Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-kisojen topit ja flopit: Islannin huuma, Venäjän fanit

Jalkapallon EM-kisat saatiin sunnuntaina päätökseen, ja on aika nostaa esiin Ranskan viheriöiltä ja niiden ulkopuolelta mieleen jääneitä asioita. HS esittelee turnauksen topit ja flopit.

Urheilu
 
Christian Hartmann / Reuters
Islannin joukkue kiitti kannattajiaan hävityn puolivälieräottelun jälkeen.
Islannin joukkue kiitti kannattajiaan hävityn puolivälieräottelun jälkeen. Kuva: Christian Hartmann / Reuters
Topit
Ilmiö

Islanti. Valinnasta kisojen ilmiöksi ei synny edes kisaa. Se on Islanti: joukkue, fanit ja kotiyleisö yhdessä. Kun 99,8 prosenttia kotiin jääneestä kansasta istuu television ääressä (alle 300 ihmistä ei katsonut) jännittämässä Islannin ja Englannin puolivälieräottelua ja loput ovat matkustaneet Ranskaan, kyse on ILMIÖSTÄ, halusta elää mukana yhteistä hetkeä, joka ei enää koskaan toistu.

Islannin joukkue ja fanit voittivat puolelleen sydämiä ympäri Eurooppaa, monille suomalaisille he olivat kuin omia poikia, toivon kipinä, altavastaajia, joista tuli sankareita. HU! – HU! – HU!

Valmentaja

Antonio Conte. Antonio Conte kokosi ja valmensi EM-lopputurnaukseen taistelevan Italian joukkueen. Turnauksen alusta asti hän hoki, että joukkueesta puuttuvat suuret tähdet, ja voittaakseen Italia tarvitsee jotain muuta.

Se muu syntyi yhtenäisyydestä, taktisesta osaamisesta ja halusta tehdä kentällä valtavasti töitä. Tärkein osa joukkuetta oli Conte itse. Talvi näyttää, miten hän pärjää Chelsean valmentajana. Ennusmerkit ovat hyvät.

Ryhmitys

3–5–2. Jokaisessa suuressa kansainvälisessä jalkapalloturnauksessa jokin pelin taktiikkaan liittyvä asia nousee suuren yleisön tietoisuuteen ikään kuin ensimmäistä kertaa. Ranskan EM-kisoissa se oli pelaajien kenttäryhmitys, jota kuvataan numeroyhdistelmällä 3–5–2. Ryhmityksessä on kolme puolustajaa, viisi keskialueen pelaajaa ja kaksi hyökkääjää.

Ryhmityksen kulta-ajaksi ­sanotaan 1980-luvun puolta väliä ja loppupuolta – etenkin ­Italiassa, joten olkoot Ranskan EM-kisat sitten ryhmityksen ­renessanssikausi.

Ranskan kisoissa 3–5–2:ta käyttivät menestyksekkäästi sekä Wales, Italia että Saksa, jälkimmäiset kaksi jopa toisiaan vastaan.

Joukkue

Wales. Mestaruudet ovat aina mestaruuksia, totta kai, mutta kisojen positiivisimpia joukkueita olivat ensikertalaiset Islanti ja Wales. HS:n valinta kisojen joukkueeksi on näistä kahdesta parempaa jalkapalloa pelannut ja välieriin asti edennyt Wales.

Hyvien ammattilaisten, Gareth Balen ja loistavasti onnistuneen valmentajan Chris Colemanin muodostama ryhmä näytti, mihin päättäväisyydellä, hyvällä itseluottamuksella ja taktisella osaamisella voi päästä. Taktisen pelin Wales hävisi vasta välierässä Portugalia vastaan.

Parhaat pelaajat

Gareth Bale. Walesilainen halusi viedä maansa EM-loppuotteluun. Siis todella halusi. Hän oli erinomainen läpi turnauksen, ja välierässä Portugalia vastaan hän käytti kaiken osaamisensa nostaakseen Walesin mukaan peliin. Walesin tähti on yhdistelmä hurjaa nopeuskestävyyttä, voimaa ja hupputaitavaa jalkapalloilijaa, eräänlainen nykyfutaajan prototyyppi.

Antoine Griezmann. Ranskan kevyesti liikkuva hyökkääjä laukoi itsensä suoraa päätä EM-kisojen historiaan välierässä Saksaa vastaan. Ranska voitti Saksan ensimmäisen kerran arvokisoissa sitten vuoden 1958, ja Griezmann nousi toiseksi eniten yhdessä EM-turnauksessa maaleja tehneeksi pelaajaksi.

