Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain Oskari Mörö rynnisti uutena Rioon

Pikajuoksujen rankingsääntö oli EM-kisojen suurin epäonnistuja.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Oskari Mörö juoksi 400 metrin aitajuoksussa alku erän, välierän ja finaalin. Euroopan mestari, Kuubasta Turkkiin ostetun Yasmani Copello Escobarin (oik.) viidenneksi tulleen Britannian Rhys Williamsin ei tarvinnut juosta lainkaan alkuerissä.
Oskari Mörö juoksi 400 metrin aitajuoksussa alku erän, välierän ja finaalin. Euroopan mestari, Kuubasta Turkkiin ostetun Yasmani Copello Escobarin (oik.) viidenneksi tulleen Britannian Rhys Williamsin ei tarvinnut juosta lainkaan alkuerissä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Amsterdam

Vain aitajuoksija Oskari Mörö nousi EM-kisoissa uutena yleisurheilijana Suomen Rion kesäolympialaisten joukkueeseen.

Tänään maanantaina on viimeinen päivä rikkoa Rion rajoja. Naiskeihäänheittäjät käyvät rajan (62 metriä) kimppuun Kuortaneella ja naismoukarinheittäjät (71 m) Helsingissä. Kristian Bäck tavoittelee pituudessa vain 815 sentin tulosta Vantaalla.

Tällä hetkellä Rioon on lähdössä viisitoista suomalaista yleisurheilijaa, kahdeksan miestä ja seitsemän naista. Lisäksi moukarinheittäjä Tuomas Seppänen ja estejuoksija Camilla Richardsson voivat päästä mukaan rankingsijoitustensa perusteella.

Tiedot lisäpaikoista tulevat tietoon myöhemmin tällä viikolla, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF saa Rion osanottajalistat kuntoon.

Neljä vuotta sitten Lontoon kesäolympialaisissa Suomesta oli mukana seitsemäntoista yleisurheilijaa. Vuonna 2008 Pekingissä oli 20 yleisurheilijaa ja 2004 Ateenassa 2. Trendi on ollut laskeva.

Mitaliodotukset ovat edelleen kahden keihäänheittäjän harteilla, eikä sekään ole varmaa, kuten EM-kisat Amsterdamissa osoittivat.

Antti Ruuskanen satutti kylkensä ja pitää heittotaukoa. Tero Pitkämäki voi pahoin ja sai varmuudeksi antibioottikuurin. Ari Mannio ja Teemu Wirkkala heittävät kolmannesta keihäspaikasta kahden viikon päästä Kalevan kisoissa Oulussa.

Mitä yleisurheilun EM-kisoista jäi käteen? Etukäteen oli jo selvää, että mitali on kovan työn takana.

Suomen joukkueessa oli 37 urheilijaa, joista 35:lle EM-kisat olivat yksi kauden kohokohdista. Tavoitteena oli vähintään kymmenen pistesijaa eli sijoitus kahdeksan joukkoon. Nyt niitä tuli neljä ja Ruuskasen ”ronssi”.

Ruuskasen (3.) ja Mörön (4.) ohella onnistujia olivat pituushyppääjä Kristian Bäck (5.), seiväshyppääjä Wilma Murto (7.), moukarimies David Söderberg (7.), kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä (9.) ja keihäänheittäjä Jenni Kangas (9.).

Pika-aiturit Elma Lakka ja Reetta Hurske ja 400 metrin aitajuoksija Hilla Uusimäki juoksivat ennätyksensä. Kaikilta hyvät EM-debyytit ja lupaava tulevaisuus edessä.

Pitkämäen kisankunto jäi oksentelun takia epäselväksi. Rioon valituista kestävyysjuoksija Johanna Peiposella oli paha rasitusvamma ja hänen osallistumisensa olympialaisiin voi olla jopa vaakalaudalla.

Alisuorittajien lista on lähes yhtä pitkä kuin onnistujien. Aitajuoksija Jussi Kanervo oli väsynyt kaikista kisoistaan Amerikassa. Pituushyppääjä Henri Väyrynen, kuulantyöntäjä Arttu Kangas ja keihäänheittäjä Ari Mannio jäivät kauaksi tasostaan.

Nooralotta Neziri tuli Amsterdamiin tilastojen viitosena, mutta loppukilpailu jäi jälleen haaveeksi. Nezirillä oli alkavaa flunssaa, joka saattoi verottaa puuttuvat sekunnin sadasosat.

Estejuoksija Sandra Eriksson kärsi loppukilpailuissa jälleen pahoista allergiaoireista.

Minna Nikkaselta odotettiin pistesijaa seiväshypyssä. Tulos 445 senttiä ja yhdeksäs sija olivat häneltä takapakkia.

Kaikista pahin epäonnistuminen sattui kuitenkin EM-kisojen uusituissa säännöissä.

Pikajuoksujen rankingsääntö oli susi jo syntyessään. Sen perusteella tilaston kaksitoista parasta juoksijaa selvisivät suoraan välieriin.

”Helvetin huonolta kuulostaa, kun pari vuotta sitten Kuubasta Turkin väreihin ostettu juoksija oikoo suoraan välieriin”, Mörön valmentaja Atte Pettinen sanoi sen, mitä muutkin ajattelivat.

IAAF:n sääntöjen mukaan jokaiselle urheilijalle pitää taata samanlainen ja oikeudenmukainen kohtelu. Rankingsääntö on vastoin tätä periaatetta.

Mörö olisi voinut nousta 400 metrin aidoissa palkintopallille, jos hänen ei olisi tarvinnut juosta yhtä erää enemmän kuin mitalistien.

Rankingsäännön tarkoituksena on tiivistää ilta kahteen tuntiin. Niin sanelee televisio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!