Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarvitaanko urheilussa maajoukkueita?

Urheilu
 
Joska Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Martti Kainulainen
Kenialaistaustainen Vivian Jemutai toi Turkille EM-kullan naisten 10000 metrin juoksussa nimellä Yasemin Can Amsterdamissa 6. heinäkuuta 2016.
Kenialaistaustainen Vivian Jemutai toi Turkille EM-kullan naisten 10000 metrin juoksussa nimellä Yasemin Can Amsterdamissa 6. heinäkuuta 2016. Kuva: Martti Kainulainen

Ajatuksen kansallisvaltiosta piti kansainvälistyvässä maailmassa olla jo vanhentunut, mutta viime vuosina kehitys on kulkenut toiseen suuntaan. Nationalismi on kasvattanut Euroopassa suosiotaan samaan aikaan, kun jatkuvat muuttovirrat pyyhkivät maanosan halki.

Tämä ristiriita näkyy myös urheilumaailmassa, jossa keskustellaan siitä, kuka saa edustaa mitäkin maata ja millä perusteella.

Yleisurheilun EM-kisoissa ihmeteltiin Turkin ostourheilijoita, jotka olivat saaneet maan kansalaisuuden pikavauhtia. Jalkapallon EM-turnauksen yhteydessä puheenaiheeksi nousi maahanmuutto.

Mihin maajoukkueita oikeastaan tarvitaan?

Urheilumenestys on pitkään ollut oiva tapa pönkittää kansallista identiteettiä ja itsetuntoa.

Suomessakin urheilua käytettiin hyödyksi itsenäistymisen jälkeen. Ennen toista maailmansotaa Suomi oli olympialaisissa kesäkisojen kuudenneksi ja talvikisojen kolmanneksi menestynein maa. Pieni ja piskuinen maa oli hetken aikaa urheilun suurvalta, ja urheilu käsitettiin elimelliseksi osaksi suomalaisuutta.

Samalla tavalla urheilua hyödyntää nykypäivänä esimerkiksi Turkki, joka haali ostourheilijoilla mitaleita yleisurheilun EM-kisoissa. Turkin kohdalla kyse on ennemmin suurvaltapolitiikasta kuin kansallisromanttisesta urheiluhekumoinnista.

Urheilu on myös yksi harvoista asioista, joka aiheuttaa polarisoituneessa yhteiskunnassa eläville ihmisille yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sen todistavat Islannin jalkapallohuuma tai jääkiekon MM-finaalin tv-katsojaluvut Suomessa. On naiivia odottaa, että urheilu ratkaisisi yhteiskunnallisia ongelmia. Illuusio yhteisöllisyydestä särkyy sillä sekunnilla, kun keskustelu maahanmuutosta roihahtaa kunnolla liekkeihin.

Jalkapallon EM-kisoissa pelasi tukku monikulttuurisia maajoukkueita. Sveitsissä puhuttiin balkanilaisesta vallihaudasta, joka jakoi joukkueen kahteen eri leiriin – kantasveitsiläisiin ja maahanmuuttajataustaisiin. Jopa Sveitsin kapteeni Stephan Lichtsteiner sanoi, että joukkueessa on hänen mielestään liikaa maahanmuuttajia.

Nationalismin ja rasismin nousu heijastuu urheiluun. Toisille on yhdentekevää, minkälaiset sukujuuret maajoukkueiden urheilijoilla on, toiset elättelevät ajatusta yhden kansallisuuden maajoukkueesta.

Mitä jos maajoukkueista luovuttaisiin kokonaan? Globalisoituvassa maailmassa on yhä enemmän ihmisiä, joilla on useamman maan kansalaisuus. Ajatus kansallisvaltioiden kilpailemisesta urheilussa kaipaa ainakin päivitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?