Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon EM-finaali on enemmän kuin Ronaldon ja Griezmannin kaksintaistelu

EM-turnauksen loppuottelussa kohtaavat taktisesti taitavat joukkueet, joiden peli on parantunut turnauksen edetessä.

Urheilu
 

Pariisi

Lauantaina aamupäivällä Ranskan valmentaja Didier Deschamps esitteli Stade de Francella järjestetyssä lehdistötilaisuudessa oman versionsa vanhasta sanonnasta ”alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo”– ehkä.

”Portugali on laadukas joukkue. Ei ole sattumaa, että he ovat loppuottelussa”, hän totesi. ”Heidän peliään arvosteltiin turnauksen alussa niin kuin meidänkin. He ovat loppuottelussa niin kuin mekin.”

Totta. Molempien joukkueiden peli on parantunut turnauksen edetessä. Samoin joukkueiden suurimpien tähtien.

Portugalin ja Islannin välisen ottelun perusteella olisi voinut ennustaa, ettei Cristiano Ronaldo tee turnauksessa maaliakaan. Niin huonoa viimeistely oli. Antoine Griezmann taas näytti väsyneeltä pitkän kauden jälkeen, ja pääosan joukkueessa vei Dimitri Payet.

Toisin on nyt. Griezmann ja Ronaldo ovat turnauksen kaksi tärkeintä pelaajaa.

Molempien tähtien tukena on toimiva joukkue. Tai oikeammin: sekä Ronaldo että Griezmann ovat merkittäviä tekijöitä toimivissa joukkueissa. Kumpikin joukkue kykenee eliminoimaan vastustajan vahvuuksia ja hyödyntämään heikkouksia.

Välierässä Walesia vastaan Portugali tukki 4–4–2-ryhmityksen keskialueen timanttimuodostelmalla walesilaisten syöttölinjat eteenpäin ja teki puolustuksensa murtamisesta erittäin vaikeaa. Tulos näkyi taululla ottelun jälkeen. Portugali voitti 2–0.

”En sano, että Portugali vain puolustaa. He luottavat suuresti nopeisiin hyökkääjiinsä Ronaldoon ja Naniin. He eivät yritä voittaa palloa ylhäällä vastustajan puolustusalueella vaan pyrkivät iskemään nopeasti vastaan”, Deschamps sanoi.

Walesia vastaan Ronaldo ja Nani hoitivat oman osuutensa puolustamisesta viimeiseen asti ja tekivät maalin mieheen.

Valmentaja Fernando Santos lupasi heti ottelun jälkeen, että Portugali analysoi huolellisesti finaalivastustajan pelitavan ja päättää sitten, miten pelaa.

”Portugalilla on aina pelisuunnitelma. Aina”, hän painotti.

Oleellista Santosin kommentissa on nimenomaan painokkuus, jolla hän asian esitti. Pelisuunnitelmalla ei ole merkitystä, jos siitä ei kentällä pidetä kiinni.

EM-turnauksessa Portugali on ryhmityksellään, ja varsinkin keskikentän pelaajien yhtenäisillä liikkeillä, kyennyt katkaisemaan tehokkaasti vastustajan pallollisen pelaajan yhteydet oman joukkueensa muihin pelaajiin. Portugali on toiminut ikään kuin valkosoluryhmä ja eristänyt vastustajan pallollisen pelin bakteerit pois haava-alueilta.

Esimerkiksi Wales pääsi harvoin Portugalin alueen sydämeen tai puolustuslinjan taakse. Gareth Balen muutamaa yritystä lukuun ottamatta peli pyöri kentän reunoilla tai Portugalin ryhmityksen edessä, eikä sieltä maaleja tehdä.

Jos Ranska haluaa voittaa loppuottelun, sen täytyy löytää tie Portugalin ryhmityksen sisään ja puolustuslinjan taakse parhaille maalintekopaikoille.

”Meillä ei ole ollut mahdollisuutta työstää taktiikkaamme välierän jälkeen finaalia varten. Kyse on ollut ruumiin ja mielen saamisesta ottelukuntoon”, valmentaja Deschamps sanoi lauantaina.

Uskokaa, jos huvittaa. Tuskin Deschamps on makoillut hierontapöydällä 36 tuntia yhteen putkeen. Hän on varmasti ammentanut Portugalista kaiken opin, mitä saada voi, ja pannut merkille esimerkiksi kerrat, jolloin Wales pääsi Portugalin puolustusmuodon sisään. Tilanteet syntyivät joko Balen päättäväisestä kuljetuksesta tai oikein ajoitetusta liikkeestä ja syötöstä Portugalin puolustuslinjan taakse.

Ranskan keskikentällä sekä Moussa Sissoko, Blaise Matuidi että Paul Pogba pystyvät tarvittaessa ohittamaan useita pelaajia voimakkailla kuljetuksillaan.

Välierässä Saksaa vastaan ne toimivat vastahyökkäyksissä hyvin. Jos ja kun Portugali kuitenkin vetäytyy pallon menetyksen jälkeen nopeasti syvälle omalle alueelleen, väylien löytämisestä tulee hankalaa.

Ranskan toinen mahdollisuus voisi olla samankaltainen kuin ottelussa Islantia vastaan: keskialueen ylimiehittäminen, alueellisten ylivoimien luominen ja nopeat syöttöyhdistelmät puolustuksesta tai keskialueelta hyökkääjän pudotuksen kautta eteenpäin laidoille – tai parhaassa tapauksessa Portugalin puolustuslinjaan syntyvään tyhjään tilaan.

Griezmann ja Payet havaitsevat kentälle syntyvät tyhjät tilat ja liikkuvat niihin oikeaan aikaan. He kykenevät myös tekemään tilaa muille. Siksi Portugalin on erittäin vaikea sulkea heitä pelin ulkopuolelle.

Jos kaksikko saa riittävästi tukea keskikentältä ja laitapuolustajilta, ylivoiman ja tilan luominen Portugalin puolustusryhmityksen sisään saattaa onnistua.

Varmaa on, että EM-loppuottelusta ei tule kahden seiskan, Ronaldon ja Griezmannin, kaksintaistelua, niin hyviä kuin he molemmat ovatkin.

”Antoine on riippuvainen joukkueesta. Hän ei ole pelkkä solisti”, kuten Didier Deschamps lauantaina huomautti. Sama pätee Ronaldoon.

Loppuottelua ei myöskään ratkaise kotiyleisö, vaikka sen tuki Ranskalle arvokasta onkin. Eikä onnikaan yksin auta, vaikka urheilussa sitä usein tarvitaankin.

Loppuottelun ratkaisee – niin mikä? Sen näemme tänä sunnuntaisena iltana.

Oikaisu: Jutun Grafiikassa väitetään virheellisesti, että Ranska voitti Irlannin 2–1 neljännesvälierissä vasta rangaistuspotkukisan jälkeen. Ranska voitti ottelun 2–1 vasrsinaisella peliajalla.

Oikaisu (HS 11.7.2016): Jalkapallon EM-finaalia käsittelevässä jutussa sunnuntaina 10.7. oli virhe. Jutun stadionkuvassa ei ollut EM-finaalin päänäyttämö Stade de France, vaan Lyonin Grand Stade -stadion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?