Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

7 kenialaista, 2 jamaikalaista, kuubalainen – ostourheilijat siivittivät Turkin EM-kisojen mitalitilaston kärkeen

Urheilu
 
MICHAEL KOOREN / Reuters
Yasmani Copello Escobar vei EM-kultaa 400 metrin aidoissa.
Yasmani Copello Escobar vei EM-kultaa 400 metrin aidoissa. Kuva: MICHAEL KOOREN / Reuters

Turkki keikkuu yllättäen yleisurheilun EM-kisojen mitalitilaston kärkipaikalla saalistettuaan kolme kultaa, neljä hopeaa ja yhden pronssin ennen lauantai-illan loppukilpailuja.

Ihan puhtailla keinoilla menestys ei kuitenkaan ole tullut, sillä Turkin joukkueen menestyjät ovat yhtä lukuun ottamatta kaikki saaneet maan kansalaisuuden ja edustusoikeuden ilman selviä siteitä maahan.

Joukkueessa on Amsterdamin kisoissa muun muassa seitsemän entistä kenialaista, kaksi jamaikalaista, etiopialainen, kuubalainen, eteläafrikkalainen, azerbaidžanilainen ja ukrainalainen urheilija. Ja menestystä on tullut.

Miesten 10 000 metrillä Turkki sai juhlia kaksoisvoittoa, kun kaksi entistä kenialaista juhlivat radalla. Paul Kipkosgei Kemboi, nykyiseltä nimeltään Polat Kemboi Arikan vei kultaa ennen Ali Kayaa, joka tunnettiin ennen nimellä Stephen Kiprotich.

Oskari Mörö jäi niukasti EM-pronssimitalista ja oli neljäs 400 metrin aidoissa. Kilpailun voitti entinen kuubalainen Yasmani Copello Escobar.

Kenialaistaustainen 19-vuotias Vivian Jemutai toi Turkille EM-kullan naisten kymppitonnilla nimellä Yasemin Can.

Azerbaidžanista tullut Ramil Guliyev otti hopeaa miesten 200 metrillä, nimellä Jak Ali Harvey kilpaileva entinen jamaikalainen Jacques Harvey puolestaan oli toiseksi nopein 100 metrillä. Myös Armas Kaya, eli entiseltä kenialaiselta nimeltään Amos Kibitok, otti hopeaa 3 000 metrin esteissä.

Ainoa turkkilaissyntyinen mitalisti ennen lauantai-illan loppukilpailuja oli naisten kuulantyönnöstä pronssia ottanut Emel Dereli.

Ostourheilijoiden käyttö ei ole uutta yleisurheilun arvokisoissa, sillä etenkin rikas öljyvaltio Qatar on niittänyt menestystä arvokisojen juoksumatkoilla kenialaistaustaisilla urheilijoilla. Nyt Turkki on päättänyt astella samalle polulle.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöjen mukaan urheilija saa kilpailla toisen maan väreissä oltuaan edustamatta lähtömaata 12 kuukauden ajan. Jos lähtömaa vastustaa siirtoa, joutuu urheilija odottamaan kolme vuotta edustusoikeuttaan.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Copello Escobar (oik.) toi Turkille yhden kullan lisää EM-kisoissa. Oskari Mörö juoksi neljänneksi.
Copello Escobar (oik.) toi Turkille yhden kullan lisää EM-kisoissa. Oskari Mörö juoksi neljänneksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!