Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin urheilu siirtyy vihdoin nykyaikaan

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Sami Kero / HS
Helsingin Olympiastadion näyttää nyt sotatantereelta, mutta avautuu remontin jälkeen täydellisesti uudistuneena vuonna 2019.
Helsingin Olympiastadion näyttää nyt sotatantereelta, mutta avautuu remontin jälkeen täydellisesti uudistuneena vuonna 2019. Kuva: Sami Kero / HS

Helsinki on saamassa lähivuosina jotain erityistä, jopa koko maailmassa.

Kyse on Olympiastadionin ympärille kehittyvästä urheilupaikkojen keskittymästä.

Stadikan ympäristöstä löytyvät ennestään HJK:n isännöimä Sonera-stadion, Helsingin ensimmäinen jäähalli Nordenskiöldinkadulla, olympialaisia varten rakennettu uimastadion, Eläintarhan yleisurheilukenttä, skeittipuisto ja legendaarinen Töölön pallokenttä, bollis. Vieressä on perinteikäs Töölön kisahalli.

Lista on vaikuttava, ja helsinkiläiset urheiluvaikuttajat ovat kehuneet urheilupuiston ainutlaatuisuutta. Todellisuudessa monet näistä Helsingin huippu-urheilun kilpailupaikoista on vaatimattomassa kunnossa.

Paikat tihkuvat historiaa ja nostalgiaa, mutta laatu on kaukana nykyajan vaatimuksista. Penkkiurheilijoille nämä urheilupyhätöt aiheuttavat lähinnä vilunväristyksiä, ja kisajärjestäjille ongelmia, mutta viiden vuoden päästä tilanne on kokonaan toinen.

Ensimmäisenä nahkansa luo Olympiastadion, jonka remontti valmistuu vuoteen 2019 mennessä. Kattoa vuonna 1938 valmistunut Stadika ei sentään saa, mutta kelpaa uudistusten jälkeen vaativaan käyttöön. Istumapaikkoja voisi toki olla enemmän.

Olympiastadionin ohella vähintään yhtä merkittävää on uuden monitoimiareenan rakentaminen vuonna 1966 valmistuneen Helsingin jäähallin ja Sonera-stadionin kulmille.

Helsingin IFK:n käynnistämä Garden-hanke tuo suomalaisen urheilurakentamisen nykyaikaan.

Areena nousee toteutuessaan keskeiselle paikalle, ja urheilu on vain yksi osa kokonaisuutta. Rahoitus kerätään asuin- ja liiketilojen rakentamisella. Veronmaksajat subventoivat hanketta tavalla tai toisella, eikä siinä ole mitään pahaa. Kaupunki saa samalla palveluita, joita sillä ei ole itse varaa ja mahdollista toteuttaa.

Olympiastadionia ympäröivän urheilupuiston täydentäisi HJK:n kaavailema Sonera-stadion laajennus. Vaikka nyt HJK:n ja HIFK:n jalkapallopeleissä usein paljon tyhjiä paikkoja, laajennus 20 000 katsojan stadioniksi toisi uusia mahdollisuuksia. Kapasiteetti on tullut vastaan jo nyt europeleissä ja paikallispeleissä.

Lisäksi Olympiastadionin ympäristöön mahtuisi baana, jolla voitaisiin hiihtää esimerkiksi maailmancupin sprinttikisoja.

Ennen kaikkea Helsinki tarvitsee 2 000–3 000 katsojaa vetävän palloiluareenan koripallolle ja salibandylle. Sellainen on suunnitteilla IFK:n uuden monitoimiareenan yhteyteen.

Nyt tilanne on Helsingin kannalta kiusallinen. Maailman suurin salibandyseura EräViikingit on katsonut parhaaksi pelata liigaottelunsa Vantaalla, koska Helsinki ei kelvollisia olosuhteita tarjoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?