Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugali ei antanut periksi – palkintona Euroopan mestaruus

Portugalin kapteeni Cristiano Ronaldo itki EM-finaalissa taas. Tällä kertaa ensin tuskasta, sitten ilosta, kun Portugali juhli maan ensimmäistä aikuisten mestaruutta.

Erkki Kylmänen HS

Portugali–Ranska ja. 1–0

Saint-Denis

Jalkapallon EM-turnauksessa Portugali on ollut ihmeellinen joukkue aivan turnauksen alusta loppuottelun viimeisille minuuteille asti. Fernando Santosin valmentama ryhmä ei vain suostunut häviämään, ei edes ilman Cristiano Ronaldoa, ei millään, vaikka usein otteluissa näytti siltä kuin parempi joukkue olisi ollut vastustaja.

Mutta Portugali jaksoi. Mestariksi asti.

Sunnuntai-illan loppuottelussa Ranska oli hallitsevanpi joukkue 90 minuuttia, mutta kun jatkoaika alkoi, peli kääntyi minuutti minuutilta Portugalin hyväksi, ja 109 minuutin pelin jälkeen iski vaihdosta kentälle tullut Éder.

Hän kuljetti pallon röyhkeästi vasemmalta kohti kentän keskustaa ja laukoi Ranskan rangaistusalueen ulkopuolelta matalan laukauksen Ranskan maalin alanurkkaan. Ranskan maalivahti Hugo Lloris venytti kättään minkä pystyi, mutta ei voinut tarkalle vedolle mitään.

Kun ottelu päättyi, Cristiano Ronaldo makasi Portugalin vaihtopenkin edessä selällään. Noin 90 minuuttia aiemmin hän oli maannut selällään paareilla ja itkenyt. Nyt kyyneleet tulivat vasta fanikulmauksessa, ilosta ja ilman paitaa.

Se oli Cristiano Ronaldon kolmas itku EM-finaaleissa. Yhdeksäntoistavuotiaana hän itki tappiota Kreikalle vuoden 2004 kotikisojen loppuottelussa. Ranskassa hän istahti 25 minuutin pelin jälkeen nurmelle, kentälle tuotiin paarit ja hänet kannettiin pois.

Ranskan Dimitri Payetin taklaus rikkoi Ronaldon polven pallontavoittelutilanteessa noin kahdeksan minuutin pelin jälkeen. Hidastuksista twitterfeedeihin napatuissa kuvissa näkyy, että polvi vääntyi pahasti. Ronaldon kenkä on kiinni nurmessa, kun polvi osoittaa taklauksen voimasta jo toiseen suuntaan.

Vamman vakavuus selvinnee myöhemmin, mutta yleensä tämäntyyppiset taklaukset rikkovat nivelsiteet.

Paareilla maatessaan Ronaldo peitti kasvonsa kädellään ja itki. Paarien ympärillä, kuten koko stadionilla, lenteli perhosia. Erään tiedon mukaan Stade de Francen valot olivat jääneet päälle edelliseksi yöksi, ja perhoset olivat vallanneet stadionin.

Kymmenen minuutin kuluttua Ronaldon poistumisesta Portugalin puolustaja Cédric hyppäsi pallontavoittelutilanteessa ilmaan ja taklasi polvellaan Payetia selkään. Kosto? Varmasti.

Teippauksen jälkeen Ronaldo palasi vaihtopenkille kannustamaan joukkuettaan.

Suurinta osaa loppuottelusta hallitsi Ranska. Se loi vaarallisimmat tilanteet, mutta tolppalaukausta lähemmäksi maalia joukkue ei päässyt.

Ranska lähti otteluun aggressiviseti niin sanotulla epäsymmetrisellä 4-4-2 -ryhmityksellä. Kun toinen Ranskan laitapuolustajista nousi hyökkäyksiin mukaan ja hyökkääjistä joko Olivier Giroud tai Antoine Griezman putosi jatkuvasti keskikentän avuksi, niin Ranska pystyi rakentamaan alueellisia ylivoimia Portugalin keskikenttää vastaan.

Ranska pääsi Portugalin muodon sisään myös nopeilla tempokuljetuksilla. Moussa Sissoko oli jo matkalla ottelun parhaaksi pelaajaksi ja aiheutti Portugalille jatkuvasti hankaluuksia ajamalla kovalla vauhdilla ja voimalla oikealta Portugalin puolustusryhmityksen sisään.

Mutta mitä pitemmälle peli eteni, sitä enemmän Portugali tuli otteluun mukaan, ja Ranska väsyi.

Lopuksi, 120 minuutin pelin jälkeen, kapteeni Ronaldo nosti mestaruuspokaalin kohti Saint-Denisin taivasta pitkän uransa ensimmäisen ison maajoukkueturnauksen voiton merkiksi. Ja nauroi.

Portugalin joukkue oli voittanut Euroopan mestaruuden.

John Sibley / Reuters
CHARLES PLATIAU
Cristiano Ronaldo itki onnesta loppuvihellyksen jälkeen.
Cristiano Ronaldo itki onnesta loppuvihellyksen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!