Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leuanvedon ME-mies yrittää uutta ennätystä – edellinen ennätys vaati ”äärimmäistä kivunsietoa ja poikkeuksellista päättäväisyyttä”

Urheilu
 
Milla Vahtila / Lehtikuva
Joonas Mäkipelto veti helmikuussa Lempäälän Ideaparkissa järjestetyssä tilaisuudessa vuorokauden aikana 5 050 leukaa.
Joonas Mäkipelto veti helmikuussa Lempäälän Ideaparkissa järjestetyssä tilaisuudessa vuorokauden aikana 5 050 leukaa. Kuva: Milla Vahtila / Lehtikuva

Salolainen palomies Joonas Mäkipelto tavoittelee ensi viikonloppuna uutta maailmanennätystulosta leuanvedossa.

Mäkipellon tavoitteena on vetää lauantaina myötäotteella tunnin aikana liki tuhat leukaa synnyinkaupungissaan Keuruulla järjestettävässä yrityksessä.

Guinnessin ennätyskirjan virallista ennätystä pitää hallussaan britti Stephen Hyland, Hän on vetänyt 993 leukaa myötäotteella vuonna 2011. Tämä luku on myös Mäkipellon tavoitteena.

Mäkipellon ennätysyritys ei ole virallinen, sillä paikalla ei ole Guinnesin valvojaa.

Hylandin epävirallinen ennätys on leuanvedon ennätyslukemia listaavan sivuston mukaan 1 050.

Mäkipellon valmentajan Jari Saarion mukaan lauantain tapahtuma toimii hyvänä testinä syksyn viralliseen ennätysyritykseen. Tuolloin Mäkipelto yrittää 12 tunnin maailmanennätystä.

Stephen Hyland pitää hallussaan myös tätä ennätystä. Vuonna 2007 hän veti myötäotteella 3 750 leukaa.

Mäkipellolla on jo nyt hallussaan myötäotteen vuorokauden virallinen maailmanennätys. Hän veti helmikuussa Lempäälässä järjestetyssä ennätysyrityksessä 5 050 leukaa.

Mäkipelto joutui lopettamaan leukojen vetämisen viisi tuntia ennen vuorokauden täyttymistä olkapään kovien kipujen takia.

Hän loukkasi samalla olkapäänsä, ja joutui viikkojen sairauslomalle. Syynä vammaan oli Guinnesin valvojan vaatimus erilaisesta alastulosta, mihin Mäkipelto oli tottunut.

Pitkän suorituksen aikana tämä aiheutti vaurioita olkapään lihasjänteiden liitoksiin. Mäkipelto toipui vammoista kuitenkin kuntoutuksen avulla ilman leikkausta.

Olkapään tutkinut ortopedian erikoislääkäri Tuomo Karila arvio tuoreeltaan, että vammojen hankkiminen ylirasituspohjalta on vaatinut Mäkipellolta ”äärimmäistä kivunsietoa ja osoittaa poikkeuksellista päättäväisyyttä.”

Valmentaja Saarion mukaan Mäkipelto on taas kunnossa, joskin olkapäässä on ilmennyt tuntemuksia pitkien harjoitusten aikana.

Harjoituksissa Mäkipelto on vetänyt puolessa tunnissa 500 leukaa ja tunnin aikana 950. Saario uskoo, että kotiyleisön kannustus auttaa vielä tuloksen parantamisessa.

Vankasta yleiskunnosta kertoo se, että hän hiihti äskettäin työpaikaltaan Espoosta kotiinsa Saloon rullasuksilla kuudessa tunnissa.

Mäkipellon tavoitteena on vetää minuutissa keskimäärin noin 16 leukaa 6–8 leuan sarjoissa. Yksi sarja kestää noin kymmenen sekuntia, jonka jälkeen on lepotauko.

Reijo Hietanen
Joonas Mäkipellon kädet joutuivat koville ennätysvedoissa.
Joonas Mäkipellon kädet joutuivat koville ennätysvedoissa.
Reijo Hietanen
Joonas Mäkipelto pitää hallussaan myötäotteella tehtyä vuorokauden leuanvedon maailmanennätystä.
Joonas Mäkipelto pitää hallussaan myötäotteella tehtyä vuorokauden leuanvedon maailmanennätystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?