Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilijat pakastavat spermaa zikaviruksen pelossa: ”Turhan raju varotoimenpide”

THL:n tartuntatautilääkäri Topi Turunen pitää poisjäämistä Rion olympialaisista liioitteluna.

Urheilu
 
MICHAEL KOOERN / Reuters
Brittiläinen pituushyppääjä Greg Rutherford suhtautuu zikaviruksen uhkaan erittäin vakavasti.
Brittiläinen pituushyppääjä Greg Rutherford suhtautuu zikaviruksen uhkaan erittäin vakavasti. Kuva: MICHAEL KOOERN / Reuters

Vuoden suurin urheilutapahtuma, Rion olympialaiset starttaa elokuun alussa. Osalle urheilijoista yksi vastustaja on kuitenkin käynyt liian pelottavaksi: zikavirus. Golfin maailmanlistan neljän kärki, Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth ja Rory McIlroy, jättävät olympialaiset väliin zikaviruksen takia.

”Vaikka yksi tärkeimmistä tavoitteistani on ollut pelata olympialaisissa ja edustaa maatani, golf ei voi mennä perheeni terveyden edelle. En halua ottaa sellaista riskiä”, maailmanlistan ykkönen Day sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Daylla ja hänen vaimollaan on aikeita saada lisää lapsia. Zikavirus on hyttysten levittämä virus, joka voi aiheuttaa sikiöiden kehityshäiriöitä ja Guillain-Barrén oireyhtymää.

Golfilla ei ole perinteitä olympialaisissa, sillä laji palaa elokuussa ohjelmistoon 112 vuoden tauon jälkeen. Moni pelaaja on perustellut poisjääntinsä zikaviruksella, mutta amerikkalaisen golfarin Stacy Lewis in mielestä taustalla on toinenkin syy.

Nimittäin PGA Tourin huipentava FedEx Cup, jonka pääpalkinto on 10 miljoonaa dollaria.

”Nuo miehet pelaavat todella isoista rahoista, ja se voi välillä viedä mukanaan. Jos minulla olisi mahdollisuus lunastaa kymmenen miljoonan dollarin palkkakuitti vuoden lopuksi, laittaisin itsekin kalenterini erilaiseksi,” Lewis sanoi USA Todayn mukaan.

McIlroy totesikin taannoin, että kauden aikana pelattavat grand slam -turnaukset ovat hänelle olympialaisia tärkeämpiä. Yhdysvaltalainen Zach Johnson komppasi, että Major-turnaus ja Ryder Cup motivoivat olympialaisia enemmän.

Muiden lajien edustajissa on hyvin harvoja poisjääntejä zikaviruksen takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautilääkäri Topi Turunen pitääkin poisjäämistä kisoista liioitteluna.

”Kukin tietysti tekee päätöksensä itse, mutta näkisin, ettei urheilijan ole tarpeen jäädä kisoista pois”, Turunen sanoo.

Olympialaiset järjestetään Rio de Janeirossa talviaikaan, jolloin sää on kuiva ja viileä. Hyttyset eivät sellaisessa säässä viihdy.

Tartuntariski on olemassa, mutta se on pieni. Joidenkin tieteellisten mallinnosten mukaan kisaturistin riski saada zikavirus on elokuussa noin 2:1 000 000.

THL suosittelee kuitenkin edelleen raskaana olevia harkitsemaan, voiko ei-välttämätöntä matkaa epidemia-alueelle lykätä.

”Näiltä alueilta palaavia matkailijoita kehotetaan myös välttämään raskaaksi tuloa tietyn varoajan”, Turunen sanoo.

Muuten Turunen suosittelee urheilijoita ja kisaturisteja vain suojautumaan hyvin hyttysiltä.

”Kannattaa käyttää pitkähihaisia paitoja ja pitkälahkeisia housuja ja hyttyskarkotteita.”

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkosken mukaan suomalaisurheilijat eivät ole pohtineet kisoista pois jäämistä zikaviruksen takia.

Olympiakomitean vastuulääkäri on tiedottanut urheilijoita kattavasti asiasta.

”Suhtaudumme zikavirukseen vakavuudella, mutta emme dramatisoiden”, Kojonkoski sanoo.

Osa Rioon matkaavista urheilijoista on ottanut käyttöön erityiset keinoin.

Pituushypyn olympiavoittaja Greg Rutherford sekä Yhdysvaltain miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja John Speraw nimittäin pakastavat siemennestettään, jotta tauti ei leviäisi heidän kauttaan mahdollisiin tuleviin jälkeläisiinsä.

”Kyseessä on turhan raju varotoimenpide”, Turunen kuittaa.

Charles LeClaire
Golfin maailmanlistan ykkönen Jason Day ei halua riskeerata perheensä turvallisuutta pelaamalla Rion olympialaissa.
Golfin maailmanlistan ykkönen Jason Day ei halua riskeerata perheensä turvallisuutta pelaamalla Rion olympialaissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!