Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maantiepyöräily on taktinen joukkuelaji – mutta luonne muuttu rajusti kun kiivetään vuorille

Maantiepyöräily on joukkuelaji, jossa ryhmä tekee töitä yksilön voiton eteen. HS kysyi pyöräilijä Lotta Lepistöltä, miltä se tuntuu.

Joonas Kuisma HS

Ranskan ympäriajon voittaminen vaatii jalkojen lisäksi päätä, sanoi kilpailun perustaja Henri Desgrange aikoinaan. Vuosien saatossa suuren etappikilpailun taktinen puoli on korostunut jatkuvasti. Nykyään brittiläisen Skyn kaltaiset joukkueet pyrkivät kontrolloimaan pienimpiäkin yksityiskohtia niin kisaan valmistautumisessa kuin siitä suoriutumisessakin.

Maantiepyöräily on joukkuelaji, jossa ryhmä tekee töitä yksilön voiton eteen. Ranskan ympäriajossa joukkueen muodostaa yhdeksän kilpailijaa. Yksi heistä on kapteeni, jonka mahdollisuuksia yhteiskilpailun voittoon pidetään suurimpana. Sen lisäksi monella tiimillä on riveissään sprintteri, joka voi kirikykynsä avulla voittaa yksittäisiä etappeja. Loput seitsemän kuskia auttavat tätä kaksikkoa.

Lotta Lepistö on suomalainen pyöräilijä, jolla on kokemusta kisojen voittamisesta. Kuun vaihteessa hänet kruunattiin sekä aika-ajon että maantiekisan Suomen mestariksi. Kesäkuussa Lepistö ajoi sveitsiläisen Bigla-tallinsa kanssa Englannissa naisten maailmankiertueeseen kuuluvan Women’s Tour -etappikilpailun, jonka viimeisen osuuden ykköseksi hän spurttasi.

Tultuaan maaliin Ketteringissä Lepistö kiitti vuolaasti joukkuekavereitaan. Miten joukkue auttaa kiritykkiään?

”Joukkue suojaa minua tuulelta. Saan heidän peesissään säästellä jalkojani loppurytäkkään”, Lepistö kertoo.

”Loppukirissä he muodostavat junan eteeni. On helpompaa seurata jonkun takapyörää kuin ajaa yksinään.”

Tänään keskiviikkona miesten Ranskan ympäriajon reitillä on edessä lyhyt ja tasainen osuus, joka sopii Lepistön kaltaisille sprinttereille. Voitto ratkaistaan vasta maalisuoran massakirissä. Satunnaisen katsojan mielestä tällainen etappi voi olla tylsä, mutta sille sisältyy paljon taktikointia. Lepistön mukaan huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kahteen asiaan.

Ensimmäinen tarkkailtava asia on, muodostuuko etapilla irtiotto ja keitä siihen kuuluu. Irtiotolla tarkoitetaan korkeintaan parinkymmenen pyöräilijän ryhmää, joka lähtee omille teilleen pääjoukosta. Tasamaalla hatkat ajetaan kuitenkin tavallisesti kiinni. Miksi irtiotto muodostuu, jos sen suojissa ei ole toivoa ehtiä voittajana maaliin?

”Se tuo erilaista maustetta. Kisa elää koko ajan. Jos joku joukkue missaa irtioton, niin se täytyy ajaa pääjoukon keulassa kiinni”, Lepistö sanoo.

”Se kuluttaa enemmän energiaa kuin peesissä ajaminen. Jos joutuu tekemään hirveästi hommia, se on eduksi muille joukkueille seuraavina päivinä.”

Lepistön mukaan irtiottoon lähtevät pyöräilijät päätetään tiimipalaverissa ennen etappia. Hereillä pitää silti olla: suunniteltu karkulainen voi olla juuttunut pääjoukossa pussiin, jolloin jonkun muun pitää ottaa hänen paikkansa irtiotossa.

Myös irtioton kiinniottamiseen sisältyy paljon taktiikkaa. Hatkassa voi olla kokonaistilanteen kannalta uhkaavia pyöräilijöitä. Toisaalta, jos oman joukkueen jäsen on mukana irtiotossa, sen takaa ajamiseen ei käytetä energiaa. Joukkueenjohto ohjaa urheilijoita radion kautta.

”Se on sellaista pelaamista. Tiimit myös kommunikoivat keskenään. Jotkut saattavat sanoa, että meiltä tulee kaksi auttamaan teitä”, Lepistö kertoo. Joskus käsky saattaa olla päinvastainen.

”Sain kerran irtiotossa ohjeen, etten vedä seuraavalla kymmenellä kilometrillä metriäkään, vaan säästelen jalkojani.”

Kun irtiotto on ajettu kiinni, alkaa valmistautuminen sähköiseen loppukiriin. Se on toinen asia, johon Lepistö kehottaa kiinnittämään huomion. Hänen tallinsa aloittaa valmistautumisen kymmenen kilometriä ennen maaliviivaa muodostamalla kirijunan, jonka viimeiseksi Lepistö asettuu.

”Yritämme löytää toisemme pääjoukon liepeiltä ja siirtyä lähelle kärkeä. Parasta olisi olla suojassa 1,5 kilometriä ennen maalia. Vasta sitten aletaan ajaa lämä tiskissä.”

Englannissa Lepistö ajoi yhtä päivää lukuun ottamatta vain kapteeninsa Ashleigh Moolman-Pasion hyväksi. Miltä ammattiurheilijasta tuntuu, että käyttää kokonaisia päiviä tekemällä töitä toisen puolesta?

”Se on palkitsevaa. On mahtavaa, jos joukkuekaveri on podiumilla – varsinkin kisan viimeisenä päivänä”, Lepistö kertoo.

”Se on ihan yhtä hienoa, kuin jos itse voittaisi jotain.”

Jussi Partanen
Lotta Lepistö kotonaan Noormarkussa joulukuussa 2015.
Lotta Lepistö kotonaan Noormarkussa joulukuussa 2015.
JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters
Australian Michael Matthews tuuletti Tourin 10. etapin kirivoittoa maaliviivalla.
Australian Michael Matthews tuuletti Tourin 10. etapin kirivoittoa maaliviivalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?