin. Ihme, ettei se ole hajonnut kokonaan.

Ikkunat kuuluvat asuntoon, jossa Pariisin marraskuun terrori-iskujen pääsuunnittelija Abdelhamid Abaaoud ja hänen serkkunsa Hasna Ait Boulache sekä yksi iskujen ampujista, Chakib Akrouh, piileskelivät.

Saint-Denisillä on pariisilaisten keskuudessa maine esikaupunkina, jonka tietyille alueille ei iltaisin kannata mennä, eikä oikein päivisinkään, ja jossa asuvat nuoret valehtelevat töitä hakiessaan osoitteensa muualle, että pääsisivät hakuun edes mukaan. Se on seutua, jossa talouden alamäet ovat tuntuneet erityisen rajuina.

Suuret autotehtaat Peugeot ja Renault houkuttelivat entisistä Ranskan siirtomaista runsaasti työvoimaa Saint-Denisiin 1960-luvulta lähtien. Jo seuraavalla vuosikymmenellä iskivät lama, sitä seurannut työttömyys ja kasvava sosiaalinen eriarvoisuus.

Hyvinä aikoina autotyöläisille rakennettiin halpoja asuntoja tuhansittain. Kerrostaloalueet reunustavat kaupungin keskustaa edelleen, mutta työpaikat ovat ajat sitten kadonneet.

Terroristien käyttämään asuntoon Ranskan poliisi iski 18. marraskuuta viime vuonna. Abaaoud ja Akhrouh tapettiin, ja Boulache räjäytti itsensä. Muut asunnossa olleet pidätettiin terrorismista epäiltyinä. Tulitaistelu kesti useita tunteja.

Paikalta on matkaa Saint-Denisin Basilikalle ja hallitsijoiden haudoille alle 500 metriä. Basilikan sisällä Jared Miller kuvaa Justine Milleriä kuningas Ludvig XII:n hautapaaden äärellä. Nuori pari asuu Utahissa Yhdysvalloissa. Ranskaan he ovat tulleet tapaamaan Justinen vanhempia.

”Ai jalkapallo? Ei, emme tulleet sen takia.”

Jalkapalloturistien riennot ja pyhiinvaelluskohteet ovat toisaalla.

Kahvila Le Khédive sijaitsee kirjailija Victor Hugon nimeä kantavan kirkkoaukion laidalla. Sen omistaja on Sid Ould-Moussa, on ollut jo kuusitoista vuotta.

Ould-Moussa on jykevä keski-ikäinen mies, sellainen, jonka elämässä yllätykset ovat joko ylellisyyttä tai sitten teettävät julmetusti töitä.

”Kun Islanti ja Itävalta pelasivat Stade de Francella, itävaltalaiset valtasivat koko paikan ja meiltä loppui olut. Itävaltalaiset joivat kaiken! Sitä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin”, Ould-Moussa kertoo.

Pienellä bisneksellä on ollut jalkapallon EM-kisojen aikana Saint-Denisissä hyvät ajat, jotka jatkuvat, kun Ranska kohtaa sunnuntaina loppuottelussa Portugalin Stade de Francella.

”Stadionille on tästä 15 minuutin kävelymatka. Siksi fanit tulevat ensin tänne”, Ould-Moussa sanoo.

Fanit juovat muutaman oluen, syövät ja ovat sen jälkeen valmiita vaeltamaan ranskalaisen jalkapalloilun pyhäkköön ohi suuryhtiöiden konttoreiden – ja ohi basilikan ja hautojen, joissa vanhat hallitsijat hiljaisina lepäävät.

Nikolai Jakobsen
Saint-Denisin kauppakatu Rue de la Republique johtaa kohti Pyhän Denisin basilikaa, jonne on haudattu suurin osa Ranskan kuninkaallisista.
Saint-Denisin kauppakatu Rue de la Republique johtaa kohti Pyhän Denisin basilikaa, jonne on haudattu suurin osa Ranskan kuninkaallisista.
Nikolai Jakobsen
Sid Ould-Moussa on pitänyt kahvilaa Saint-Denisin keskustassa kuusitoista vuotta. Jalkapallon EM-kisat ovat olleet hyvää bisnestä.
Sid Ould-Moussa on pitänyt kahvilaa Saint-Denisin keskustassa kuusitoista vuotta. Jalkapallon EM-kisat ovat olleet hyvää bisnestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!