Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristian Bäck – Suomen pituushypyn ihmepoika

Amerikkalaiset yliopistot houkuttelevat vaasalaista riveihinsä, mutta toistaiseksi turhaan.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kristian Bäck halusi ennen jalkapalloilijaksi, mutta neljä vuotta sitten lajiksi vakiintui pituushyppy. Amsterdamin EM-kisoissa hän venytti viidenneksi.
Kristian Bäck halusi ennen jalkapalloilijaksi, mutta neljä vuotta sitten lajiksi vakiintui pituushyppy. Amsterdamin EM-kisoissa hän venytti viidenneksi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Amsterdam

Tuli täysin puskista. Kukapa olisi uskonut? Ihmepoika.

Todella monella meni sormi suuhun, kun Kristian Bäck sijoittui yllättäen viidenneksi yleisurheilun EM-kisojen pituushypyssä.

Reilu viikko sitten Bäck oli Suomen kolmanneksi paras pituushyppääjä, jonka ennätys oli 795 senttiä.

Sitten Amsterdamiin valittu Eero Haapala loukkasi akillesjänteensä ja joutui sivuun EM-ryhmästä. Kisoissa Suomen ykköshyppääjä Henri Väyrynen jäi karsintaan. Bäck sen sijaan porskutti loppukilpailuun, jossa hän jäi torstai-iltana harmittavat kaksi senttiä pronssista.

”Tavoitteena oli päästä finaaliin. Mitali oli otettavissa”, sanoi Bäck, joka palasi eilen perjantaina kotiinsa Vaasaan.

Viikonloppuna hän tavoittelee Jämsässä Rion olympialaisten rajaa 815. Pääsy olympialaisiin olisi kova juttu 19-vuotiaalle varusmiehelle. Aikaa tuloksen tekoon on vain ensi maanantaihin.

Bäckin kehitys on ollut melkoista lentoa. Äitinsä, entisen kolmiloikkaajan Natalia Kilpeläisen kautta hän on ollut pienestä pitäen yleisurheilukentillä, mutta tosissaan hän on harjoitellut pituushyppyä vasta nelisen vuotta.

Viime vuonna hänen ennätyksensä oli 750 ja sitä ennen 716. ”Lähdimme nollasta liikkeelle. Joka vuosi on tullut lähes puoli metriä lisää pituutta hyppyihin”, sanoo valmentaja Mikael Bäck.

Valmennus on perheessä tiimityötä. Vanhemmat ovat usein mukana treeneissä.

Valmentajan mukaan Kristian on hyvin määrätietoinen ja ahkera harjoittelija. Samaa sanovat Santahaminan urheilukoulun valmentajat, jotka seuraavat hänen harjoitteluaan varusmiespalveluksessa.

”Kristian odottaa ohjeita. Kisan aikana sparraan häntä koko ajan ja annan teknisiä ohjeita. Tekniikassa on paljon kehitettävää. Hän vähän arkailee ponnistuksessa, ettei astu hyppyä yli”, Mikael Bäck sanoo.

EM-kisojen loppukilpailussa Bäck joutui säätämään askelmerkkejään. ”Ensimmäinen hyppy oli hyvä, mutta yliastuttu. Kristian haki riskillä nappihyppyä.”

Bäckin tavoitteena on urheilla ammatikseen. Hän aloittaa syksyllä armeijan jälkeen opinnot Vaasan ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiolinjalla. ”Urheilun ulkopuolella olen aika laiska”, Bäck sanoo.

Hän on saanut pari tarjousta yhdysvaltalaisesta yliopistosta. Se on ajankohtaista aikaisintaan ensi kesänä. ”Nyt näyttää, etten lähde. Valmennus on Suomessa vanhempien kautta hyvällä mallilla.”

Urheilussa Bäck pitää esikuvanaan Tero Pitkämäkeä. ”Hän ei tee show’ta menestyksestään. Tykkään hänen tyylistään.”

Entä pituushypyn vuoden 2005 MM-mitalisti Tommi Evilä? ”Aion hypätä paremmin kuin Evilä, mutten pidä häntä esikuvanani.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?