Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-kisapelit näyttivät mitä fanius merkitsee

Urheilu
 
Erkki Kylmänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Helle. Taisi taivaskin pitää siitä, että jalkapallon EM-turnauksen isäntämaa Ranska eteni loppuotteluun. Tai sitten kyse on vain säästä. Kun loppuottelupäivä kaartui iltaan, lämpömittarit näyttivät Saint-Denisissä ja Pariisissa 30 astetta tai yli.

Ranskan ja Portugalin fanit kerääntyivät Stade de Francen tienoille jo tunteja ennen ottelua. Erään kisabaarin edessä hoilotti ranskalaisportugalilainen futiskuoro. Ensin kajahti Marseljeesi, sitten Portugalin kannatuslaulu. Stadionilla odotti jaettu kokemus.

Jalkapallon EM-kisat ovat olleet fanien kisat. Ne ovat olleet sitä erityisesti Ranskassa, Islannissa, Walesissa, mestaruuden vieneessä Portugalissa, mutta myös Suomessa, siitä viimeistään Islannin menestys piti huolen.

Turnauksen pienimmän maan joukkue vei sydämiä muuallakin kuin kotimaassaan. Kun Islannin fanit lauloivat kiitokseksi omilleen Stade de Francella vielä puoli tuntia Ranskaa vastaan pelatun ottelun jälkeen, vaikka turpiin oli tullut 5–2, istuin kuuntelemassa ja mietin: jos henkinen islantilaisuus valtaisi urheilukisojen katsomot ympäri maailmaa, kaikilla urheilijoilla olisi helpompaa.

Olen samaa mieltä edelleen. Kun seuraavan kerran menen urheilutapahtumaan, oli sitten kyse pojan joukkueen pelistä tai Suomi–Ruotsi -maaottelusta, ajattelen islantilaisia, sitä mitä kannustaminen ja joukkueen mukana eläminen tarkoittavat.

Ranskalaisille EM-kisat ovat suuri voitto, vaikka mestaruutta ei tullutkaan. Kisojen tappiosarakkeessa näkyvät ainoastaan venäläisten ja englantilaisten huligaanien tappelut ja muu ääliökäytös.

Limogesin yliopiston tutkijoiden mukaan turnaus jättää Ranskaan noin 1,2 miljardia euroa. Se on paljon, ja erityisen paljon se on sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoisuuden repimän Saint-Denisin kaltaisilla alueilla.

Loppuottelustadionilta Stade de Francelta on vain parin kilometrin matka maailmojen törmäyspisteeseen, turhautumiseen, työttömyyteen ja näköalattomuuteen. Toivon, ettei se unohdu.

Jalkapallon suurkisoissa supertähtien kategoriaan nousee aina joku uusi nimi, kuten täällä Ranskassa Antoine Griezmann, josta espanjalainen akatemia ja La Liga ovat jalostaneet loistavan nykyaikaisen hyökkääjän.

Jalkapalloturnauksia ei kuitenkaan voita suurin tähti vaan paras joukkue, kuten Walesin valmentaja Chris Coleman eräässä lehdistötilaisuudessa muistutti.

Fanien lisäksi ensimmäiset 24 maan kisat ovat olleet uusien maiden kisat. Ensikertalaisina kisoihin päässeet maat näyttivät, että ne kuuluvat turnaukseen, että ne ovat valmiita mittaamaan taitojaan parhaita vastaan ja pärjäämään – futishulluutta ylistävine faneineen päivineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!