Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki Cup kiehtoo muiden paikkakuntien junioreita – ”Ei Haukiputaalla ole tällaista ruuhkaa”

Lähes viikon kestävä Helsinki Cup tuo Helsinkiin 1 300 joukkuetta 15 maasta.

Urheilu
 
Heidi Piiroinen
Haukiputaan Pallon 12-vuotiaat pelurit Lauri Niemi ja Valtteri Markus mutustelivat lindströmin pihviä pelien välillä ruokalassa.
Haukiputaan Pallon 12-vuotiaat pelurit Lauri Niemi ja Valtteri Markus mutustelivat lindströmin pihviä pelien välillä ruokalassa. Kuva: Heidi Piiroinen
Fakta

Viikko fudista

 Helsinki Cup pelataan 11.–16. heinäkuuta 90 kentällä ympäri Helsinkiä.

 Turnauksessa on sarjat 8–18-vuotiaille tytöille ja 8–17-vuotiaille pojille.

 Osallistujaennätykset lyödään jälleen tänä kesänä: mukana on 1 300 joukkuetta 15 maasta ja pelaajia 22 000.

  Kentillä ovat kirmanneet nuorina mm. Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Laura Österberg Kalmari ja Brasilian ex-maajoukkuemies Ze Roberto.

”Täällä kulkee koko ajan autoja. Ei Haukiputaalla ole tällaista ruuhkaa,” 12-vuotias Valtteri Markus kertoo havainnoistaan Helsingistä. Mutta jalkapallokenttiä Ouluun kuuluvalla Haukiputaalla kuulemma on – ja paljon. Se on Markuksesta parasta kotikaupungissaan.

Markus on ensimmäistä kertaa Helsingissä, sillä hänen seuransa Haukiputaan Pallo (HauPa) osallistuu lasten ja nuorten jalkapalloturnaukseen Helsinki Cupiin.

Lähes viikon kestävä Helsinki Cup tuo Helsinkiin 1 300 joukkuetta 15 maasta. Markus tunnustaa, että Helsinkiin tulo 630 kilometrin päästä pohjoisesta jännitti etukäteen.

”Että miten pelit menee, ja tultiinko me tänne aivan turhaan”, Markus sanoo.

Eivät tulleet. HauPa on voittanut kolme peliä ja pelannut yhden tasan. Mukavinta turnauksessa pojille on se, että saa pelata uusia joukkueita vastaan.

Ja no, Linnanmäki tietysti. Sinne piti päästä heti reissun aluksi. Listalla ovat myös Suomenlinna ja maauimala. Myös Stadin slangin on herättänyt Haukiputaan pojissa huomiota.

”Helsinkiläiset puhuvat ihan oudosti. Käyttävät outoja sanoja”, Ilari Tossavainen, 12, kuvailee.

Helsinki Cupiin osallistuu tänä vuonna ulkomailta noin 80 joukkuetta ja Uudenmaan ulkopuolelta noin 70 joukkuetta.

Jo 41. kertaa järjestettävän turnauksen historiassa on ehtinyt sattua yhtä ja toista muualta tulevien kanssa.

Helsinki Cup 1976–2005 -historiikin mukaan vuosia sitten nigerialaisjoukkue Rivers Unitedin jäsenet soittivat lentokentältä närkästyneinä, missä kummassa se Helsinki Cupin bussi kuppaa. Lopulta selvisi, että joukkue oli Arlandan lentokentällä Ruotsissa.

Kävipä vuosia sitten niinkin, että Helsinki Cupin silloisen toimitusjohtajan, jo edesmenneen Max Westerbergin vaimo herätti kauhuissaan miehensä aamuyöstä.

Kotipihalla oli kymmeniä miehiä pissaamassa puskiin.

Selvisi, että kyseessä oli venäläinen Kiovan Dynamo, jolla oli vain Westerbergin kotiosoite. Joukkue kyseli, mihin voisi majoittua.

”Viime vuodet kaikki on sujunut mallikkaasti ulkomaalaisten ja ulkopaikkakuntalaisten kanssa”, Helsinki Cupin myyntipäällikkö Sebastian Valkama sanoo.

”Olemme panostaneet siihen, että joukkueet saavat apua. He saavat halutessaan käyttöönsä oppaan, joka auttaa ja vie heidät pelikentille.”

HauPakin on selvinnyt Helsingissä mainiosti, mitä nyt joukkue ajoi kerran raitiovaunulla yhden pysäkin liian pitkälle.

Turnaus on suuri elämys paitsi pelureille myös heidän vanhemmilleen. HauPan Lauri Niemen, 12, ja Markuksen mukaan vanhemmat tsemppaavat ja huutavat ”ota pois”. Markusta ärsyttää vain, jos oma äiti sattuu huutelemaan.

”Äiti on ainut, joka huutaa hirveän kovaa.”

Kirkkonummelaiset Tove Westerholm ja Mari Leemann ovat turnauksessa kannustamassa poikiaan, jotka pelaavat KyIF 08 -joukkueessa. Westerholm ja Leeman kertovat, että KyIF:n joukkueessa vanhemmille on annettu ohjeet kannustamiseen. Tärkeintä on positiivisuus.

”Ei saisi kannustaa vain yhtä yksittäistä poikaa vaan kaikkia. Huudan itsekin vuorotellen eri poikien nimiä”, Leeman sanoo.

”Tosin pojilla itsellään on ollut opettelemista. Joskus maalivahtia saatetaan syyttää häviöstä, mutta ne puheet katkaistaan heti, ”Westerholm lisää.

Heidi Piiroinen / HS
Meksikolaiset pojat Pato (numero 8), Santiago Resendez (keskellä kädet otsalla) ja hänen takanaan oleva Diego Brondo (numero 5) kannustivat joukkuetovereitaan.
Meksikolaiset pojat Pato (numero 8), Santiago Resendez (keskellä kädet otsalla) ja hänen takanaan oleva Diego Brondo (numero 5) kannustivat joukkuetovereitaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!