Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SJK:lla edessä historiallinen euro-ottelu: ”Voitamme Borisovin täydellisellä pelillä”

Hallitseva Suomen mestari SJK aloittaa europelitaipaleensa tiistaina Valko-Venäjän mestaria BATE Borisovia vastaan.

Urheilu
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Teemu Penninkangas kesäkuussa 2016 PK-35 Vantaata vastaan pelatussa ottelussa.
Teemu Penninkangas kesäkuussa 2016 PK-35 Vantaata vastaan pelatussa ottelussa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Seinäjoen Jalkapallokerho SJK kohtaa tiistaina ehkä historiansa kovimman vastustajan, kun Mestarien liigan toisella karsintakierroksella vastaan asettuu Valko-Venäjän hallitseva mestari BATE Borisov.

Joukkue on voittanut maansa mestaruuden nyt kymmenen kertaa peräkkäin, ja pelannut tällä vuosikymmenellä neljä kertaa Mestarien liigan lohkovaiheessa. Siellä valkovenäläiset onnistuivat viime kaudella muun muassa kaatamaan kotonaan italialaisen AS Roman.

”Voitamme, kun pelaamme täydellisen jalkapallo-ottelun”, sanoo SJK:n tärkeimpien pelaajien joukkoon kuuluva Teemu Penninkangas, joka vastasi puhelimeen sunnuntaina Minskissä. SJK majoittuu Minskissä, eli noin 75 kilometrin päässä Borisovista.

SJK lähtee ottelupariin altavastaajan asemasta, mutta Penninkangas uskoo, että mahdollisuuksia on, kun joukkue noudattaa jalkapallon perusperiaatetta. Puolustetaan hyvin ja tehdään paikoista maalit.

”Tämänlaista vastustajaa vastaan vieraskentällä kaikki lähtee puolustuksen kautta. Sen on oltava tiivis. Yritämme iskeä vastaan, ja aivan varmasti 90 minuutin aikana meillekin tulee paikkoja. Silloin täytyy vain olla terävä.”

Eikä SJK:n edes tarvitse vielä tiistaina voittaa. Tasapelikin antaisi kaksiosaisen otteluparin kotiotteluun erittäin hyvät lähtökohdat.

”Vastustaja on kyllä kova, mutta ei niitä saa yhtään pelätä. Meidän pitää päästä niiden ensimmäisen prässäyslinjan läpi ja uskaltaa pitää itsekin palloa.”

SJK:n vasen laitapakki Teemu Penninkangas, 23, on eräs Veikkausliigan tämän kauden komeettoja. Alavudelta kotoisin oleva, mutta jo kahdeksan vuotta Seinäjoella pelannut Penninkangas on tehnyt läpimurron hallitsevan mestarin puolustukseen rytinällä. Oman maalin varjelun lisäksi mies on kunnostautunut myös pelintekijänä, ja johtaa koko liigan maalisyöttötilastoa.

Laitapakin hyvästä henkilökohtaisesta kaudesta huolimatta joukkueen kausi alkoi yskähdellen. Ensimmäistä voittoa saatiin odotella peräti kuudennelle kierrokselle saakka, jolloin mestarit onnistuivat kaatamaan turkulaisen FC Interin Seinäjoella 1–0.

Sen jälkeen pisteitä on alkanut napsua jälleen kohtuullisesti, ja joukkue hilaa itseään taulukossa vähitellen ylöspäin.

Europeliviikkoon lähdettäessä SJK oli sunnuntain kierroksen jälkeen seitsemäntenä, tosin vain kahden pisteen päässä kolmannesta sijasta. Äärimmäisen tasaisessa sarjassa sijoitukset voivat muuttua dramaattisestikin muutaman pelin voitolla tai tappiolla.

”Meillä on vielä hyvät mahdollisuudet mitaliin, tai oikeastaan mihin vain. HJK ja MIFK ovat tällä hetkellä pienellä karkumatkalla, mutta toisaalta kautta on vielä aika paljon jäljellä. Lisäksi haemme Suomen Cupin voittoa, joten tällä kaudella on vielä paljon voitettavaa.”

Jalkapallossa asiat voivat muuttua nopeasti. Vielä viime kaudella Penninkangas kävi pelaamassa lainapestillä Ykköstä Porin Jazzissa. Komennus alemmalle sarjatasolle voi koetella pelaajan itseluottamusta, mutta Penninkangas käänsi tilanteen mahdollisuudeksi.

”Lähdin Poriin sillä asenteella, että nyt pitää ottaa yksi pieni askel taaksepäin, jotta voisin ottaa seuraavat askeleet eteenpäin. Sain Jazzissa ison roolin ja paljon vastuuta, ja pelit menivät hyvin. Silloin tiesin, että pelaan kohta jälleen liigassa. Uskon, että vierailu Poriin teki minusta vähän paremman pelaajan.”

Lokakuun lopussa hän nosteli mestaruuspokaalia yhdessä SJK-miehistön kanssa, ja nyt mennään jo Mestarien liigan karsinnoissa eurooppalaista huippujoukkuetta vastaan.

”Porissa kasvoin sillä tavalla henkisesti, että minulla oli ehkä aiemminkin samat taidot ja vahvuudet, mutta en jotenkin uskaltanut käyttää niitä liigassa. Nyt olen saanut sen arastelun pois.”

SJK:n verkkosivujen pelaajaprofiilin mukaan Penninkangas voi pelata puolustajana, keskikentällä ja hyökkääjänä. Porissa hän pelasi topparina, ja Seinäjoelle palattuaan tuli usein vaihdosta laituriksi.

Juniorivuosina puolestaan hyökkääjän tontti tuli tutuksi. Kuluvan kauden läpimurto on kuitenkin tapahtunut vasempana laitapakkina. Pelipaikalla on ollut helppo viihtyä, kun onnistumisia on tullut.

”Nyt on löytynyt varmaan se minulle paras paikka”, Penninkangas miettii.

Heinäkuun lopussa 24 vuotta täyttävä Penninkangas on ollut mukana nostamassa SJK:ta Kakkosesta Ykköseen ja sieltä edelleen Veikkausliigaan. Nyt hän elää lapsuuden unelmaansa jalkapalloammattilaisena, ja kaikki näyttää uran suhteen hyvältä.

SM-kultamitali tuli kaulaan viime syksynä, joukkue hakee menestystä europeleistä ja pelaajan oma nimi komeilee sarjan syöttötilaston ykkösenä. Tulevaisuudessa Penninkangas, kuten kuka tahansa futista intohimoisesti rakastava pelaaja, tähyilee ulkomaiden pelikentille.

”En ihan kauheasti ole noita asioita miettinyt. Pyrin keskittymään joka päivä treenaamiseen ja pelaamiseen. Mutta tietenkin haluan pelata mahdollisimman korkealla tasolla, ja kyllähän se ulkomailla pelaamista tarkoittaa.”

Sanomattakin on selvää, että parhaat näyttöpaikat ulkomaille suomalaispelaajat saavat juuri europelien kautta. Sitä tietä on moni lähtenyt Euroopan sarjoihin.

”Sinne lähteminen tapahtuu joskus, jos on tapahtuakseen. Ei sitä voi liikaa miettiä. Juuri nyt into ja fiilis ovat korkealla tasolla siitä, että olemme saaneet tämän mahdollisuuden mitata tasoa ja katsoa, missä SJK menee kansainvälisesti.”

12.7. BATE Borisov vs SJK, 19.7. SJK vs BATE Borisov

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!