Cristiano Ronaldo. Miestä ei kannata enää sanoa huonoksi joukkuepelaajaksi. Se ei olisi totta. Portugalin kapteenina hänestä on kasvanut oman joukkueensa eteen kurinalaisesti töitä tekevä pelaaja, joka kykenee edelleen myös ratkaisemaan otteluita taidoillaan. Ilman häntä Portugali ei olisi mennyt loppuotteluun.

Hienoin maali

Xherdan Shaqiri. EM-kisojen hienoimmaksi maaliksi olisi tarjolla monta ehdokasta. Italian Emanuele Giaccherinin osuma Belgian verkkoon Leonardo Bonuccin 50 metrin millintarkan syötön jälkeen oli ehdottomasti yksi komeimmista.

Cristiano Ronaldo avasi maalitilinsä Unkaria vastaan taidokkaalla kantapääosumalla, eikä Wales-välierän huikea puskumaalikaan ruma ollut.

Taidokkain yksilösuoritus oli kuitenkin Sveitsin Xherdan Shaqirin tasoitusmaali neljännesvälierässä Puolaa vastaan. Eren Derdiyok lähetti keskityksen, ja Shaqiri laukoi hieman taakse tulleen pallon saksipotkulla lähes rangaistusalueen rajalta tolpan kautta verkkoon.

Ottelun 82. minuutilla tullut osuma vei ottelun jatkoajalle, ja lopulta Sveitsi putosi rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Yleisö

2 miljardia katsojaa. Vanhaa kärpässanontaa positiivisesti mukaillen: Yli kaksi miljardia televisiokatsojaa ja yli kaksi miljoonaa fania stadioneilla ympäri Ranskaa eivät voi olla väärässä - futis on ihanaa!

Flopit
Huligaanit

Venäjän fanit. EM-kisojen väkivaltaisimmat ja typerimmät tappelut koettiin kisojen alkulohkojen aikana Englanti-ottelun jälkeen. Käytös oli erittäin huonoa näytöstä tulevien jalkapallon MM-kisojen järjestelyjä ajatellen. Kuka tahtoisi lippuja isäntämaan matseihin? Kaiken lisäksi Venäjä jäi nyt EM-kisoissa lohkonsa jumboksi.

Eikä englantilaisillakaan ole aihetta hymyyn. Tappelijat pilasivat englantilaisten kannattajien viime vuosina siistiytynyttä mainetta, ja kun oma joukkue vielä alisuoritti jälleen, eipä paljon naurata.

Lentopallotorjunnat

Saksa. Joukkue päästi turnauksessa vain kolme maalia, joista kaksi tuli rangaistuspotkuista. Italiaa vastaan Jerome Boateng pysäytti pallon lentopallotyylisellä kahden käden torjunnalla, ja Ranska-välierässä kapteeni Bastian Schweinsteiger syöksyi pääpalloon käsi edellä.

Kisojen pelillisesti vakuuttavimman joukkueen olisi kuvitellut valmistautuvan niin huolellisesti, että moiset lapsukset olisi karsittu viimeistään ensimmäisen virheen jälkeen.

Huonoin kommentti

Cristiano Ronaldo. Tähtipelaaja aloitti turnauksen takkuillen, ja Portugali jäi 1–1-tasapeliin avausottelussaan Islantia vastaan. Ronaldo osoitti turhautuneena huonoa urheiluhenkeä ja surkeaa kapteenin esimerkkiä leimaten Islannin pelityylin ”pienen maan mentaliteetiksi”, jolla ei tulla saavuttamaan mitään. Puolivälieräpaikka ja kisojen suurimman yllättäjän titteli ovat varmasti saaneet Ronaldon harkitsemaan sanojaan.

Hengettömin esitys

Espanja. Espanjalta odotettiin kasvojenpesua surkeasti sujuneiden vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen. Joukkue väläytteli ajoittain, mutta ensin tiiviisti pelannut Kroatia lähetti Espanjan Italiaa vastaan, joka passitti La Rojan kotimatkalle.

Alvaro Morata oli joukkueen harvoja onnistujia, mutta ratkaisupeleissä kärkipelaaja vaipui muiden tasolle.

Janoiset fanit

Itävalta. Iloiset itävaltalaiset joivat Saint-Denisissä baarin tyhjäksi ennen Islanti-ottelua. Soo, soo! Ei kaikkea saa juoda, muillekin pitää jättää!

Christian Hartmann / Reuters
Antonio Conte (vas.) teki Italiasta yhtenäisen joukkueen.
Antonio Conte (vas.) teki Italiasta yhtenäisen joukkueen.
Christian Hartmann / Reuters
Saksan Jerome Boateng valmiina torjuntaan.
Saksan Jerome Boateng valmiina torjuntaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!