Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin ostourheilijat herättivät keskustelun sääntömuutoksista – EAA:n puheenjohtaja haluaa tiukennuksia kansalaisuuden vaihtoon

Keskustelu roihahti EM-kisojen aikana. Turkki otti 12 mitalia lähes puhtaasti ostourheilijoilla.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Entiset kenialaiset Polat Kemboi Arikan (edessä) ja Ali Kaya ottivat kaksoisvoiton Turkille miesten 10000 metrillä.
Entiset kenialaiset Polat Kemboi Arikan (edessä) ja Ali Kaya ottivat kaksoisvoiton Turkille miesten 10000 metrillä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n puheenjohtaja ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Svein Arne Hansen liittyi maanantaina joukkoon, joka toivoo tiukennuksia edustusoikeussääntöihin.

Norjalainen Hansen julkaisi tiedotteen, jossa hän sanoi sääntöjen kaipaavan tarkastelua, jotta maanosien kilpailuissa säilyy mielenkiinto. Hansen sanoi, että on tarpeellista tarkastella sekä edustusoikeuden vaihtoon kuluvaa aikaa että vaihtojen tarkoituksenmukaisuutta. Hän aikoo viedä asiaa eteenpäin IAAF:ssä.

IAAF:n hallitusten jäsen Antti Pihlakoski pitää nykyistä vaihtoprosessia liian nopeana niissä tapauksissa, joissa vaihto sopii molemmille maille. Silloin edustusoikeus irtoaa vuodessa.

”Urheilijalla ei aina ole välttämättä aikomustakaan jäädä asumaan maahan”, Pihlakoski sanoo.

Pihlakoski uskoo, että tilanne rauhoittuisi, jos kansalaisuuden vaihtajan pitäisi todistaa asuneensa maassa riittävän pitkään.

Pikakansalaisuutta seuraisi karenssiaika, joka maassa pitää asua ennen edustusoikeutta.

Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä on samoilla linjoilla. Pihlakosken ja Mäkelän mukaan Pohjoismaat ovat keskustelleet sääntöjen kiristämisen tarpeesta Amsterdamissa ja pyrkivät yhteisrintamaan asian edistämisessä.

IAAF:llä on joulukuussa ylimääräinen kongressi. Aikaisintaan sääntömuutosesityksen voi tuoda siihen. Sen jälkeen kongressi kokoontuu Lontoon MM-kisoissa 2017.

”Asia on nyt yleisessä tietoisuudessa. Siihen on syytä tarttua ripeästi”, Mäkelä puntaroi.

Keskustelu roihahti EM-kisojen aikana. Turkki otti 12 mitalia lähes puhtaasti ostourheilijoilla. Ainoat henkilökohtaisten kilpailuiden syntyperäiset turkkilaismitalistit olivat naisten kuulan pronssimitalisti Emel Dereli ja naisten 3 000 metrin esteiden pronssimitalisti Özlem Kaya.

”EM-kisat ovat tärkeä motivaation lähde esimerkiksi eurooppalaisille pitkän matkan juoksijoille, joilla menestys on tiukassa, koska Afrikka jyrää pitkillä matkoilla. Jos ostourheilijat tulevat mukaan, se pilaa ajatuksen”, Pihlakoski muistuttaa.

Turkin lisäksi erityisesti Qatarin ja Bahrainin värejä on kantanut liuta muualta hankittuja urheilijoita. Qatar tunnetaan erityisesti MM-jalkapallon 2022 kisaisäntänä, mutta ei järin myönteisessä valossa. Reilun kahden miljoonan asukkaan maahan rakennetaan yhdeksän uutta stadionia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvioi vuonna 2013, että stadiontyömailla kuolee jopa 4 000 työntekijää.

Jo ennen jalkapallon MM-kisoja Qatarin pääkaupungissa Dohassa kilpaillaan yleisurheilun MM-kisat vuonna 2019.

Pihlakoski ei halua ottaa kantaa suoraan siihen, vahvistaisiko Qatar miehistöään kotikisoihin, jos tiukennuksia ei tule. Historian perusteella se ei olisi yllättävää. Kun Qatar isännöi käsipallon MM-kisoja alkuvuodesta 2015, maa saavutti hopeaa joukkueella, jonka pelaajista 12 oli kotoisin muista maista.

Pihlakosken mukaan urheilijoita motivoivat siirtoihin taloudelliset seikat, sillä menestys palkitaan avokätisesti. Valtiot puolestaan haluavat näkyvyyttä urheilumenestyjinä.

”Urheilun merkitys näissä maissa on suuri. Turkki haluaa osoittaa olevansa suurmaa eri sektoreilla. Urheilu on yksi niistä. Siihen on poliittista halua”, Pihlakoski sanoo.

Vaikka Pihlakoski kannattaa tiukennuksia, hän muistuttaa, että inhimillinen puoli on pidettävä mukana, jotta esimerkiksi pakolaiset pystyvät saamaan edustusoikeuden uuteen kotimaahansa.

Samaa asiaa korosti myös Hansen tiedotteessaan.

”On tärkeää, että ihminen pystyy integroitumaan uuteen maahansa ja urheilu on yksi osa sitä. Ratkaisu pitää tehdä niin, että ihmisoikeudet toteutuvat. Helppoja ratkaisuja ei ole”, Pihlakoski sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!